Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

ΥΕΝΕΔ Χανίων, Γενάρης 2019 και η άσκηση Μέδουσα (σε μια περίοδο και περιοχή μπαρουτοκαπνισμένη)


Άλλοτε στροβιλίζεται και άλλοτε καταλαγιάζει το ιστορικό συνεχές για να προϋπαντήσει κομβικές στιγμές. Συσσωρεύοντας ποσότητα και ένταση που αναζητούν ποιοτικό μετασχηματισμό με επίδικο για τις βασανισμένες μάζες την προοδευτική θωριά.   Έτσι βιαστικά  τις αποχαιρετά δασκαλεμένο,  ίσαμε να συναντήσει καινούριες βουλιαγμένες πότε στη φρίκη της άδικης αιματοχυσίας και αέναης βαρβαρότητας η` ενίοτε αναπτερωμένα άλλες ριζοσπαστικές σε πιο ευοίωνη τροχιά. Εκείνες δηλαδή των αιματηρών θυσιών και των συνταρακτικών αναμετρήσεων με το βασίλειο της απανθρωπιάς.
Από μια σκοπιά  λοιπόν τα Χανιά βιώνουν - σχετικά πάντα - μια τέτοια φάση ορόσημου. Τους αναγνωρίζεται πανταχόθεν η ανεκτίμητη ανά την υδρόγειο γεωστρατηγική αξία. Από κορυφαίους αμερικανούς αξιωματούχους, από ρώσους ιθύνοντες οι οποίοι διαβεβαιώνουν ωμά πως τα πυρηνικά πυρά τους θα απανθρακώσουν  τον οποιοδήποτε θύλακα απειλής τους και από συντοπίτες παράγοντες αλλά και πολιτικούς  εθνικής εμβέλειας (πιστούς οπαδούς του σύγχρονου ραγιαδισμού). Διαλαλώντας μάλιστα οι τελευταίοι στους προαγωγούς του πλανήτη τα μοναδικά κάλη της υπάκουης εταίρας πατρίδας.

Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής απέναντι από τη δίνη του ατελείωτου πολεμικού μακελειού, που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Συμμετέχουμε (συμμετέχουν ορθότερα οι κρατούντες) κιόλας ενεργότατα. Προσφέρουν  βάση για να πατούν γερά οι φονιάδες των λαών, ώστε να προωθούν αποτελεσματικότερα το μακάβριο έργο τους. Δηλαδή τις ολοένα επεκτεινόμενες βάσεις της Σούδας και όσες  ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια  σε όλη την επικράτεια. Η πολεμική περιδίνηση όμως θεριεύει  επικίνδυνα και είναι τόση η ορμή της, οπότε  απειλεί σαν ρουφήχτρα να μας συμπαρασύρει στο καταστροφικό της κέντρο.
Συνάμα το αποκρουστικό γεννητούρι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων , οι εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί της  οποιασδήποτε  εξαρτημένης αστικής τάξης,  συμπληρώνει το  εύφλεκτο σκηνικό. Δεν εξαιρείται δε κανένας και κατά φύση επεκτατικός καπιταλιστής, ούτε ακόμη ο ντυμένος με τη γαλανόλευκο. Λιγουρεύονται λίγες χούφτες πετροδολάρια, εποφθαλμιούν γειτονικά χωράφια ( Ελληνική είναι αυστηρά μονάχα η Μακεδονία, που έστω και αμερικανοκρατούμενη, εντοπίζεται  εντός των ελληνικών συνόρων και μήτε χιλιοστό παραπέρα), αξιώνουν ρόλο τροχονόμου,  εντέλλονται σαν  στρατιωτικοί ακόλουθοι και  εκλιπαρούν για αυξημένες δικαιοδοσίες. Ενώ την ίδια ώρα όντας  σε οργασμιακή κορύφωση κατρακυλούν  στην εξαθλίωση τους λαούς τους.
Ποιό είναι όμως το σταυροδρόμι που αντικρίζουν οι Χανιώτες αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες αυτή την εποχή;
 Τι νόημα είχε η υποδειγματική  παραγωγή  από το τοπικό κανάλι << Νέα Τηλεόραση>> με μία πομπώδη μάλιστα περιγραφή και επική μουσική υπόκρουση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ αναφορικά με τη για όγδοη χρονιά τριμερή πολυκλαδική άσκηση με το όνομα Μέδουσα και ενταγμένη μέσα σε μια πράγματι πλημμυρίδα παρεμφερών γυμνασίων στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο;  Τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί η σταθμισμένη επιλογή παρουσίασης του από την επαρχιακή αλλά  στρατευμένη και συστημική δημοσιογραφία;
 Εντάξει, είναι εξόφθαλμες η στοίχιση της συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την επιδίωξη των ΗΠΑ να καταστήσουν αυτή τη φουρτουνιασμένη θάλασσα απροσπέλαστη για τον μοσχοβίτη αντίπαλο και η προσταγή τους για το κούρντισμα των σε πλήρη εγρήγορση πολεμικών μηχανών των υποταχτικών τους πλέκοντας άθλιες συμμαχίες με ότι απαισιότερο κυκλοφορεί στον περίγυρο μας. Δηλαδή τους νεοχιτλερικούς σιωνιστές  και το χουντικό αιματοβαμμένο καθεστώς της Αιγύπτου. Ωφελεί μήπως σε κάτι η διατυμπάνιση τέτοιων ντροπιαστικών συνεργασιών;
Άραγε αποτελεί μια μεμονωμένη, αποσπασματική  πρωτοβουλία η` εντάσσεται σε μια ενορχηστρωμένη άνωθεν και έξωθεν προσπάθεια αλλοτρίωσης συνειδήσεων, απόκρυψης κρίσιμων πτυχών των εξελίξεων, αντιστροφής της αλήθειας, ωραιοποίησης του ολέθρου  και καλλιέργειας συγκεκριμένου κλίματος;
Δεν είναι ασύνδετη με τα προηγούμενα η επιχείρηση των αυτοδιοικητικών του νομού και του νησιού γενικότερα  να απενοχοποιήσουν την διογκούμενη αμερικανονατοϊκή  παρουσία προβάλλοντας την σαν εργαλείο οικονομικής τόνωσης και ευημερίας των κατοίκων. Αξιοποιώντας  την έλλειψη αντιπολεμικών και αντιεθνικιστικών αντίδοτων ένεκα της  σημαντικής υποχώρησης του αντιιμπεριαλιστικού  κινήματος ευρύτερα (με την ευγενική χορηγία της υποταγμένης αριστεράς) πασχίζουν να εκμαυλίσουν τη συλλογική σκέψη των από κάτω.
Έτσι για να ξεχάσουμε, να συσκοτιστούμε και  οι άρπαγες αμερικανοευρωπαίοι δυνάστες μας να αναγορεύονται πλέον σε προστάτες και ελεήμονες. Και να σκύψουμε βουβά το κεφάλι. Εκεί που παλιότερα τους μισούσαμε και αντιδρούσαμε σθεναρά (εξέγερση Πολυτεχνείου). Ιδού το πρώτο μαύρο σταυροδρόμι που μοχθούν να φτιάξουν.
 Οι ντόπιοι εκμεταλλευτές και καταπιεστές μας αντάμα με τις χρυσαυγίτικες παραφυάδες τους επίσης  καμώνονται τους υπερασπιστές των ιερών και όσιων της φυλής ξεστομίζοντας  υπερπατριωτικές κραυγές (αυτοί οι σιχαμεροί οσφυοκάμπτες στον ξένο ζυγό τύπου Καμένου) και κραδαίνοντας το αξιόμαχο της ρομφαίας των ενόπλων δυνάμεων. Ευελπιστούν στην (πάντοτε ιμπεριαλιστική αδεία)  διαπλάτυνση του πεδίου κερδοφορίας τους και ακροβατούν τυχοδιωκτικά στην κόψη του ξυραφιού μιας πιθανής βίαιης αναμέτρησης  με τους πέριξ αντίζηλους.  Αν και η πεισματάρα ιστορία και παρά το πόσο πρόστυχα ασελγούν πάνω της οι κυρίαρχοι, συμβουλεύει πως σε αυτό το ξυράφι δεν σκίζονται οι σάρκες των θρεφταριών της αριστοκρατίας. Αντίθετα θυσιάζονται τα  νιάτα των φτωχών εργαζομένων. Όπου πριν τη μάχη καταληστεύουν το λιγοστό ψωμί του λαού για να το μετατρέψουν σε περισσότερα από αυτά τα φανταχτερά φονικά σύνεργα. Τα οποία διαφήμιζε η εκπομπή λες και είναι άκακα ηλεκτρονικά παιχνίδια.  Η` σκληρή μεν μα τίμια και αναγκαία αρματωσιά για την δήθεν προάσπιση των συμφερόντων των προκαταβολικά  και αδιάκριτα νίκης  σε ενδεχόμενη σύρραξη δυστυχισμένων θυμάτων. Και μες στη μάχη οι οβίδες των κανονιών θα κάνουν τελικά θρύψαλα και εφιάλτες τον πόθο των φαντάρων για μια ανέμελη  ζωή που τους ανήκει. 
Άρα δεν πείθουν οι απειλητικές  προς τη Τουρκία  και καθησυχαστικές προς εμάς δηλώσεις του υπουργού Άμυνας από το κατάστρωμα του ελικοπτεροφόρου. Οι μεγαλοϊδεατισμοί τους, οι συμπράξεις με τους σφάχτες των Παλαιστινίων και Αιγυπτίων και η ευθυγράμμιση με τους σχεδιασμούς των πιο αδίστακτων  εγκληματιών της γης  δεν προμηνύει τίποτα αισιόδοξο. Τουναντίον. Για ποια ασφάλεια και σταθερότητα μας περιπαίζουν λοιπόν, όταν ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος  υπονομευτής τους στη γειτονιά μας και παγκοσμία; 
Ετούτα τα πελώρια ψέματα νοιάζονται να χωνέψουμε και σε αυτό το δεύτερο σταυροδρόμι να μας σύρουν.
Πετυχημένο το συμβολικό βάφτισμα της άσκησης. Μιας και με την αποκρουστική της όψη το μυθικό τέρας Μέδουσα μαρμάρωνε όποιον την κοίταζε ακαριαία. Έτσι θέλουν να πετρώσουν οι αντιδραστικοί την επιθυμία των όμορων λαών και του δικού μας να ζούμε μονιασμένα και δημιουργικά.
Αν αφουγκραστούμε προσεκτικά θα ακούσομε από όλες τις μεριές του ορίζοντα ανάμεικτους  ήχους να δονούν την καρδιά μας. Να τη σχίζουν οι θρήνοι των Σύριων για τη χώρα τους, που ρημάζεται ασταμάτητα και κατάληξε απέραντο νεκροταφείο.  Πιο νότια των Λίβυων που πνίγονται, ενώ δραπετεύσουν από τη δική τους κόλαση. Ανατολικά τα βογγητά των Τούρκων και Κούρδων ανταρτών, που πυροβολούνται  στο ψαχνό από τον φασίστα Ερντογάν.  Καταμεσής το μακρινό πένθος σμίγει με τα γοερά κλάματα μιας  ελληνίδας, γιατί έχασε τον αγαπημένο της από τις αναθυμιάσεις του πρωτόγονου μαγκαλιού, μιας και  η βαρβαρότητα των μνημονίων επικαιροποίησε ξανά. Παραδίπλα μια άλλη μάνα οδύρεται για τον χαμό του γιού της στο εργασιακό κάτεργο.
Τεντώνοντας όμως περισσότερο τα αυτιά μας θα συλλάβουμε και ευχάριστες, ελπιδοφόρες βοές. Παλαιστινιόπουλων με σφεντόνες να αντιστέκονται στον κατακτητή. Βορειότερα Αλβανών φοιτητών, Γάλλων με τα γιλέκα, Ούγγρων θυμωμένων  να απαιτούν κατάργηση του νόμου της << δουλείας >>. 
Αίφνης συνειδητοποιούμε ότι οι λαοί κάτω από ευνοϊκές προϋποθέσεις διαθέτουν το σφρίγος και τη σωφροσύνη για να σφυρηλατήσουν τα δικά τους αμυντικά μέσα. Τη δική τους Μέδουσα. Τότε κανένα προσκυνημένο μέσο ενημέρωσης όχι μόνο δεν θα την εξυμνήσει, αλλά θα τη χλευάσει και λοιδορήσει κιόλας. Φυσικά θα έχει μια αγγελική και θαρραλέα μορφή, καθότι δεν θα σπέρνει τον θάνατο των πολλών για χάριν των ελάχιστων προνομιούχων της κοινωνίας. Μα θα οργανώνει, διαφωτίζει, εμψυχώνει, μαζικοποιεί και  αδελφώνει σε μέτωπα πάλης τους λαούς ενάντια σε όσους απεργάζονται την πείνα, τη σκλαβιά και τον αλληλοσκοτωμό τους.
Δεν θα είναι ανασυρμένη από τις μυθολογίες, αλλά από την αυθεντική ιστορία  ξαναζωντανεύοντας  τις πλούσιες παραδόσεις της ανθρωπότητας σε αγώνες για χειραφέτηση, ειρήνη και πρόοδο. Βέβαια θα έχει και μια  όψη που θα προκαλεί τον τρόμο, αλλά  αποκλειστικά σε όσους μετατρέπουν το δικαίωμα των μαζών από χαρά σε οδύνη. 
ΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου