Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Στις πόσες αγαθοεργίες ξεπλένονται τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού;

(δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο [1, 2])

Αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση στα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού μας οι αναρτήσεις των τοπικών μέσων τις τελευταίες μέρες (εδώ και εδώ) για τις τάχα μου ανθρωπιστικές δράσεις των μελών του αμερικανικού στρατού στην πόλη μας.

Την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες παιδιά στην Παλαιστίνη έχουν βρει φρικτό θάνατο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που άλλα πόσα έχουν μείνει ορφανά να ζουν σε συνθήκες πείνας, δίψας και με τις ασθένειες να θερίζουν. Την ίδια στιγμή λοιπόν οι αμερικανοί πεζοναύτες του «USS WASP», το οποίο λίγες μέρες πριν βρισκόταν στην περιοχή και υποστήριζε τις Ισραηλινές επιχειρήσεις, βρέθηκαν στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων «συμμετέχοντας σε φιλικά παιχνίδια μπάσκετ και ποδοσφαίρου ενώ προσέφεραν δωρεά αθλητικού εξοπλισμού και προετοίμασαν φαγητό».

Πόσες αγαθοεργίες άραγε χρειάζονται για να ξεπλυθεί το αίμα που η φονική πολεμική μηχανή των ΗΠΑ έχει σκορπίσει σε όλο τον πλανήτη;

Με πόσες δωρεές και μπάρμπεκιου, οι αμερικάνοι πεζοναύτες και το προσωπικό της Βάσης θα μπορέσουν να κερδίσουν την εύνοια των Χανιωτών ιθαγενών ώστε να τους υποδέχονται αδιαμαρτύρητα να σουλατσάρουν στην πόλη;

Ανταπόκριση απο την αντιφασιστική διαδήλωση για τα 11 χρόνια απο την δολοφονία του Π. Φύσσα

 


Μαζική ήταν η πρώτη, μετά το καλοκαίρι, διαδήλωση στην πόλη των Χανίων με αφορμή την συμπλήρωση 11 χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Με τον κύριο όγκο της διαδήλωσης να αποτελείται κυρίως από φοιτητές και νεολαία, η διαδήλωση διέσχισε τους δρόμους της πόλης φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης συμμετείχε στην συγκέντρωση-διαδήλωση παρεμβαίνοντας με το δικό της πανό και συνθήματα ενώ μοιράστηκε η κεντρική προκήρυξη του ΚΚΕ (μ-λ) και των Αγωνιστικών Κινήσεων.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Κάλεσμα στην αντιφασιστική συγκέντρωση| Τετάρτη 18/09, 19:00, Πλ. Αγοράς

 


Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ καλεί το λαό και τη νεολαία των Χανίων να συμμετέχουν μαζικά στην αντιφασιστική συγκέντρωση για την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, την Τετάρτη 18/09 στις 19:00 στην Πλ. Αγοράς.

Κάτω η πολιτική της φασιστικοποίησης. Κάτω η κρατική τρομοκρατία.

Παλεύουμε ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

Το φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 16 Σεπτέμβρη η κινητοποίηση των κατοίκων του Αποκόρωνα ενάντια στην εγκατάσταση πυλώνων υπερυψηλής τάσης από τα Χανιά μέχρι τη Δαμάστα Ηρακλείου. Η κινητοποίηση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Αποκόρωνα ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες και φορείς του Αποκόρωνα ήταν μηχανοκίνητη και κατέληξε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου έγινε συγκέντρωση. Στο ψήφισμα που ανακοίνωσαν στο τέλος της συγκέντρωσης μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Συντονίζουμε τη δράση μας και αγωνιζόμαστε για να ματαιώσουμε το σχεδιαζόμενο έργο από τον ΑΔΜΗΕ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανιά –Δαμάστας 101,5 χλμ από 269 πυλώνες ύψους 33 μέτρων το οποίο είναι προπομπός για να εγκατασταθούν και να κουμπώσουν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες. …» 

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Όχι στο έγκλημα ενάντια στο περιβάλλον και τις ζωές μας| Ο αγώνας ενάντια στους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες είναι δίκαιος

 

Ο υπουργός Σκυλακάκης ήταν σαφής στην ομιλία του στην έκθεση στη Θεσσαλονίκη· η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα τη Γερμανία είναι απαίτηση της Ε.Ε και έρχεται να καλύψει τις ελλείψεις διασύνδεσης με την ανατολική Ευρώπη (πόλεμος στην Ουκρανία). Είναι ξεκάθαροι, ότι οι πολιτικές τους επιλογές, η μετατροπή των βουνών και του τόπου μας σε δάσος από ανεμογεννήτριες και πυλώνες εξυπηρετεί αποκλειστικά τα γεωπολιτικά σχέδια των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και της δύσης συνολικά.

 Γι’ αυτό και αδιαφορούν για τις επιπτώσεις στην υγεία, την καταστροφή του περιβάλλοντος, το χτύπημα που θα επέλθει στην τοπική οικονομία από τις πολιτικές τους. Η τσέπη του λαού γνωρίζει πολύ καλά το πόσο πληρώνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος, τις επενδύσεις των εταιρειών για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Συνάντηση Πρωτοβουλίας Αντίστασης| Πέμπτη 12/09, 7μισή, Εργατικό Κέντρο

Η επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης θα πραγματοποιηθεί στο εργατικό κέντρο την Πέμπτη 12/9 στις 7μιση το απόγευμα. Θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η δράση της Πρωτοβουλίας.

Ανεπιθύμητο το πολεμικό πλοίο στη Σούδα και οι αμερικανοί πεζοναύτες στον τόπο μας.

 

Ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Σούδας το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο “USS WASP” για την «αναψυχή» και την «ξεκούραση» του πληρώματος του. Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, δένει στην πόλη ένα από τα τερατόπλοια των μεγαλύτερων φονιάδων των λαών. Το συγκεκριμένο μάλιστα, πρόσφερε τις υπηρεσίες του το τελευταίο διάστημα, καλύπτοντας και ενισχύοντας τις επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη γενοκτονική σφαγή που διεξάγει απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό. 

Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο τοπικός τύπος έσπευσε να παρουσιάσει τις εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες αυτού του φονικού εξαρτήματος της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, το μαντρόσκυλο των ΗΠΑ, το Ισραήλ, πραγματοποίησε άλλη μια εκατόμβη νεκρών στη Γάζα βομβαρδίζοντας καταυλισμό προσφύγων σε ανθρωπιστική ζώνη. 

Την ίδια στιγμή που οι εδώ τοπικές αρχές παρέχουν για άλλη μια φορά κάθε είδους διευκόλυνση στους αμερικανούς ράμπο που θα κυκλοφορούν «αλιμπερτοί» στην πόλη, οι επίσημοι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, ανέρχονται τους 41,000, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, ενώ η πείνα, η δίψα και οι αρρώστιες θερίζουν τον λαό της Γάζας. 

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

OΙ «ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ» ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Για 3η συνεχόμενη χρονιά ο εμπορικός σύλλογος, το δημοτικό συμβούλιο και η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισαν να διοργανώσουν τη «Λευκή Νύχτα» στα Χανιά. Μια διοργάνωση που, όπως κυνικά λένε οι διοργανωτές θέλουν να γίνει θεσμός!!! για  τον τόπο μας. Αντίστοιχες «εκδηλώσεις» έχουν ξεκινήσει να κατοχυρώνονται σιγά-σιγά σε πολλές περιοχές της χώρας. Μας διατυμπανίζουν ότι είναι μια μεγάλη γιορτή για το τοπικό εμπόριο. Μας λένε ότι οι Χανιώτες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους  αξιοποιώντας τις προσφορές των καταστημάτων και ιδιαίτερα των αλυσίδων, την ίδια ώρα που αναγκάζουν τους εργαζόμενους, που δουλεύουν σ’ αυτά, να βρίσκονται «απίκο» μέχρι τα μεσάνυχτα για χάρη της «γιορτής».  

Είναι τουλάχιστον προκλητικό την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν γίνει λάστιχο για πενταροδεκάρες και που τα εργοδοτικά εγκλήματα, λόγω των συνθηκών δουλειάς είναι στην ημερήσια διάταξη, να καλούνται για άλλη μια φορά να βάλουν πλάτη. Περισσεύει το θράσος των διοργανωτών, όταν προπαγανδίζουν ότι είναι ευκαιρία για το λαό της πόλης να εκμεταλλευτεί τις προσφορές και να το «ρίξει στα ψώνια». Ο κόσμος δηλαδή της δουλειάς και του μόχθου, της γαλέρας του τουρισμού, οι συνταξιούχοι που αναγκάζονται να βάλουν «τα δυο τους πόδια σε ένα παπούτσι» για να περάσουν το μήνα. Ή οι νέοι εργαζόμενοι που εξαντλούν όλη τους τη δυναμική σε δουλειές του ποδαριού για ψίχουλα. Ή οι φοιτητές που είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν βαριά χαράτσια για να μείνουν σε μια «τρύπα». Αυτοί δηλαδή που ζουν σε μια πόλη που έχει γίνει πανάκριβη και αφιλόξενη για τον ίδιο το  λαό της να περιμένουν τη «λευκή νύχτα» για να κάνουν τα ψώνια τους, ενώ δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα στοιχειώδη.