Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Από την βιβλιοπαρουσίαση για το μακεδονικό ζήτημα (με βίντεο από τις εισηγήσεις)


Σε μια κατάμεστη αίθουσα  του πολυχώρου  YOUCA στα Χανιά πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 25 Γενάρη  η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μάνου: Η εθνική συγκρότηση στα Βαλκάνια  και το λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα» Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ενώ την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Γργηγόρης  Νιόλης, ο Δημήτρης Δαμασκηνός  και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ ακολούθησε συζήτηση.
Μέσα απ’ τις τοποθετήσεις και των τριών ομιλητών αναδείχτηκε η πολυπολιτισμική πραγματικότητα που βίωναν οι λαοί των Βαλκανίων και ιδιαίτερα του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας, ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων και στους 2 παγκοσμίους πολέμους και των αστικών τάξεων της Ελλάδας της Βουλγαρίας  και της Σερβίας. Ιδιαίτερη αναφορά   έγινε στις έννοιες  έθνος,  συγκρότηση των εθνών και το γλωσσικό ζήτημα που καταπιάνεται το βιβλίο όπως και στην άποψη που διαπερνά το βιβλίο του Δ. Μάνου στο ότι δεν γίνεται πολιτική με την ιστορία.
   Έγινε συζήτηση για το καθοριστικό  ρόλο του κομμουνιστικού κινήματος , του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ  στη χώρα μας τον καιρό της γερμανικής κατοχής  και την αποτροπή της προσάρτησης τμήματος της ελληνικής Μακεδονίας απ’ το φασιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Η συμφωνία των Πρεσπών  που ψηφίστηκε την ίδια μέρα, όπως ειπώθηκε, καθόλου δεν αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων και η ένταξη της ΠΓΔΜ- Βόρεια Μακεδονία  στο ΝΑΤΟ οξύνει παραπέρα τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία . Πάνω σ’ αυτή τη βάση όπως τονίστηκε και από άλλους ομιλητές  η ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας και η συμβολή του στο  μέτωπο πάλης των λαών της περιοχής για το διώξιμο όλων των ιμπεριαλιστών απ’ τα Βαλκάνια  και το δυνάμωμα της φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, είναι το ζητούμενο της εποχής μας.  Σ’ αυτή την κατεύθυνση επιδιώκει να συμβάλλει η Πρωτοβουλία Αντίστασης με τη δράση της,αλλά και με το άνοιγμα των συζητήσεων  πάνω στα επίδικα της περιόδου.



βίντεο από τις εισηγήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου