Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Χανιά: Νέο εργατικό "ατύχημα"


Νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά. Αυτή τη φορά 45χρονος Σύριος εργάτης οικοδομής τραυματίστηκε σοβαρά φέροντας εκτεταμένα τραύματα σε όλο το σώμα, όταν εκτελώντας οικοδομικές εργασίες σε υπο ανέγερση οικοδομή, έπεσε από τον τρίτο όροφο σε φρεάτιο. Μάλιστα για τον απεγκλωβισμό του απαιτήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής. Ο άνδρας μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χανίων, όμως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του κρίθηκε αναγκαία η εκ νέου μεταφορά του σε νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Το Εργατικό Κέντρο Χανίων χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για πολλοστή φορά για τους εργαζόμενους που μοχθούν για το μεροκάματο, έσπευσε στον τόπο του εργατικού «ατυχήματος» -συνοδείας τηλεοπτικής κάμερας- από όπου κάλεσε τους εργαζόμενους απλά να μην δέχονται να εργαστούν σε ανασφαλείς συνθήκες και να καταγγέλουν στο ΕΚΧ τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας «μήπως καταφέρουμε και σώσουμε κάτι». Σε σχετική ανακοίνωση παράλληλα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αναμένουμε τα πορίσματα των αρμόδιων υπηρεσιών που διερευνούν το ατύχημα».
Τα ολοένα αυξανόμενα εργατικά «ατυχήματα» δεν μπορεί να θεωρηθούν ως «τυχαία» και «μεμονωμένα». Αντίθετα, ανεξαρτήτως του χώρου εργασίας ή των συνθηκών που εκδηλώνονται έχουν μια κοινή αφετηρία: το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που πλασάρεται ως μονόδρομος και παντοδύναμο, απαξιώνοντας τη ζωή των εργαζομένων κάτω από την αδιάκοπη πίεση για μεγιστοποίηση του κέρδους.
Σε συνδυασμό με την βαθιά αποσυγκρότηση των εργαζομένων και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης αλλά και τον καλλιεργούμενο συμβιβασμό και υποταγή στις ορέξεις του συστήματος από τους εργατοπατέρες, σχηματίζεται ένας ιδιαίτερα αρνητικός συσχετισμός που «καταπλακώνει» κάθε εργασιακό δικαίωμα, μαζί και το δικαίωμα στη δουλειά με ουσιαστική ασφάλεια.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά με ασφάλεια είναι υπόθεση μαζικού, συλλογικού αγώνα των ίδιων των εργαζόμενων. Για να ανατραπεί η σημερινή πορεία ισοπέδωσης των εργατικών κατακτήσεων, που φτάνει στο σημείο να απειλεί ολοένα και περισσότερο τη ζωή μας, πρέπει να χτίσουμε τη συγκρότησή μας και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις.
ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου