Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η αντιφασιστική πάλη και νίκη των λαών δεν παραγράφεται.


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στο Γυαλί Τζαμί έκθεση «αφίσας του Β΄ παγκοσμίου Πολέμου απ’ όλο τον κόσμο», υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Χανίων, του Δήμου Χανίων και άλλων τοπικών φορέων. Τις μέρες που ένας Ρίχτερ αμφισβητεί το δικαίωμα του κρητικού λαού να αντιστέκεται στους ναζί εισβολείς και προκαλεί με τις δηλώσεις του, τις μέρες που επιδιώκεται να σβηστεί απ’ τη μνήμη των λαών, ο αντιφασιστικός αγώνας και τα απελευθερωτικά κινήματα, απ’ τη συγκεκριμένη έκθεση απουσίαζε προκλητικά η αντίσταση στη ναζιστική εισβολή και κατοχή, του κρητικού και του ελληνικού λαού. Ο επισκέπτης έβλεπε πλήθος από κρατικές αφίσες των ΗΠΑ που καλούσαν τους Αμερικάνους να αγοράσουν «ομόλογα πολέμου» ή να προσέχουν πως μιλάνε γιατί παντού «υπάρχουν κατάσκοποι», αφίσες της Αγγλίας, του Καναδά με αντίστοιχο περιεχόμενο και κάποιες των Ενωμένων Εθνών. Λίγες αφίσες που αναφέρονταν ότι η Ελλάδα πολεμάει, και μία αφίσα, όπου χέρια με σημαίες των κρατών των Ενωμένων Εθνών……απελευθερώνουν την Ελλάδα! Η έκθεση περιείχε και μια μικρή αφίσα που έγραφε «το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ υποδέχονται τους συμμάχους», ενώ για όποιον έψαχνε να βρει για ποιο λόγο έγινε ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, υπήρχε μια αφίσα με ναζί στρατιώτες να καταστρέφουν βιβλία.
Η εντύπωση που έμενε λοιπόν στον επισκέπτη αυτής της έκθεσης ήταν, ότι «ευτυχώς που ήταν οι σύμμαχοι και μας απελευθέρωσαν»!
Μέρες μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης και οι χιλιάδες δολοφονημένοι Κρητικοί και η ηρωική αντίσταση του λαού μας, που ξάφνιασε τους πάντες, να «αντιπροσωπεύεται» απ’ τις κρατικές αφίσες των ΗΠΑ, Αγγλίας κλπ; Είναι ή δεν είναι ο λαός μας, με πρωτεργάτες το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ που αντιστάθηκε στον κατακτητή, όταν σύσσωμη η «ηγεσία» του την κοπάνησε για την Αίγυπτο; Αλήθεια ποιος έσωσε το λαό της Αθήνας απ’ την πείνα; Επιδιώκουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γερμανικής κατοχής, τα ηρωικά χωριά της Ελλάδας που ισοπεδώθηκαν, επειδή ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ στον κατακτητή, τους εκτελεσμένους και τους γενναίους αντάρτες που έπεσαν στις άνισες μάχες με τον πιο εξοπλισμένο στρατό; Επιδιώκουν να μας σβήσουν απ’ τη μνήμη ότι η Αγγλία με τα πυροβόλα του Σκόμπυ βομβάρδισε την Ακρόπολη, ή να ξεχάσουμε τις βόμβες ναπάλμ που για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ ενάντια στο Δημοκρατικό Στρατό στη Μακεδονία;
Είναι συστηματική η προσπάθεια των αντιδραστικών δυνάμεων, του ιμπεριαλιστικού καπιταλιστικού συστήματος να διαγράψουν απ’ τη μνήμη των λαών την ιστορία των νικών του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και την καθοριστική συμβολή του στους απελευθερωτικούς αγώνες. Επιδιώκουν να διαγράψουν απ’ τη μνήμη του τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών της τότε Σοβιετικής Ένωσης, που έδωσε 27.000.000 νεκρούς σ’ αυτόν τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμιά συμβολή στη Μάχη της Κρήτης. Δεν είχαν μπει ακόμη στον πόλεμο. Μπήκαν στον πόλεμο το Δεκέμβρη του 1941 μετά την καταστροφή του στόλου τους στο Πέρλ Χαρμπορ απ’ την Ιαπωνία. Κι όμως σ’ αυτήν την έκθεση ούτε μια αφίσα που να δείχνει την ηρωική πάλη των λαών της Σ.Ε. ενάντια στην εισβολή του Χίτλερ. Μήπως και οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης δεν έπρεπε να αμυνθούν και να υπερασπίσουν την πατρίδα τους, όπως μας λένε οι λεγόμενοι εκφραστές των «σύγχρονων τάσεων των ιστορικών», ή προβάλλουν με τη βράβευση του φιλοναζιστικού τραγουδιού στη Eurovision;
Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι είναι αφελείς, όσοι διοργάνωσαν αυτές τις εκδηλώσεις, όταν σύσσωμο το σύστημα της εξάρτησης και της υποτέλειας στον τόπο μας και οι πολιτικοί του εκφραστές καθημερινά προβάλλουν, εκβιάζοντας το λαό μας, ότι «δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς προστάτες». Όταν έχουν μετατρέψει τον «ευλογημένο τούτο τόπο» σε ορμητήριο των δολοφονικών τους επιδρομών ενάντια στους γύρω λαούς, όταν υποδέχονται τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών και τους παραχωρούν γη και ύδωρ, όταν δένουν όλο και πιο σφιχτά τη χώρα στο φιλοπόλεμο άρμα τους και οδηγούν το λαό μας σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ο πόλεμος, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η προσφυγιά, ο εργασιακός και κοινωνικός μεσαίωνας, η φασιστικοποίηση είναι η πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια λαών πάνω στο πλανήτη γη. Γνωρίζουν πολύ καλά οι κρατούντες, ότι οι λαοί, μέσα από μια βασανιστική πορεία, θα βρουν το δρόμο τους και δεν πρόκειται να αποδεχτούν αμαχητί να πέσουν στο βωμό των ιμπεριαλιστικών - καπιταλιστικών συμφερόντων. Γι’ αυτό, όλο το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης σε παγκόσμιο επίπεδο έχει βαλθεί εκτός από το να εξοπλίζεται, να ενισχύει τις δυνάμεις καταστολής και να επιβάλλει φασιστικούς νόμους και απαγορεύσεις, να προσπαθεί να «ξαναγράψει την ιστορία»!

Χανιά, 27-05-2016

Γεωργία Θάνου
Γρηγόρης Νιόλης
Μέλη της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου