Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Όχι στη Σούδα λιμάνι του θανάτου - Αγώνας για Ειρήνη και Ζωή

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τη σοβαρή αναβάθμιση της βάσης της Σούδας σαν πολεμικό ορμητήριο που πλέον μπαίνει σε φάση υλοποίησης, είναι εύλογο να μας ανησυχούν. 

Σίγουρα η παντελής έλλειψη μέτρων στην περίθαλψη (ΜΕΘ, τεστ, κ.λπ.) αλλά και για την πρόληψη της πανδημίας πέραν της καραντίνας- αστυνομοκρατίας, μαζί με τη βαθειά φτώχεια και όλο και πιο άγρια εκμετάλλευση που υφίσταται ο κόσμος της δουλειάς, τον οδηγούν στον πιο έντονο φόβο ακόμα και στην απελπισία ιδιαίτερα στη συγκυρία που αδυνατεί να συγκροτήσει αποτελεσματική αντίσταση. 

Από την πλευρά μας επιμένουμε πως μόνο μ’ αντίσταση και πάλη μπορεί λαός και νεολαία να υπερασπιστούν τη ζωή και το δίκιο τους. Κρίσιμο σ’ αυτή την κατεύθυνση και σε σχέση αλληλοτροφοδότησης μ’ όλα τα μέτωπα της λαϊκής πάλης είναι το μέτωπο ενάντια στον καρκίνο των βάσεων, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. 

Το δικαίωμα του λαού μας να ζει ειρηνικά στον τόπο του κάθε άλλο παρά υπηρετείται από το μιλιταρισμό, τις υπέρογκες δαπάνες για όπλα και κυρίως την τυχοδιωκτική πολιτική της αστικής τάξης που μπλέκει τη χώρα όλο και πιο έντονα σε θανάσιμους πολεμικούς κινδύνους. 

Σε μια εποχή που η βαθειά κρίση του συστήματος πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις δολοφονικές για τους λαούς, η περιοχή μας από τον Καύκασο ως τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους κινδύνους. Ξεκάθαρα απ’ αυτή την άποψη και αυτό δε κρύβεται, η Σούδα γίνεται μαγνήτης και κέντρο θανάσιμων πολεμικών δράσεων. 

Σε σχέση με τον αντιδραστικό ανταγωνισμό της αστικής τάξης της Ελλάδας με την αστική τάξη της Τουρκίας, οι μόνοι που έχουν δίκιο είναι οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας που έχουν αντικειμενικά ανάγκη να ζουν ειρηνικά στον τόπο τους. Όμως η ζωή αποκαλύπτει πως, παρά τον διατεταγμένο από τους ιμπεριαλιστές διάλογο, η αποτροπή των υπαρκτών πολεμικών κινδύνων είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση της αντιπολεμικής πάλης των λαών. 

Όσο τυχοδιωκτικά κινείται η τούρκικη πλευρά άλλο τόσο η ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση όλου του αστικού πολιτικού προσωπικού μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, δίνει δις για όπλα και στο ίδιο τυχοδιωκτικό πλαίσιο οικοδομεί αντιτουρκικές συμμαχίες με τα πιο αντιδραστικά – φιλοπόλεμα κράτη της περιοχής (Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος). Και η Σούδα πάντα πεδίο βολής! 

Οι Χανιώτες βλέπουμε την επέκταση της βάσης της Σούδας και οφείλουμε ν’ αντιληφθούμε πως αυτό που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και όσο δεν συγκροτούμε τις αντιστάσεις μας, θα γίνει ολέθριο από κάθε άποψη για τη ζωή και τον τόπο μας. 

Η ζωή μας και το δικαίωμα να ζούμε ειρηνικά στον τόπο μας μας ανήκουν και είναι αναγκαίος ο αγώνας για την υπεράσπισή τους. 

ΧΑΝΙΑ 10 ΓΕΝΑΡΗ 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου