Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Ποιος ευθύνεται για την καταστροφή; Η κλιματική αλλαγή ή διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και οι κάθε λογής παράγοντες που στηρίζουν σύστημα;



Βροχή: «ευλογία Θεού» συνηθίζει να λέει  ο λαός μας και ιδιαίτερα οι αγρότες. Είναι αλήθεια ότι μας έλειψε τα τελευταία χρόνια, μα για τις τελευταίες πλημμύρες ποιος μπορεί να πει κάτι τέτοιο; Λίγες μόνο  μέρες έχουν περάσει από το τέλος του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που έπληξε το νησί, μα οι πληγές που άφησε δύσκολα θα κλείσουν και κάποιες δεν μπορούν να κλείσουν (οι 5 νεκροί  που πνίγηκαν  εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας των υπεύθυνων).
Ναι γιατί, για  αυτήν την καταστροφή,  γι’ αυτά τα θύματα υπάρχουν υπεύθυνοι που όλοι τους γνωρίζουμε.  Είναι αυτοί που περιδιαβαίνουν  στην ύπαιθρο και στην πόλη σαν περιφερόμενοι θίασοι, με τα κανάλια να τους ακολουθούν και να μοιράζουν απλόχερα υποσχέσεις, ότι όλα θα φτιάξουν και θα τακτοποιηθούν. Έρχονται άλλωστε  εκλογές και ο ανθρώπινος πόνος  και η  καταστροφή είναι ευκαιρία να επενδυθεί στις κάλπες. Όταν κλείσουν οι κάλπες και  κοπάσει λίγο ο θόρυβος ποιος τους ξανάδε! Αλίμονο σε αυτούς που χάθηκαν , αλίμονο σε αυτούς που καταστράφηκε η περιουσία τους , τα σπίτια τους. Ποιος τους θυμάται; Τα έχουν ζήσει αυτά  από πρώτο χέρι οι κάτοικοι στη Μάνδρας, στο Μάτι , οι σεισμοπαθείς και τόσοι άλλοι. 
Βέβαια  οι δικαιολογίες πάντα υπάρχουν και ήδη από τις πρώτες κι όλες μέρες υπουργοί και τοπικοί άρχοντες προσπαθούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, να μεταθέσουν τις ευθύνες. Φταίει η απρόβλεπτη «θεομηνία»  λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μα οι δικοί  τους επιστήμονες δηλώνουν ότι τέτοια φαινόμενα στην Κρήτη με τη μορφολογία του εδάφους με τα ψηλά βουνά ούτε πρωτοφανέρωτα είναι, ούτε θα είναι τα τελευταία.

Φταίνε οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Εκεί θα συμφωνήσω απόλυτα. Το ζητούμενο  είναι με ποιες πλάτες γίνονται, ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος; Αν έχουν μπαζωθεί τα ρέματα , αν δεν έχουν προστατευθεί οι καμένες περιοχές από τη βόσκηση , αν δεν υπάρχουν επαρκή μέσα πυροπροστασίας, αν η ανοικοδόμηση γίνεται άναρχα με μόνο κριτήριο το κέρδος, αν η Αθήνα είναι μόνο τσιμέντο (και σε κάθε βροχόπτωση πλημμυρίζει), για όλα αυτά κάποιος φταίει. Και δεν είναι άλλος από όλους αυτούς που σήμερα μας υπόσχονται ότι όλα θα φτιάξουν. 
Μήπως φταίνε οι πέντε αδικοχαμένοι που τόλμησαν να κινηθούν σε δρόμους που περνάνε μέσα από τα ρέματα; Ή φταίνε όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις που δεν θέλουν να ξοδέψουν φράγκο σε ότι  έχει σχέση με την ασφάλεια του λαού μας ;
  Φταίει η «θεομηνία» που με δύο κακοκαιρίες, από δύο μέρες βροχή η κάθε μία,  είχε σαν αποτέλεσμα να παραλύσει τελείως η ζωή στο νομό Χανίων; Επαρχίες και χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα χωρίς νερό και τηλέφωνο, να πέφτουν γεφύρια το ένα μετά το άλλο; Είναι τύχη που δεν θρηνήσαμε παραπάνω θύματα. Βέβαια οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλθει μιας και κάποιοι δρόμοι που έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, οι ανευθυνο-υπεύθυνοι μας λένε να περάσουμε με δική μας ευθύνη!!!! Γιατί οι περισσότεροι δρόμοι έχουν να συντηρηθούν ουσιαστικά από πριν τον πόλεμο. Γιατί  οι κακοτεχνίες και οι κομπίνες είναι στο  DNA και στην πολιτική του συστήματος της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης. Ενός συστήματος που  η λειτουργία του καταστρέφει το περιβάλλον. Αυτό το σύστημα στηρίζουν όλοι αυτοί οι «σωτήρες» που τώρα με την καταστροφή μας θυμήθηκαν. Ας μην πιστέψουμε λοιπόν τα λόγια τα μεγάλα για τα κονδύλια που θα  ρέουν από το κράτος, τον ΕΛΓΑ, την Ε. Ε., ή την επόμενη κυβέρνηση.
Ότι έχει καταφέρει να κερδίσει  ο λαός μας το έχει κερδίσει με μεγάλους αγώνες και όχι με μεγάλες υποσχέσεις! Αυτό πρέπει να κάνει και σήμερα. Να διεκδικήσει, όχι μόνο αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχει πάθει, μα και καλύτερη ποιότητα ζωής και δρόμους ( χωρίς να πληρώνει κι άλλα χαράτσια), που να του εξασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφάλειας.

Χανιά 2 Μάρτη 2019

Γ.Χ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου