Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Καταγγελία για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου-φοιτητή

           

            Καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης από καφετέρια στα Χανιά, επειδή ζήτησε να δηλώνεται τις πραγματικές ώρες που εργάζεται. Η απόλυση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός για τους εργαζόμενους. Οι εκδικητικές –παραδειγματικές απολύσεις πληθαίνουν και σίγουρα δεν είναι μόνο αυτές που γίνονται γνωστές. Την προηγούμενη χρονιά απολύθηκαν 3 από τα 7 μέλη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα φροντιστήρια στη Θεσσαλονίκη, 8 εργαζόμενοι από την πολυεθνική "TaskUS". Σέρνουν στα δικαστήρια το σωματείο της ΠΕΝΕΝ για συμμετοχή σε γενική απεργία, ενώ διώκονται ποινικά και πειθαρχικά εκπαιδευτικοί επειδή αντιστάθηκαν στην πολιτική του χτυπήματος των δικαιωμάτων στη δουλειά και στη ζωή.

            Οι νόμοι Χατζηδάκη–Γεωργιάδη κατοχύρωσαν νομοθετικά τις ήδη εξαθλιωμένες συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωσαν τα «χέρια» των εργοδοτών να απολύουν όποτε θέλουν και να  αυθαιρετούν απέναντι και στους νόμους που η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει για τα μάτια του κόσμου. Είναι κοινό μυστικό ότι τα δώρα ή δεν καταβάλλονται ή παρακρατούνται με την απειλή της απόλυσης. Ιδιαίτερα στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού τα ξεχειλωμένα ωράρια, οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας, οι μειωμένοι μισθοί είναι ο κανόνας.

Την ίδια ώρα οι περισσότερες απεργίες βγαίνουν παράνομες, οι διαδηλώσεις χτυπιούνται από τα ΜΑΤ, ενώ ουσιαστικά απαγορεύεται ακόμη και η προπαγάνδιση της απεργίας στους χώρους δουλειάς.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση που θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και την ακρίβεια να «σπάει κόκαλα», οι εργαζόμενοι χρειάζεται να μην αποδεχτούν την πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης, των απολύσεων σαν «κανονικότητα». Χρειάζεται να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια στην πολιτική όλα στο κεφάλαιο και όλα για το κεφάλαιο. Ξεπερνώντας τις ξεπουλημένες  συνδικαλιστικές που βγαίνουν από την υποχρέωση, με τις «κινητοποιήσεις» με όρους θεάματος ή τις απεργίες-ντουφεκιές στον αέρα. Οι μαζικοί συλλογικοί αγώνες με στόχο τη νίκη είναι αυτοί που μπορούν να βάλουν φρένο στην αντιλαϊκή–αντεργατική λαίλαπα. Με ένα μαζικό μέτωπο ενάντια στις απολύσεις και τις διώξεις θα κοπεί η όρεξη της εργοδοσίας!

Να επιστρέψει άμεσα ο εργαζόμενος φοιτητής  στη δουλειά του.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ–ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ


                                                                                            Χανιά, 15-03-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου