Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Να μην καταργηθεί το 1ο Γενικό Λύκειο Όχι στα Πειραματικά –Πρότυπα σχολεία


Η Κυβέρνηση της «αριστείας»  και το υπουργείο της τηλε-«εκπαίδευσης» κάθε μέρα αποδεικνύουν το πόσο «ενδιαφέρονται» για  το δικαίωμα των  μαθητών στις σπουδές. Το υπουργείο αφού κάλεσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία  που δεν έχουν που να μείνουν, ούτε  κατάλληλο νερό για να πιουν να κάνουν τηλε- «εκπαίδευση», προσλαμβάνει με  «οικονομία» αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όταν είναι χιλιάδες τα κενά, στα Χανιά προκειμένου να υλοποιήσει το θεσμό των Πειραματικών -Πρότυπων σχολείων που έχει  ξεκινήσει, προωθείται το διώξιμο των μαθητών της Νέας Χώρας από το 1ο ΓΕΛ, με σκοπό να μετατραπεί  σε Πειραματικό Λύκειο. Θα αναγκάσουν έτσι μαθητές από τη Νέα Χώρα να μετακινούνται σε άλλα σχολεία της πόλης, στοιβάζοντας τους σε πολυπληθείς τάξεις.  Οι ανακοινώσεις που λένε, ότι υπήρχε προγραμματισμός για την εκκλησιαστική σχολή, αλλά….διαπιστώθηκε τώρα!! ότι είναι ακατάλληλο το κτίριο, είναι υποκριτικές. Είναι υποκριτικές γιατί στόχος του υπουργείου είναι να κλείσουν σχολειά, το έχει  ήδη πράξει, με την αύξηση των μαθητών στην τάξη και την  κατάργηση ολιγομελών τμημάτων  και να κατηγοριοποιηθούν παραπέρα  τα σχολεία σε ελίτ  και «υποβαθμισμένα». Εκεί στοχεύει και η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων με βάση την απόδοση των μαθητών.

 Τα δε Πειραματικά –Πρότυπα σχολεία  είναι εργαλεία  για το χτύπημα του δωρεάν χαρακτήρα της Δημόσιας εκπαίδευσης  αφού πρέπει  υποχρεωτικά να αντλούν πόρους από δωρεές και χορηγούς προς επίτευξη των δραστηριοτήτων τους. Είναι σχολεία που με τους όρους λειτουργίας τους διευρύνουν τις ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές  ιδιαίτερα σήμερα που η φτώχεια χτυπάει όλο και περισσότερες πόρτες των  λαϊκών οικογενειών. Μαζί με τις  εξετάσεις μέσα από την Τράπεζα θεμάτων, την Ελάχιστη βάση εισαγωγής, το κατέβασμα της ύλης όλο και σε πιο μικρότερες τάξεις, την ένταση συνολικά των ταξικών φραγμών στοχεύουν στην αποθάρρυνση των μαθητών από τις λαϊκές οικογένειες  στο να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

 Ταυτόχρονα στοιβάζουν τους μαθητές σε παμπάλαια κτίρια που πέφτουν από σεισμούς ,σε υπόγειες αίθουσες ή σε κοντέινερ, αδιαφορώντας για τη ασφάλεια τους.

 Αυτή η πολιτική πάει χέρι –χέρι με τους αντεργατικούς νόμους, την ακρίβεια, το χτύπημα ότι έχει απομείνει από τη δωρεάν περίθαλψη, τη διάλυση των νοσοκομειακών δομών. Αυτή η πολιτική για να ανατραπεί πρέπει να βρει απέναντι της το μαζικό λαϊκό κίνημα που θα παλεύει για τα δικαιώματα των μαθητών, των εργαζομένων, του λαού ,χωρίς  να εναποθέτει τις ελπίδες του στους δήθεν σωτήρες και δεν θα εγκλωβίζεται στους σχεδιασμούς τους.   Το δίκαιο αίτημα  των μαθητών, των  γονιών της Νέας Χώρας και των και εκπαιδευτικών για να μην καταργηθεί το 1ο ΓΕΛ  και  να μετατραπεί σε Πειραματικό, αφορά όλους τους μαθητές, τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς. Είναι αγώνας  για το δικαίωμα στη Δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, ενάντια  στους ταξικούς  φραγμούς.

                                                                                              ΧΑΝΙΑ, 4-10-2023

 

                               ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου