Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ | Ο μαζικός κι οργανωμένος αγώνας παραμένει ανάγκη για τους υγειονομικούς και το λαό


 Αυτό το κείμενο συζητήθηκε από εργαζόμενους του Γ.Ν. Χανίων και αποφασίστηκε να αναρτηθεί στα μέσα και στον χώρο του νοσοκομείου. Κρίναμε ότι είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου να τοποθετηθούμε με αφορμή τα γεγονότα στην ΥΠΕ μας, στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι που στην πραγματικότητα δείχνουν την εικόνα που υπάρχει πανελλαδικά σε όλες τις δομές υγείας. Γεγονότα για τα οποία το ΔΣ του συλλόγου μας δεν έβγαλε ποτέ έστω μια ανακοίνωση για να στηρίξει τους συναδέλφους μας βάζοντας πλάτη έτσι για άλλη μια φορά στη διοίκηση. Μέσα από αυτό το κείμενο θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας αλλά και να αναδείξουμε την ανάγκη οι υγειονομικοί να αγωνιστούμε για μια αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα. Για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για ένταξη στα ΒΑΕ, για μέτρα προστασίας. Μαζί με το λαό για πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.

Ο μαζικός κι οργανωμένος αγώνας παραμένει ανάγκη για τους υγειονομικούς και το λαό


Οι παραιτήσεις γιατρών στο Ρέθυμνο είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών ελλείψεων στα νοσοκομεία


Συνάδελφοι/σες, οι ελλείψεις προσωπικού στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την παραίτηση του συντονιστή της ΜΕΘ-covid στο Λασίθι και την παραίτηση 16 γιατρών στο Ρέθυμνο μετά από δημοσιοποίηση κειμένου τους που συμπαραστέκονται στην διευθύντρια της παθολογικής κλινικής που απειλείται με πειθαρχικό από τον διοικητή του Νοσοκομείου γιατί ανέδειξε τα τραγικά κενά που υπάρχουν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου που κάνουν αδύνατη τη λειτουργία της κλινικής.


Περιστατικά που έρχονται να προστεθούν σε πολυάριθμα σε όλη την Ελλάδα. Στον Άγιο Σάββα υγειονομικοί, που κατήγγειλαν το γεγονός ότι νόσησαν δεκάδες συνάδελφοι λόγω ελλείψεων μέτρων προστασίας και υπερεφημέρευσης, περνάνε ΕΔΕ τάχα επειδή φταίνε οι ίδιοι που κόλλησαν. Στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά οι πρόεδροι των σωματείων διώκονται επειδή μίλησαν στα ΜΜΕ για τις τραγικές συνθήκες νοσηλείας. Πανελλαδικά συνάδελφοί μας παραιτούνται μην αντέχοντας άλλο να δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις μπροστά στις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία προβάλλουν τις εκδικητικές μετακινήσεις, τις ΕΔΕ και τις πειθαρχικές διώξεις.


Για πόσο καιρό ακόμα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα δουλεύουμε στο «κόκκινο», σε συνθήκες υπερεφημέρευσης, χωρίς ρεπό; Με μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα για να καλύψουμε κενά αφού δε γίνονται προσλήψεις, ενώ την ίδια στιγμή δεν μας παρέχονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα δεκάδες συνάδελφοί μας να νοσούν με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής; Οι ευθύνες αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι εγκληματικές. Έχουν αφήσει τις δομές υγείας χωρίς προσωπικό, χωρίς μέτρα προστασίας, δεν άνοιξαν τα νοσοκομεία που είχαν κλείσει με τους μνημονιακούς νόμους, ενώ σε περίοδο πανδημίας μείωσαν παραπέρα τον προϋπολογισμό για την υγεία κατά 600εκ. ευρώ! Αφού λήξανε τα χειροκροτήματα και οι υποσχέσεις για δώρα Χριστουγέννων και ένταξη στα ΒΑΕ περάσανε στις ανοικτές απειλές και διώξεις σε συναδέλφους. Θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους και πετάνε το μπαλάκι σε εμάς και τον λαό, που δήθεν δεν προσέχει, την ίδια ώρα που αναγκάζεται να στοιβαχτεί στα ΜΜΜ, στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.


Σ’ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους μας, γιατί δεν είναι μόνο και κύρια ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά αγώνα για αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα. Να μην περάσουν οι διώξεις.


Να μπούμε στον αγώνα και να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να χαρακτηριστεί ο χώρος του νοσοκομείου ανθυγιεινός με ότι αυτό συνεπάγεται - ένταξη στα ΒΑΕ. Δωρεάν μέτρα προστασίας. Δωρεάν μαζικά τεστ, νέες κλίνες ΜΕΘ. Πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους. Κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που κάνουν απλά κινήσεις εντυπωσιασμού και κόντρα στις διοικήσεις που εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της κάθε κυβέρνησης.


Μόνο ο λαός και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με κοινούς μαζικούς αγώνες μπορούμε να υπερασπιστούμε τη ζωή και την υγεία μας.


Όσο πιο νωρίς το κάνουμε τόσο καλύτερα για όλους μας!



*Y.Γ. Στις 29/1 μετά από την στήριξη των συναδέλφων της αλλά και την κατακραυγή του κόσμου του Ρεθύμνου η διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου ανακοίνωσε ότι η διευθύντρια της παθολογικής δεν θα περάσει τελικά πειθαρχικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου