Τρίτη 19 Μαΐου 2020

ΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ


Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό τα προηγούμενα χρόνια ζούσαν ήδη σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Μισθοί-ψίχουλα που φτάνουν ίσα για να βγει η χρονιά μαζί με το κουτσουρεμένο ταμείο ανεργίας λίγους μήνες το χειμώνα. Εξοντωτικοί ρυθμοί κατά τη διάρκεια της σεζόν με το ρεπό και την άδεια να αποτελούν απαγορευμένες λέξεις αφού… ‘’θα ξεκουραστείτε όταν φύγουν οι τουρίστες’’. Ξεχειλωμένη βάρδια να βγαίνει σε απάνθρωπους ρυθμούς δουλειάς , ωράριο σπαστό ή ως και συνεχόμενο 12ωρο ανάλογα τις ανάγκες της επιχείρησης. Ανασφάλιστη εργασία με λίγα ή και καθόλου ένσημα κάτω από τη μόνιμη απειλή ότι ‘’αν δε θες εσύ θα βρούμε άλλον’’. Ακόμα εκεί που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις όπως στους ξενοδοχοϋπάλληλους ίσχυε το ‘’κάθε πέρυσι και καλύτερα’’ και φυσικά με το θεσμό της μαθητείας λύνονται τα χέρια στους μεγαλοξενοδόχους να καταστρατηγούν ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα.
Παρόλο λοιπόν που η φούσκα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας τα προηγούμενα χρόνια 
σήμαινε κερδοφορία για ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες ,για τους εργαζόμενους στον τουρισμό επισιτισμό σήμαινε ένταση της εκμετάλλευσής τους.


Τώρα που η τουριστική ‘’φούσκα’’ έσκασε ,οι εργαζόμενοι καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης. Καλούνται δηλαδή να πληρώσουν τις συνέπειες μιας πολιτικής βαθέματος της εξάρτησης από το ευρωπαϊκό και αμερικανικό πολυεθνικό κεφάλαιο, που απαξίωσε την αγροτική παραγωγή, έκλεισε εργοστάσια και βάφτισε ‘’βαριά βιομηχανία’’ της χώρας τον τουρισμό. Πολιτική που είχε τη σύσσωμη και διαχρονική στήριξη του αστικού πολιτικού προσωπικού και που συνδυάστηκε με άγρια ταξική επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, δημιουργώντας στρατιές ανέργων και φτωχοποιώντας μεγάλα κομμάτια του λαού.
Κατέληξαν έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι να επανδρώνουν τις γαλέρες της τουριστικής βιομηχανίας για ένα μεροκάματο, σε τουριστικές περιοχές σαν τα Χανιά να νοικιάζεται και η τελευταία παράγκα για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα ,ενώ για τις παραλίες -βιτρίνα έφτασε να συζητιέται να μπει αντίτιμο εισόδου για να προστατευτεί το ‘’προϊόν’’ καθώς οι ντόπιοι έχουν δικαίωμα στη παραλία… μονάχα το χειμώνα.
Η νέα οικονομική κρίση και η δεδομένη εκτίναξη της ανεργίας οδηγεί αυτό το κομμάτι των εργαζομένων σε ζωή στα όρια της επιβίωσης .Χιλιάδες απειλούνται να δουλέψουν σε συνθήκες πανδημίας το πολύ μερικές εβδομάδες ως το τέλος της σεζόν .Και χιλιάδες άλλοι να μην δουλέψουν καθόλου…
Παράλληλα η κυβέρνηση υπηρετώντας τη γραμμή όλα για το κεφάλαιο όλα στο κεφάλαιο, με αντιδραστικά νομοθετήματα παγώνει τον βασικό μισθό και καθιερώνει την εκ περιτροπής εργασία ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να είναι στην διάθεση του εργοδότη για όσο χρειαστεί. Ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι τρέχουν να κάνουν τη κρίση ευκαιρία και ζητούν την αναστολή της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και γενναίες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις.
Απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επιστισμό είναι να ανάγκη να οργανωθούν και να παλέψουν!




ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ στην αντιλαϊκή αντεργατική καταιγίδα. Να μην περάσει το χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις και η εκ περιτροπής εργασία,δεν είμαστε εργαζόμενοι λάστιχο!
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ δουλειά με δικαιώματα. Γιατί δεν είναι ευθύνη των ανέργων η ανεργία ,αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ιμπεριαλιστικής-καπιταλιστικής βαρβάροτητας και των κρίσεων που γεννά. Απαιτούμε εργασία σε ανθρώπινους ρυθμούς και όλα τα μέσα υγειονομικής προστασίας, με πλήρη ασφάλιση.
Απέναντι σε αυτούς που μας λένε να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη ,απαντάμε πως δεν είμαστε όλοι στη ίδια βάρκα!Μας ξεζουμίζατε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα μας πετάτε στο κάλαθο των αχρήστων!
Απέναντι σε αυτούς που μας παρουσιάζουν την ανεργία σαν ατομική μας ευθύνη,να απαντήσουμε με τους ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ μας αγώνες για το δικαίωμα μας στη δουλειά και τη ζωή!
Να γυρίσουμε τη πλάτη στη λογική των αντιπρόσωπων που τάχα θα παλέψουν για εμάς χωρίς εμάς!Στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων κόντρα στη πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας είναι η διέξοδος και η προοπτική μας!
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου