Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΙΣΗ-ΠΛΗΡΗ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ, ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ| ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8 Φλεβάρη 6μμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Είναι γεγονός, ότι ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία και οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια παρατεταμένη κλιμακούμενη αντιλαϊκή επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματα τους. Η ακρίβεια «τσακίζει» κόκαλα. Οι μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται από τις πρώτες δέκα μέρες του μήνα, ενώ η εκτόξευση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης στα ύψη έχει κάνει την καθημερινή επιβίωση μόνιμο βραχνά.

 Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τον πακτωλό των επενδύσεων  που θα  συρρεύσουν στην ντόπια καπιταλιστική οικονομία, που επιτέλους θα «έχουμε περισσότερες και καλύτερες δουλειές». Η εργασιακή κόλαση μονιμοποιείται στους χώρους δουλειάς, ενώ τα «εργατικά  ατυχήματα»-εγκλήματα της εργοδοσίας είναι  σε καθημερινή βάση. Η κερδοφορία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου αυξάνεται, ενώ οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου φτωχοποιούνται. Οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται, ενώ η φοροληστία  εξανεμίζει το πενιχρό λαϊκό εισόδημα.

  Η χρόνια άθλια κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δομές υγείας είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί σπατάλη και αντιοικονομική επένδυση κάθε κοινωνική παροχή. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής  ήταν να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού. Μ’ αυτή την πολιτική είναι αντιμέτωπος κάθε λαϊκός άνθρωπος που θα βρεθεί στην ανάγκη να αναζητήσει στήριξη για κάθε πρόβλημα υγείας σε δημόσιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Είναι η ίδια πολιτική που αναγκάζει το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, καθαρισμού, κλπ στα νοσοκομεία να δουλεύουν με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού με μισθούς πείνας μέχρι τελικής πτώσης. Όλα τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ, έχουν στόχο την τυπική και ουσιαστική κατάργηση της όποιας δωρεάν περίθαλψης είχε δυνατότητα και είχε κατακτήσει  ο λαός μας μέχρι σήμερα. 

Οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο μιας σειράς νοσοκομείων, τα ΣΔΙΤ, η υποστελέχωση, η υπολειτουργία, το κλείσιμο του 40% των χειρουργικών κλινών, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, η μη-κάλυψη διαχρονικά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των κενών θέσεων εντάσσονται σ’ αυτή την πολιτική. Όποιος δεν έχει χρήματα θα πεθαίνει αβοήθητος, ακόμα και αν μια ζωή πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές. Όσο για τους ανασφάλιστους ούτε συζήτηση να γίνεται. Ψεύδεται η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι θέλει να καλύψει τις κενές θέσεις και δήθεν δεν υπάρχει προσφορά εργασίας. Γιατί ζητά εργαζόμενους σκλάβους, να δουλεύουν 70 και 80 ώρες τη βδομάδα με πραγματικά ψίχουλα. Γιατί δεν θέλει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό και γι’ αυτό συνεχίζει να κρατάει χιλιάδες εργαζόμενους χρόνια τώρα σε ομηρία. 

Από την κατάσταση αυτή, που υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δεν ξεφεύγει ούτε το νοσοκομείο στην πόλη μας. Το καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το γνωρίζει και κάθε λαϊκός άνθρωπος που έχει βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει στήριξη. Οι όποιες υπηρεσίες προσφέρονται είναι αποτέλεσμα μόνο της υπερπροσπάθειας των εργαζομένων, που δεν μπορούν όμως να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες. Πως μπορεί μια καθαρίστρια να καλύψει όλο το βράδυ ένα ολόκληρο νοσοκομείο; Το πρόβλημα του νοσοκομείου  δεν είναι πρόβλημα μόνο των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Είναι πρόβλημα όλου του λαού και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό είναι δικαίωμα και δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Η υποστελέχωση και ερημοποίηση των νοσοκομείων δεν είναι αδυναμία της κυβέρνησης. Είναι πολιτική επιλογή που στηρίζεται από όλα τα κόμματα του συστήματος.

Είναι επιλογή της κυβέρνησης ότι και φέτος περιέκοψε 1,3 δις από τον προϋπολογισμό από τις κοινωνικές δαπάνες, την ίδια στιγμή που αγοράζει τα Rafal, τις φρεγάτες και τα F35, σκορπίζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια. Γι’ αυτό ο λαός το δικαίωμα του αυτό, μαζί με τους εργαζόμενους στις δομές υγείας πρέπει να το διεκδικήσει με μαζικούς και οργανωμένους αγώνες. Αγώνες που θα έχουν σαν στόχο τη νίκη και θα συντονίζονται με τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία για τη ζωή, την επιβίωση, τις δωρεάν σπουδές. Αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής της εξάρτησης, της φτώχειας της καταστολής. 

                                                                                                                                             Χανιά,3/2/2024

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου