Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

''Ποδοσφαιρικές κόντρες'' εξουσίας που δεν αφορούν το ποδόσφαιρο...

 

Παίρνουν τη μπάλα τους και φεύγουν οι κορυφαίες ομάδες του Αγγλικού πρωταθλήματος, μαζί με τις κορυφαίες ισπανικές και ιταλικές, ενώ έπονται και άλλες ώστε να σχηματιστεί η νέα European Super League. 20 συνολικά ομάδες, από την αφρόκρεμα της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 15 ιδρυτικά μέλη, θα σχηματίσουν μια κλειστή λίγκα που θα χρηματοδοτήσει αρχικά τις ομάδες με ένα ποσό πάνω από τα 3,5 δις, φυσικά αναμένοντας πολλαπλάσια κέρδη στο μέλλον από χορηγίες, τηλεοπτικά και πολλά άλλα έσοδα.


Δεν γινόταν να ξεφύγει το ποδόσφαιρο από τη δίνη αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, σε όλα τα επίπεδα. Πάντοτε αποτελούσε πεδίο αποτύπωσης συσχετισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις αλλά κα σε κάθε κράτος ξεχωριστά. Καθώς και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για επείδειξη δύναμης, προβολή ισχύος και διαπραγματευικό χαρτί σε ότι αφορά την δυνατότητα χειραγώγησης μαζών και πολιτικής επιρροής, αλλά και φυσικά πεδίο κερδοφορίας και ''πλυντηρίου'' κάθε είδους.


Οι εξελίξεις ώρα με την ώρα είναι καταγιστικές, με την UEFA να έχει προβεί σε ανοιχτή καταγγελία της διοργάνωσης. Γαλλία και Γερμανία θορυβήθηκαν από την εξέλιξη αυτή που υπονομεύει τις υπάρχουσες διοργανώσεις εθνικές και διασυλλογικές, όμως η δεύτερη, για την ώρα, δεν έχει προβεί σε ανοιχτές τοποθετήσεις όπως έκανε ο Μακρόν που καταδίκασε την απόφαση αυτή. Δεδομένες από την άλλη είναι οι διαθέσεις χωρών του νότου, Ισπανίας- Ιταλίας κυρίως, να επαναδιαπραγματευτούν συνολικά το ρόλο τους στην ευρώπη, αλλά και της μετά brexit Αγγλίας που μοιάζει να διχάζεται στο πως θα επιβάλλει τα δικά της συμφέροντα, όχι μόνο στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Αξιοσημείωτη είναι και η τοποθέτηση Τζόνσον στο ίδιο μήκος κύματος με Μακρόν, την ώρα που οι 6 καλύτερες αγγλικές ομάδες είναι από τα ιδρυτικά μέλη της λίγκας!


Όσο για τον αμερικάνικο δάκτυλο (ω τι έκπληξη!), καθοριστική φαίνεται να είναι η ανάμειξη της οικογένειας Γκλέιζερ από μεριάς Manchester United ( Αμερικάνοι επενδυτές) και η προτριμήνου δημοσιευμένη κύρια πηγή χρηματοδότησης της JP Morgan. Τυχαίο; Ή ακόμα μια πίεση της άλλης μεριάς του Ατλαντικού στους Ευρωπαίους για στοίχιση των δεύτερων, στους γεωπολιτικούς και όχι ποδοσφαιρικούς σχεδιασμούς, των Αμερικάνων;


Τέλος, στα ποδοσφαιρικά πάλι, το ζήτημα δεν είναι αν αμφισβητείται η μόνιμη έγνοια της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποδοσφαίρου για λίγους και εκλεκτούς, αλλά και από εκλεκτές οικονομίες. Ήδη ήταν στα σχέδια της UEFA οι κλειστές διοργανώσεις των ομάδων ελίτ και η δημιουργία χαμηλότερων ταχυτήτων διοργανώσεων για τις second class χώρες, αλλά σίγουρα όχι με τους εκβιαστικούς όρους όσων αναμειγνύονται στην δημιουργία αυτής της λίγκας. Εξ ου και η μάλλον στρογγυλεμένη ανακοίνωση της FIFA, της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ινφαντίνο και Σια, που μιλάει για ψυχραιμία και ανάγκη για διάλογο από όλες τις μεριές. Το πρώτο ημίχρονο ήταν επεισοδιακό, αλλά το δεύτερο προμηνύει ανατροπές, εντάσεις, αποβολές, ωμή παρέμβαση της διαιτησίας έως και διακοπή του ματς!

 

Γ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου