Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

6 Δεκέμβρη: Ανταπόκριση από Χανιά


 Ξύλο δακρυγόνα, πρόστιμα και συλλήψεις επεφύλασσε σε πάνω από 150 διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συλλογικοτήτων της πόλης μας με αφορμή τη 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Από πολύ νωρίς η πλατεία της δημοτικής Αγοράς και οι γύρω δρόμοι επιτηρούνταν από δεκάδες αστυνομικούς, ασφαλίτες και δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να τρομοκρατήσουν το λαό και προφανώς να αποτρέψουν τη συγκέντρωση που είχε ανακοινωθεί από τις προηγούμενες μέρες.

Η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργού Χρυσοχοϊδη να απαγορεύσει όλες τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και φυσικά δεν εξαιρούσε τα Χανιά , παρά το γεγονός ότι στις 17 και στις 26 Νοέμβρη έστω και δύσκολα έγιναν συγκεντρώσεις χωρίς συλλήψεις και πρόστιμα. Μέσα σε λίγα λεπτά και σχεδόν ταυτόχρονα με το άνοιγμα των πανό η συγκέντρωση περικυκλώθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ που ουσιαστικά χωρίς προειδοποίηση επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με στόχο να τους διαλύσουν και φυσικά να γίνουν και οι απαραίτητες συλλήψεις.

Παρόλα αυτά η συγκέντρωση δεν διαλύθηκε οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να κάνουν δυο μικρές πορείες σε παράλληλους δρόμους στο κέντρο της πόλης και παρέμειναν στην οδό Χάληδων φωνάζοντας συνθήματα για πάνω από 2 ώρες.

Στη συγκέντρωση καλούσαν το ΚΚΕ(μ-λ) , η Πρωτοβουλία Αντίστασης, το ΝΑΡ, το ΣΕΚ η Συνέλευση Αλληλεγγύης στη ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ και ο ενιαίος σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης. Η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ, όπως και πανελλαδικά «συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις» της κυβέρνησης και συμπεριφέρθηκε σαν υπεύθυνο κόμμα .Αργά το απόγευμα μάθαμε ότι μια μικρή ομάδα φοιτητών της ΚΝΕ κρέμασε ένα πανό του συλλόγου εστίας, έξω από την αντιπεριφέρεια Χανίων και το καθήκον εξετελέσθη!!!

Στη συγκέντρωση έγιναν 8 συλλήψεις . Οι συλληφθέντες αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίες, τους έβαλαν χειροπέδες, κάποιους τους χτύπησαν μέσα στην κλούβα όπως ήταν δεμένοι, ενώ τους κράτησαν για ώρες χωρίς νερό και το χειρότερο ενώ υποτίθεται ότι η απαγόρευση της συγκέντρωσης έγινε για την προστασία από τον κορωνοϊό τους κρατούσαν κάποιους χωρίς μάσκες, άλλους με κατεβασμένες μέσα στην κλούβα για πάνω από μια ώρα. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι το απόγευμα με τα σχετικά πρόστιμα στην πλάτη και θα οριστεί δικάσιμος για απείθεια, ενώ ένας εξ’ αυτών κατηγορείται και για αντίσταση κατά της αρχής.

Προφανώς σ’ αυτές τις συνθήκες που ζούμε , που η πανδημία σκοτώνει 100 ανθρώπους τη μέρα στη χώρα , που η φτώχεια και η ανεργία εξαπλώνονται , που η φασιστικοποίηση εντείνεται και τα δημοκρατικά δικαιώματα καταπατώνται , ενώ οι πολεμικοί κίνδυνοι εγκυμονούν, μια συγκέντρωση περίπου 150ατόμων δεν μπορεί να ικανοποιεί κανένα. Είναι όμως θετικό το γεγονός ότι κάποιες συλλογικότητες με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν στα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα κατάφεραν, έστω και δύσκολα, να συμφωνήσουν να συμπορευτούν. Είναι θετικό επίσης το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί από κοινού να γίνει συγκέντρωση –διαδήλωση (και ήδη έχουν αποφασίσει μαζικοί φορείς) την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη στις 5μ.μ για να απαιτηθεί : Να απαλλαχθούν από κάθε πρόστιμο και κατηγορία όλοι οι συλληφθέντες και να καταδικαστεί η πολιτική που αφήνει έκθετο το λαό στην πανδημία, η τρομοκρατία, η φτώχεια, για το δικαίωμα να ζούμε ειρηνικά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου