Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Η φετινή Πρωτομαγιά να γίνει εφαλτήριο αγώνα! Συγκέντρωση 10.30 πμ στο Δημαρχείο Χανίων


Όσο συντονισμένα και αν προσπαθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης να αποκόψει την Eργατική Πρωτομαγιά από τους αγώνες και τις θυσίες του εργατικού κινήματος, η ιστορική μνήμη έχει καθιερώσει την 1η Μάη ως μέρα τιμής αυτών των αγώνων. Είναι ημέρα μνήμης της αιματοβαμμένης εξέγερσης των εργατών στο Σικάγο, το 1886, που πάλεψαν για το 8ωρο, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για ασφάλιση και περίθαλψη. Δηλαδή, για τα ίδια δικαιώματα που σήμερα χτυπιούνται βάναυσα. Η 1η Μάη είναι κάλεσμα προς το λαό και την εργατική τάξη να πιάσουν το νήμα του αγώνα και να τα υπερασπιστούν ξανά.
Η επικίνδυνη, αντιλαϊκή-αντεργατική
πολιτική συνεχίζεται
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει το λαό της χώρας μας να υποφέρει από την εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική που έχει βάλει στο στόχαστρο όλα τα δικαιώματά του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρεί συνεχώς νέες διευκολύνσεις στους φονιάδες των λαών, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Έχει μπλέξει τη χώρα στα πιο επικίνδυνα αμερικανονατοϊκά σχέδια που ενισχύουν τις εντάσεις και τους πολεμικούς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή. Συμμαχεί ανοιχτά και ξεδιάντροπα με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και με το φασιστικό καθεστώς της Αιγύπτου. Σέρνεται πίσω από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια.

Ταυτόχρονα, κι ενώ περιχαρής διατυμπανίζει το τέλος των μνημονίων και την επιστροφή στην «κανονικότητα», το μόνο που έχει να τάξει στον εργαζόμενο λαό είναι παραπέρα βάθεμα του εργασιακού μεσαίωνα. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας στοχεύει στην παγίωση του «νέου μοντέλου εργαζόμενου», που θεωρείται αναλώσιμος και μόνιμα βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή της απόλυσης, το πετσόκομμα του μισθού, την ανασφάλιστη εργασία, την εντατικοποίηση της δουλειάς και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι δεκάδες θάνατοι εργαζομένων σε ώρα δουλειάς, του τελευταίου μόνο διαστήματος, είναι το αποτέλεσμα και η πιο ακραία έκφραση αυτής της πολιτικής.
Όχι στην κοροϊδία και τις αυταπάτες
Κι όμως, προσπαθεί να παρουσιάσει τα μαύρο-άσπρο. Θέλει να παρουσιάσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ (τους μεγαλύτερους φονιάδες της ανθρώπινης Ιστορίας) ως «σύμμαχο» και «εγγυητή ασφάλειας». Θέλει να παρουσιάσει την ΕΕ (των μνημονίων, της φτώχειας, της ανεργίας, της ακροδεξιάς και του αντικομμουνισμού) ως συμμαχία προόδου και δημοκρατίας. Και ταυτόχρονα, θέλει να παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα, δήθεν θετικής για το λαό πορείας, μέσα από ψευτοπαροχές (ψίχουλα μπροστά σε αυτά που λεηλατεί) όπως η αύξηση-κοροϊδία του κατώτατου μισθού, τα διάφορα έκτακτα επιδόματα, τη δήθεν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και άλλα παρόμοια. Καμιά αυταπάτη! Η αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται και θα γίνει ακόμη πιο σκληρή. 
Όχι στις εκλογικές αυταπάτες και τον εκφυλισμό
Η φετινή Πρωτομαγιά, όμως, αντί να βρίσκει το λαό στο δρόμο, να αντιστέκεται σ’ αυτήν την αντιδραστική πολιτική, τον βρίσκει μια ανάσα πριν από τις κάλπες. Σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας τον έχει αναγορεύσει σε «σώμα ψηφοφόρων» που καλείται να επιλέξει διαχειριστή. Καλλιεργούν νέες αυταπάτες, εντείνουν το κλίμα υποχώρησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Μας καλούν να ψηφίσουμε ακόμη και για το θεσμό-μαϊμού, το Ευρωκοινοβούλιο!
Από δίπλα, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ. Που έχουν πρωτοστατήσει στον πολιτικό-ιδεολογικό αφοπλισμό των εργαζομένων και την απομάκρυνσή τους από τα σωματεία. Και που συνεχίζουν τη διαλυτική τους δράση στο εργατικό κίνημα. Με πιο χαρακτηριστική την πρόσφατη στάση τους στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που οδήγησε στη χειρότερη δυνατή εξέλιξη: στον διορισμό διοίκησης από το κράτος(!!!) και που όλοι χειροκρότησαν! Ποια συγκρότηση, άλλωστε, όταν πλησιάζουν οι εκλογές! Εδώ πρώτη η ηγεσία του ΚΚΕ (αλλά και μια σειρά δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά) τις έχουν ανακηρύξει σε «μητέρα των μαχών», αφήνοντας την υπόθεση του κινήματος για… μετά τις εκλογικές «μάχες»!
Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να δώσουμε στην 1η Μάη το πραγματικό, ταξικό της νόημα!
Κόντρα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα, είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Να κάνουν τα σωματεία τους πραγματικά εργαλεία πάλης! Να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Να αντισταθούν στην επίθεση του κεφαλαίου. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους! Να τιμήσουν την Κόκκινη Πρωτομαγιά, γυρίζοντας την πλάτη στις φωνές των αυταπατών, του συμβιβασμού και της συμμόρφωσης με το σύστημα. Να ενισχύσουν την κατεύθυνση του αγώνα, της ταξικής οργάνωσης και της αναμέτρησης με το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό που τους ρημάζουν τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου