Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

ΧΑΝΙΑ: ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ


Την ίδια ώρα που στο κοινοβούλιο ψηφίζονται με διαδικασίες expressτο ένα μετά το άλλο τα πολυνομοσχέδια της βαρβαρότητας και της εξαθλίωσης, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής μυρίζει μπαρούτι . Γιατί κανένας σώφρων νους δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι στην περιοχή που ζούμε καμιά σταθερότητα δεν είναι διασφαλισμένη και ότι η χώρα μας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στην πυρακτωμένη ζώνη. Η πολιτική της υποτέλειας και της παραχώρησης κάθε διευκόλυνσης στους αμερικανονατοϊκούς φονιάδες σε μια περίοδο όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών , εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.
Η ανησυχία υπάρχει και καλώς υπάρχει άσχετα αν δεν εκφράζεται με πολύ μαζικές διαδηλώσεις. Όμως για τους κατοίκους της Κρήτης υπάρχει και η ιδιαίτερη πλευρά. Είναι οι τεράστιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Σούδα –Ακρωτήρι με το Κέντρο Ναυτικής αποτροπής, το Πεδίο Βολής Κρήτης , την Αμερικανική Ευκολία στο Μουζουρά και τη δέσμευση του μεγαλύτερου μέρους του κόλπου της Σούδας για τις ανάγκες των πυρηνοκίνητων , των υποβρυχίων και άλλων πολεμικών πλοίων. Μια βάση που επεκτείνεται και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα αμερικανονατοϊκά σχέδια . Μια βάση που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις δολοφονικές επιδρομές των ιμπεριαλιστών ενάντια σε μια σειρά χώρες ,όπως τη Λιβύη , το Ιράκ κλπ. Οι βολές PATRIOT που έγιναν πρόσφατα από το πεδίο βολής Κρήτης και «θάφτηκαν» στην κυριολεξία από τον τοπικό τύπο, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το Καστέλι Ηρακλείου για βάση εγκατάστασης των drones , ήρθαν να μας θυμίσουν σε ποια περιοχή ζούμε. Η Κρήτη μετατρέπεται σε αεροπλανοφόρο των φονιάδων ιμπεριαλιστών .Τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα πράγματα περιπλέξουν ακόμη παραπέρα; Όταν γνωρίζουμε ότι οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται στο έπακρο και η χώρα μας επί της ουσίας έχει εμπλακεί. Το πρόβλημα τίθεται εκ των πραγμάτων και οφείλουν να το αναδείξουν αυτοί που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονούν . Φυσικά και δεν περιμένουμε να το αναδείξουν τα ΜΜΕ που έχουν αποδείξει ποια πολιτική και ποια συμφέροντα θέλουν να υπηρετήσουν. Φυσικά και δεν περιμένουμε να πάρουν πρωτοβουλίες τα εργατικά κέντρα , οι Δήμοι , η Περιφέρεια , τα διάφορα συνδικάτα και πολύ περισσότερο οι βουλευτάδες
Με αφορμή όλα τα παραπάνω η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην πόλη μας αποφάσισε μετά από συζήτηση να ξαναθέσει ανοιχτά αυτό το ζήτημα καλώντας σε σύσκεψη αγωνιστές και συλλογικότητες για κοινή δράση με στόχο τη μαζική κινητοποίηση του λαού τόσο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία , αλλά και ενάντια στις ξένες βάσεις και την εξάρτηση.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 13 /10/15συμμετείχαν εκπρόσωποι απ’ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΛΑΕ , φοιτητές, αλλά και δεκάδες αγωνιστές, όπου αναπτύχθηκε μια πλούσια συζήτηση.
Στη συζήτηση που έγινε όλοι από τις οργανώσεις δήλωσαν ότι συμφωνούν με το πλαίσιο, αλλά έχουν αντίρρηση για το περιθώριο που υπάρχει προκειμένου να προπαγανδιστεί ,για να γίνει μια μαζική συγκέντρωση. Μάλιστα χαρακτηριστικά το ΣΕΚ ανέφερε ότι δεν προλαβαίνουν να κινητοποιηθούν οι φορείς και το εργατικό κέντρο!!!! Μα το πρόβλημα των βάσεων και της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία δεν προέκυψε ξαφνικά .Αυτό όλοι το γνωρίζουν και πρώτα απ’ όλα ο χανιώτικος λαός που σε κάθε συζήτηση εκφράζει την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι . Άλλωστε η Πρωτοβουλία Αντίστασης και στο παρελθόν , αλλά με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις μια βδομάδα νωρίτερα με προκηρύξεις και πανό είχε κάνει προσπάθεια να το αναδείξει, κάτι που δεν έκανε καμιά άλλη συλλογικότητα. Υποστήριζαν επίσης ότι ετοιμαζόταν μεγάλη κινητοποίηση για την Παρασκευή 16 /10, μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου γι’ αυτό θα έπρεπε να μετατεθεί για την επόμενη βδομάδα σε κάποια άλλη ημερομηνία. Μα τελικά η υποτιθέμενη μεγάλη συγκέντρωση της Παρασκευής αποδείχτηκε μικρή γιατί κανένας απ’ αυτούς δεν είχε διάθεση ,όπως φάνηκε να κινητοποιηθεί ουσιαστικά ενάντια στην πολιτική της….. αριστερής!!!! κυβέρνησης . Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ συμμετείχε και στη συγκέντρωση της Παρασκευής
Μετά από πίεση και την αποφασιστικότητα των μελών της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ καλέστηκε συγκέντρωση, για την Πέμπτη 15 Οκτώβρη, όπου όμως ανταποκρίθηκε μόνο το ΝΑΡ με μια μικρή συμμετοχή. Εκτιμούμε ότι η στάση αυτών των δυνάμεων σχετίζεται με την υποτίμηση των κινδύνων του ιμπεριαλισμού και την εμπλοκή της χώρας στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών, καθώς και την ανεμπιστοσύνη τους στο λαό και στο τι μπορεί να καταφέρει με τον αγώνα του.
Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι η παρέμβαση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ καταγράφεται στα θετικά της, γιατί και στη συγκέντρωση της 15 Οκτώβρη συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές αλλά και όλες τις προηγούμενες μέρες έγινα πολλές παρεμβάσεις και μοιράστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις. Φυσικά επειδή γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δεν έχουμε την αντίληψη του ΚΚΕ ( που στο συγκεκριμένο ζήτημα τήρησε σιγή ιχθύος) για εικονικές κινητοποιήσεις , οφείλουμε να πάρουμε κι άλλες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν να συσπειρώσουν κόσμο σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου