Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ρέθυμνο: Μεγάλη αντιφασιστική - αντιρατσιστική συγκέντρωση

Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ρεθύμνου απάντησαν πάνω από 1000 άτομα στις φασιστικές προκλήσεις και επιθέσεις απέναντι σε δημοκράτες, με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση μερικών εκατοντάδων προσφύγων στο Ρέθυμνο. Η συγκέντρωση, που ο κύριος όγκος της ήταν Ρεθυμνιώτες, αλλά συμμετείχαν και από άλλες πόλεις (Χανιά -Ηράκλειο) θεωρείται πολύ πετυχημένη παρόλο που έγινε πρωινή ώρα. Σάββατο 8 Οκτώβρη στις 12το μεσημέρι. Η μαζική συμμετοχή της νεολαίας, αλλά και η θετική απήχηση που είχε στο λαό της πόλης, είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη για το λαϊκό κίνημα.

Σε μια εποχή που η φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, που τα κάθε λογής φασιστοειδή με την κάλυψη του κράτους και της αστυνομίας αποθρασύνονται, που η κυβέρνηση ανοίγει νέες Αμυγδαλέζες για τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα προσφέρει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βάσεις, αεροδρόμια κλπ, για να τους διευκολύνει στις δολοφονικές επιχειρήσεις τους ενάντια σε άλλους λαούς.

Αυτή ακριβώς τη διάσταση δεν θέλησαν να αναδείξουν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης. Γιατί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει με το σύνθημα, που είχαν όλα τα πανό (εκτός των Αγωνιστικών Κινήσεων) «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες». Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες πρέπει να μεταφράζεται σε πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στον πόλεμο, στις ξένες βάσεις, στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των φονιάδων. Στην πάλη ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της φασιστικοποίησης. Ενάντια στον εγκλεισμό των προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην καταγγελία της ψεύτικης ευαισθησίας των δημάρχων και των κάθε λογής παραγόντων του συστήματος.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις φοιτητών από τα Χανιά και το Ηράκλειο που συμμετείχαν στη συγκέντρωση συγκρότησαν διακριτό μαχητικό μπλοκ και με τα συνθήματα τους ανέδειξαν αυτά τα ζητήματα, όπως και με την προκήρυξη που μοίραζαν.

Με αφορμή τις φασιστικές προκλήσεις και επιθέσεις στο Ρέθυμνο, καθώς και για την επίσκεψη του διοικητή του ΝΑΤΟ και του Αμερικανού πρέσβη στην αμερικανονατοϊκή βάση στο Ακρωτήρι, όπου έγιναν και βολές Πάτριοτ, η Πρωτοβουλία Αντίστασης στα Χανιά την Πέμπτη 6 Οκτώβρη πραγματοποίησε παρέμβαση με προκήρυξη και μεγαφωνική στην Πλατεία της Δημοτικής Αγορά. Παρά το γεγονός ότι απευθύνθηκε, τόσο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην ΛΑΕ και στην Ενωτική Πρωτοβουλία στους φοιτητές να γίνει από κοινού η παρέμβαση δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου