Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Από την εκδήλωση για την 8η Μάρτη-βίντεο από το θεατρικό απόσπασμα

Την Πέμπτη 7 Μάρτη πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στο εργατικό κέντρο Χανίων με αφορμή την 8η Μάρτη, αυτή τη σπουδαία μέρα για τις εργαζόμενες γυναίκες, τις προλετάριες όλου του κόσμου. Το αστικό κράτος και το σύστημα  της εκμετάλλευσης επιδιώκει μέσα από το υποκριτικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, με διάφορα αποπροσανατολιστικά χάπενινγκ να την απονευρώσει από το πραγματικό της νόημα. Μέσα απ’ τις εισηγητικές ομιλίες επιδιώχθηκε να  αναδειχθούν οι εργατικοί αγώνες των γυναικών που οδήγησαν στην καθιέρωση της μέρας αυτής σαν μέρα μνήμης αυτών  των αγώνων.Να αναδειχθεί η ταξικότητα του γυναικείου ζητήματος, ως προς τη βάση του ,αλλά κύρια και ως προς την λύση του, όπως αυτό και όσο  έγινε πράξη τόσο στη διάρκεια της  προσπάθειας οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Σοβιετική Ένωση, όσο και στους αγώνες των γυναικών και ανδρών εργαζόμενων για μια ζωή με δικαιώματα στις καπιταλιστικές κοινωνίες.  Η βάρβαρη επίθεση που σήμερα βιώνουν όλοι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες δεν μπορεί να απαντηθεί παρά  μόνο μέσα από τους μαζικούς ταξικούς και λαϊκούς αγώνες,  κόντρα  στις αυταπάτες εξωραϊσμού του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και σε σύγκρουση με τις πολιτικές που μας στερούν τη ζωή και τα δικαιώματά μας.
Η αξιόλογη συμμετοχή δεκάδων φίλων και μελών της Πρωτοβουλίας Αντίστασης συνέβαλλε ώστε να ακολουθήσει μια ουσιαστική  συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γυναίκα σαν εργαζόμενη, μητέρα, πρόσφυγας , νέα γυναίκα,  αλλά και  έγιναν και  σημαντικές τοποθετήσεις για τη φύση του γυναικείου ζητήματος.
Προηγήθηκε θεατρική παράσταση, ενός τμήματος από το έργο του Π. Καρακούλη
«Η συνέντευξη». Το έργο πραγματεύεται τη συνέντευξη  που δίνει μια νέα κοπέλα  για να βρει δουλειά. Συμπυκνώνει όλη την αγωνία των νέων ανθρώπων, οι οποίοι παρά το πλούσιο βιογραφικό  ,υποχρεώνονται σε «ανάκριση»,όπως λέει και η πρωταγωνίστρια. Το έργο δεν περιγράφει απλά την κατάσταση που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι στη διάρκεια της συνέντευξης , αλλά στέλνει και μηνύματα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στους νέους ανθρώπους μέσα από τη γενναία στάση της Μαρίας.
 Η θεατρική παράσταση πραγματοποιήθηκε από  ερασιτέχνες «ηθοποιούς και σκηνοθέτες» που όμως εκτιμούμε ότι άξιζε τον κόπο και που η όλη προσπάθειά τους  πλαισίωσε ουσιαστικά την εκδήλωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου