Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Για την Πρωτομαγιά στα Χανιά

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Πρωτοβουλία Αντίστασης απευθύνθηκε επανειλημμένα σε  άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για  να υπάρξει μια πρωτομαγιάτικη  συγκέντρωση κόντρα στο έτσι και αλλιώς εικονικό  κάλεσμα του εργατικού κέντρου. Από το ΝΑΙ στο μνημόνιο και τις συναντήσεις με το ΔΝΤ της ΓΣΣΕ, μέχρι και την  εκδήλωση των εργατικών κέντρων της Κρήτης με τους ξενοδόχους την ώρα που στη τουρισμό  επικρατούν σχέσεις άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης(δες εδώ) φαίνεται καθαρά ο ρόλος των εργατοπατέρων .
Πρόκειται για ένα στρώμα  που επί της ουσίας δεν έχει κοινά συμφέροντα με το κόσμο της δουλειάς και που διαπλέκεται με διάφορους τρόπους με συστημικά κέντρα. Συνειδητά
η συνδικαλιστικά ηγεσία λειτουργεί ξετσίπωτα σαν ανάχωμα στις λαϊκές αντιστάσεις και η μοναδική της αγωνία είναι η διαπραγμάτευση και η αναπαραγωγή του ρόλου της στο σύστημα .Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο λαός και η εργατική τάξη είναι μπροστά σε νέο γύρο αντεργατικών μέτρων. Άρα η πρόταση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης για κοινή συγκέντρωση έστω και με ξεχωριστά πολιτικά καλέσματα από τη κάθε συλλογικότητα ήθελε να υπηρετήσει  (και)το  ξεμπρόστιασμα των ξεπουλημένων εργατοπατέρων σε ένα ευρύ δυναμικό  αριστερό δυναμικό αλλά και συνολικά στους εργαζόμενους της πόλης .Γιατί  η εξωκοινοβουλευτική αριστερά να γίνει ''δωρητής σώματος'' στο κάλεσμα του εργατικού κέντρου που στο μπλοκ του  στη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση  είχε 6 ανθρώπους;Την ίδια στιγμή που δεν μιλάμε για μια απεργία που τη προκήρυξε  η ΓΣΣΕ,αλλά για τη διαδήλωση της εργατικής πρωτομαγιάς με όλη τη νόηματοδότηση που έχει για την εργατική τάξη και τον ιστορικό της ρόλο.
Παρ όλο που περισσεύουν από αυτούς τους πολιτικούς χώρους οι κορώνες για  ''ταξικές συγκεντρώσεις''δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή στο κάλεσμα.
Τελικά αρκετές δεκάδες  εργαζόμενων και νεολαίας  είχε η συγκέντρωση που καλούσε η Πρωτοβουλία Αντίστασης στο δημαρχείο . Είχαν προηγηθεί μαζικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης με ντουντούκα και προκήρυξη που καλούσαν στη διαδήλωση της πρωτομαγιάς όπως και μοιράσματα σε μαζικούς χώρους. Στη πλατεία Αγοράς ήταν η συγκέντρωση του εργατικού κέντρου,οπού τελικά  καλούσαν  η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  και η ΛΑΕ ενώ το ΠΑΜΕ ήταν στα Νέα Καταστήματα.
Στο δημαρχείο συγκροτήθηκε μια μαχητική διαδήλωση που έκανε το γύρο του κέντρου της πόλης φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα νέα μέτρα. Ακολούθησε η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία  Αγοράς ενώ το ΠΑΜΕ έκανε πορεία προς το λιμάνι και τη παλιά πόλη.
Συνολικά οι πορείες ήταν μαζικότερες από πέρυσι αν και υποδεέστερες από αυτό που απαιτείται για να ξανανοίξει ο δρόμος για το λαϊκό εργατικό κίνημα. Ενόψει μάλιστα και της νέας ψήφισης μέτρων   για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ζητούμενο ξανά να υπάρξει η κοινή δράση οργανώσεων και αγωνιστών στη κατεύθυνση να υπάρξουν λαϊκές αντιστάσεις.Έχοντας επίγνωση αυτής της ανάγκης θα κινηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα η Πρωτοβουλία Αντίστασης και με αναφορά στην απεργία στις 17 Μάη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου