Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Αν. Γογονή: Περιμένοντας το λεωφορείο ή το …….απορριμματοφόρο !


Αυτό που βλέπουμε δεν είναι αμέλεια ή αβλεψία. Είναι ένα μικρό δείγμα το πόσο υπολογίζουν τους απλούς ανθρώπους όλοι αυτοί, οι κυβερνώντες και οι αντιπολιτευόμενοι που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. 

Οι μεγάλες εικόνες είναι η καταστροφή της ζωής και του μόχθου από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας απέναντι στις φωτιές και τις πλημμύρες, από τα τρένα δολοφόνους.

Η μεγάλη εικόνα είναι η μετατροπή των Χανίων σε ένα απέραντο ξενοδοχείο με εργαζόμενους σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.

Η μεγάλη εικόνα είναι τα market pass, τα συσσίτια των δήμων και τα «φιλάνθρωπα» ταμεία, την ίδια ώρα που απολύονται όσοι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματα τους και η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη βγάζει παράνομες τις απεργίες ! 

Η μεγάλη εικόνα είναι να σουλατσάρουν στην πόλη μας οι δολοφόνοι ράμπο και να τη χρησιμοποιούν σαν σύγχρονη «Τρούμπα». Να δένουν τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα στον κόλπο της Σούδας, να σκορπούν τον καρκίνο τα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα των αμερικανονατοϊκών βάσεων, να χρησιμοποιείται ο τόπος μας σαν ορμητήριο πολέμου. Οι δε τοπικοί παράγοντες, πολιτικοί και οικονομικοί να διαγκωνίζονται ποιος θα τους υποδεχτεί.

Όταν απέναντι στις μεγάλες εικόνες, την επέλαση δηλαδή της βαρβαρότητας όλοι αυτοί που διοικούν αυτόν τον τόπο (τοπικά και κεντρικά), αλλά και οι επίδοξοι νέοι «σωτήρες», βάζουν πλάτη για να περάσει, η μικρή εικόνα είναι για να «προσπερνιέται»! Τι σημασία έχει άλλωστε, για όλους αυτούς αν ο εργαζόμενος, ο μαθητής ή συνταξιούχος που μετακινείται με το ακριβοπληρωμένο λεωφορείο θα περιμένει ανάμεσα στους κάδους σκουπιδιών;

Ας κρατήσουμε κι εμείς τη μεγάλη εικόνα που δίνει ελπίδα. Των μαζικών διαδηλώσεων που γεμίζουν τους δρόμους αυτής της πόλης και απαιτούν ζωή με δικαιώματα.

                                                                                                                                      Γεωργία Θάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου