Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Κάνουν όλη τη χώρα βάση του θανάτου, μας μπλέκουν σε σοβαρούς κινδύνους


Η ελληνική κυβέρνηση έφερε στην Βουλή τη νέα συμφωνίας για τις αμερικάνικες βάσεις. Πρόκειται για μια συμφωνία που δίνει όλη τη χώρα από άκρη σ άκρη σαν πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και μας βάζει σε πρωτοφανείς κινδύνους. Συγκεκριμένα δίνεται δυνατότητα στους αμερικανούς για μόνιμη εγκατάσταση σε αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα και στο Βόλο ενώ τους παραχωρείται απόλυτη προτεραιότητα στο πολιτικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης .Όσον αφορά τη βάση της Σούδας επεκτείνονται οι δραστηριότητες, κατασκευάζονται νέες υποδομές καθώς και διευρύνεται η δυνατότητα επικοινωνίας της αεροπορικής βάσης στο Μουζούρα με αυτή στο Μαράθι. Το αποκορύφωμα είναι ότι στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης από τις ΗΠΑ κάθε στρατιωτικής ή και μη στρατιωτικής εγκατάστασης στη χώρα όποτε χρειαστεί!
Το τελευταίο διάστημα αναπαράγεται από τα εγχώρια ΜΜΕ μια ειδησεογραφία ότι η Αθήνα είναι δεκτική για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη Ελλάδα. Ενώ βλέπουμε στελέχη της κυβέρνησης να επιδίδονται σε ένα διαγκωνισμό αμερικανοδουλείας :από το ανατριχιαστικό ‘’θα ξαναχύσουμε το αίμα μας για τους συμμάχους μας’’ του υπουργού Άμυνας Παναγιωτόπουλου, την Ντόρα που ζητάει αμερικάνικο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μόνιμα στη Σούδα έως τον ίδιο τον Μητσοτάκη που δήλωσε σε παγκόσμια θέαση κατά την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο την στήριξη του στη δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου.

Σε αυτό το κλίμα ύμνων στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, αγοράζονται νέα όπλα πολλών δις ενώ ενισχύονται οι φωνές που ξερνούν εθνικιστικό δηλητήριο στην νεολαία.
Οι αμερικανικής έμπνευσης συμμαχίες της χώρας μας με το κράτος-σφαγέα του Ισραήλ και τη χούντα της Αιγύπτου, και ο αντιδραστικός ανταγωνισμός της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης για τις ΑΟΖ συμπληρώνουν το παζλ της εμπλοκής στο κουβάρι των ανταγωνισμών που εξελίσσονται στη γειτονιά μας.

Ανταγωνισμοί που με πρωτεργάτες ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ έχουν ήδη διαλύσει μια σειρά χώρες της περιοχής, ενώ οι πυκνές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά!

Η αποστολή συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία,η συνοδεία ελληνικής φρεγάτας σε γαλλικό αεροπλανοφόρο μέχρι τα στενά του Ορμούζ, καθώς και η προθυμία να συμμετέχουμε με στρατό στον πόλεμο της Λιβύης αποτελούν σοβαρή κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ιδιαίτερα η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, μας βάζει για τα καλά μέσα στο πόλεμο και οξύνει στον έπακρο τον αντιδραστικό ανταγωνισμό με την Τουρκία.

Καθόλου τυχαία το αλυσόδεμα του λαού στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, δηλαδή το βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, βρίσκει σύμφωνους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν κανένα γιατί στην δικιά τους διακυβέρνηση προετοιμάστηκε η συμφωνία. Έτσι και αλλιώς η αστική τάξη διαχρονικά στηρίζεται στους προστάτες της τόσο για να ισχυροποιηθεί απέναντι στον εχθρό λαό όσο και για την αναζήτηση ρόλου στη περιοχή .Ρισκάρει την υπηρέτηση των πιο εμπρηστικών σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μπαίνει ακόμα και στο κάδρο της αμερικανό -ιρανικής αντιπαράθεσης, αδιαφορώντας για τους πολεμικούς κινδύνους που υπάρχουν για το λαό και τα παιδιά του.

Όσο αφορά το λαό και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, είναι καθαρό ότι τα συμφέροντα μας είναι διαφορετικά .Το άπλωμα των βάσεων από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη δε μας προστατεύει αλλά μας σπρώχνει πιο βαθιά στο πόλεμο. Ποιος άλλωστε μπορεί να ισχυριστεί ότι δίνοντας κάθε υποδομή της χώρας για να βομβαρδίζονται οι γειτονικοί λαοί εξασφαλίζουμε την ειρήνη;

Αντίθετα γινόμαστε μαγνήτης επιθέσεων και τραυματίζονται οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς.


Μπροστά σε όλα αυτά, δε πρέπει να γυρίσουμε από την άλλη γιατί αφορά εμάς και τις ζωές μας. Απάντηση δε μπορεί να είναι ούτε ο φόβος ούτε η υποταγή. Είναι ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι να ξαναδυναμώσει το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σαν τον μοναδικό δρόμο για να μην γίνουν οι λαοί κρέας για τα κανόνια τους. Οι λαοί της περιοχής, ανάμεσα τους και ο δικός μας λαός πρέπει να αντιταχτούμε.

Ιδιαίτερα εμείς στα Χανιά που ζούμε καθημερινά δίπλα στη βάση της Σούδας μα έχουμε κάθε λόγο να βγούμε μαζικά στο δρόμο ενάντια στο άπλωμα των βάσεων σε όλη τη χώρα. Η κινητοποίηση μας είναι απαραίτητη γιατί στο τέλος θα μας διώξουν και από τον ίδιο μας το τόπο.

Να διαδηλώσουμε την εναντίωση μας στην νέα συμφωνία για τις Βάσεις. Να πούμε όχι στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τον εθνικισμό!
Ο τόπος μας δεν είναι πολεμικό ορμητήριο-δεν είμαστε αποθήκη πυρηνικών!

Νίκος Χαρτζουλάκης, μέλος ΚΚΕ(μ-λ)

* Επιστολή που δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου