Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Μεγάλο το συλλαλητήριο στα Χανιά για το Νοσοκομείο. Ίση-Πλήρη-Δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό!

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη πλατεία της Αγοράς ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα φορέων και σωματείων. Η κινηματική αναταραχή που ορίζει αυτές τις μέρες την πολιτική συγκυρία, με τα μπλόκα της αγροτιάς και τις μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις, ενίσχυσαν θετικά το κλίμα αγωνιστικής κινητοποίησής του λαού της πόλης.

Πάνω από χίλιοι διαδηλωτές, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, κόσμος της δουλειάς και του μεροκάματου, συνταξιούχοι κ.α. πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης για να υπερασπιστούν την πρόσβαση τους στη δωρεάν περίθαλψη.

Η χτεσινή διαδήλωση τροφοδοτήθηκε από δύο αλληλοεξαρτούμενες αιτίες. 

  1. Την άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός της πόλης όταν αναγκάζεται να επισκεφτεί το Νοσοκομείο Χανίων (και οποιαδήποτε άλλη δομή υγείας) για να φροντίσει την υγεία του, οπού διαπιστώνει ότι όλο και περισσότερο περνάει από το πορτοφόλι του. 
  2. Τις συνθήκες εργασιακής κόλασης που βιώνουν οι υγειονομικοί, που όλο και πιο συχνά τους οδηγούν σε παραιτήσεις.

Είναι όλα αυτά αποτελέσματα της καταιγιστικής επίθεσης, που συνεχίζει να τσακίζει κατακτήσεις ολοκλήρου αιώνα σε υγεία-παιδεία-εργασία.

Αυτή η πραγματικότητα έχει οδηγήσει κάμποσες φορές τα τελευταία χρόνια χιλιάδες κόσμου στο δρόμο για το ζήτημα της υγείας στο Λασίθι, στο Ρέθυμνο αλλά και στο Ηράκλειο. Μια πραγματικότητα που θα εμπεδωθεί ακόμα πιο πολύ, αφού προ των πυλών είναι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Η μαζική λαϊκή κινητοποίηση είναι ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί η πολιτική που μετατρέπει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περίθαλψη από δικαίωμα σε προνόμιο όσων το αντέχει η τσέπη τους. Για να περπατήσουν αυτό το δρόμο, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και ο λαός της πόλης θα αντιμετωπίσουν τις στοχεύσεις των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που έκαναν από την αρχή καθαρό ότι ενδιαφέρονται μονάχα για προεκλογικές τουφεκιές. Είναι ανάγκη λοιπόν να βρεθεί το νήμα της συνέχειας του αγώνα, να οργανωθεί παραπέρα η πάλη. 


Αυτά κατέθεσε με την παρέμβαση της η Πρωτοβουλία Αντίστασης το προηγούμενο διάστημα. Με τις εξορμήσεις στο νοσοκομείο αλλά και με διακίνηση της προκήρυξης χέρι με χέρι καλούσε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 8 Φλεβάρη. Το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στη συγκέντρωση το πλαισίωσαν πολλές δεκάδες διαδηλωτές και με τα συνθήματα της έδωσε το στίγμα της ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου