Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη στο Ρέθυμνο.


Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων ο νεαρός εργάτης 33 χρόνων ο οποίος στις 09/07/2020 πραγματοποιώντας εργασίες επέκτασης του δικτύου της ΔΕΗ μέσω εργολαβίας στο νόμο Ρεθύμνου, χτυπήθηκε στο κεφάλι από ξύλινο στύλο που παρασύρθηκε από δυνατούς ανέμους κατά τη διάρκεια της εγκατάστασής του. Σημειώνεται ότι ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, χειρουργήθηκε από νευροχειρούργο και νοσηλεύεται στην εντατική ενώ η κατάστασή του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως εξαιρετικά σοβαρή.
Δυστυχώς η μακάβρια λίστα ολοένα θα μεγαλώνει, η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν βαρύ τίμημα για την εργασία που προσφέρουν μέσα στα πλαίσια αυτού του σάπιου και εκμεταλλευτικού συστήματος. Ένα σύστημα που τους θεωρεί αναλώσιμους και εφήμερους και τους συνθλίψει μέσα στις μυλόπετρες του εργασιακού μεσαίωνα που απλώνεται στους εργασιακού χώρους, αλλά και κυριολεκτικά μέσα από τα αλλεπάλληλα εργοδοτικά εγκλήματα που τους σακατεύουν ή και τους σκοτώνουν.

Επιπλέον, όσο οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες του αρνητικού συσχετισμού ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποί του δεν συμβάλλουν καθόλου στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Αντιθέτως, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου απευθύνθηκε στον υπουργό Εργασίας και τους τοπικούς βουλευτές για την σύσταση τμήματος επιθεώρησης εργασίας και στο Ρέθυμνο, ώστε να γίνονται πιο συχνά έλεγχοι στα μέτρα ασφαλείας και να προλαμβάνονται τυχόν ατυχήματα… Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ, η οποία ζητάει από τη διοίκηση της ΔΕΗ - δηλαδή την εργοδοσία - να μην παραβιάζει την εργατική νομοθεσία. Αλήθεια σε ποια εργατική νομοθεσία αναφέρονται άραγε; Σε αυτή που πλέον καθιστά συνυπεύθυνους ή και μοναδικά υπεύθυνους τους ίδιους τους εργαζόμενους στα λεγόμενα εργατικά ατυχήματα;
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να δημιουργήσουν τις αντιστάσεις τους συλλογικά,αζικα και οργανωμένα, με τις δικές τους δυνάμεις, έξω από λογικές ανάθεσης αλλά και μακριά από αποπροσανατολιστικές κατευθύνσεις οι οποίες θεωρούν ότι η κατάσταση των εργαζόμενων μπορεί να βελτιωθεί μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ανασυγκρότησης τους εργατικού κινήματος σε τροχιά αναμέτρησης για το γκρέμισμα του καπιταλισμού. Απαραίτητο συστατικό αυτού είναι  η δημιουργία εστιών Αντίστασης και Διεκδίκησης σε κάθε χώρο δουλειάς και για κάθε καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων.
Και προπαντός, να μη συνηθίσουμε το θάνατο!
Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου