Σάββατο 2 Μαΐου 2020

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΛΑΣΤΙΧΟ! ΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ-ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ!


Η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) κατέθεσαν τις προτάσεις τους στα αρμόδια Υπουργεία. Προτάσεις που με αφορμή την επερχόμενη κατάρευση του ''τουριστικού θαύματος'' ανοίγουν το δρόμο για την επιβολή ενός αντεργατικού αρμαγεδώνα   στους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Διαβάζουμε “Πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, θα είναι υποχρεωμένες, λόγω περιορισμένου αντικειμένου εργασίας και ανύπαρκτων εσόδων, αλλά και των υγειονομικών περιορισμών που πιθανόν να τους επιβληθούν, κατά το πρώτο τουλάχιστον χρονικό διάστημα, να μειώσουν το χρόνο εργασίας του προσωπικού τους, χρησιμοποιώντας ευέλικτες μορφές εργασίας (εκ περιτροπής- μερική απασχόληση) Είναι, λοιπόν, απαραίτητο τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα προβλεφθεί και θα προβλεφθούν στο μέλλον να μην περιορίζουν το δικαίωμα των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν τις ευέλικτες αυτές μορφές απασχόλησης- αντίθετα να διευκολύνουν τη σχετική διαδικασία, με στόχο πάντα τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.”Χωρίς περιστροφές ζητούν την μονιμοποίηση της ελαστικής εργασίας για τώρα και για το μέλλον με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή μειώσεις μισθών και χρόνου εργασίας. 1 άτομο θα κάνει τη  δουλεία  2 ή 3 ατόμων για 10 ώρες και βάλε με 4ώρη σύμβαση για 15 μέρες το μήνα ; εργαζόμενος 50/50! Ο μισθός θα κρίνετε από το αν τα πάει καλά η  επιχείρηση. 

Λίγο παρακάτω διαβάζουμε “Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η επιδότηση του κόστους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς αυτή να συνδέεται με τον οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την μορφή της απασχόλησης των εργαζομένων - να μην στερεί τη δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να μετατρέψουν συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής-εκ περιτροπής. Είναι επίσης σημαντικό το ύψος της επιδότησης αυτής να μην υπάγεται στους περιορισμούς του de minimis.”Δηλαδή επιδότηση της εργασίας, να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές,να μην πληρώσουν την ασφάλεια μας τα αφεντικά.
Στην συνέχεια “Προτείνουμε να προβλεφθεί ρητά, για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, πως η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων θα γίνεται σταδιακά, με βάση το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.1346/1983, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην κλαδική ΣΣΕ.”  Δηλαδή εκεί που ένα ξενοδοχείο ήταν υποχρεωμένο να προσλάβει συγκεκριμένο αριθμό  εργαζόμενων  σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ,τώρα με νόμο θέλει να μας προσλαμβάνει όποτε έχει ανάγκη μέσα στη σαιζόν. Θέλουν  να καταργηθεί η συλλογική σύμβαση. Έλα σήμερα να δουλέψεις και αύριο θα δούμε γιατί μπορεί να μην έχει δουλεία. 
Παρακάτω “οι εργαζόμενοι που δε θα επαναπροσληφθούν. Για αυτούς θα πρέπει να προβλεφθεί παράταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον έως και τον Απρίλιο του 2021 (ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης). Παράλληλα όμως θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα, προαιρετικά και προκειμένου να καλύπτονται βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι αυτοί, χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, να πραγματοποιούν ορισμένα ημερομίσθια (οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων θα επιδοτούνται σύμφωνα με τα παραπάνω). Τέλος θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος ανεργίας, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης. Όχι απλά εργαζόμενοι που θα ζουν με 400 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) αλλά άμα μας χρειαστούν θα πάμε στην δουλεία για κανένα μεροκάματο χωρίς ένσημα ή και μισθό  γιατί θα έχουμε το ταμείο ανεργίας και επιπλέον ζητάνε επιμόρφωση,για πιο λόγο; “πως θα χαμογελάμε και πως θα λέμε ευχαριστώ για τα ψίχουλα που μας πετάνε”.
Σε ένα άλλο σημείο “οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους βάσει κυβερνητικής απόφασης μπορούν να εφαρμόζουν ως προς τους εργαζομένους που δεν έχουν θέσει σε αναστολή τη ρύθμιση για το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας (θεωρούμε αυτονόητο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει απαγόρευση στο νόμο, πως δεν απαγορεύεται η εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας), αλλά να κάνουν χρήση και της απασχόλησης με τηλεργασία με τα όρια που θέτει ο νόμος (10% του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή).” Δηλαδή το ξενοδοχείο όταν θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες ανοίγματος υπό καθεστώς αναστολής λειτουργίας  θα έχει εργαζόμενους να δουλεύουν σαν προσωπικό ασφαλείας και ουσιαστικά τζάμπα . Μια παράνομη κατάσταση που που υπήρχε, τώρα θέλουν να την νομιμοποιήσουν.
Είναι φανερό από τις προτάσεις των ξενοδόχων τι μας περιμένει εμάς τους ''τυχερούς'' που θα δουλέψουμε φέτος έστω και 2 μήνες! Θέλουν να νομιμοποιήσουν την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς! Να μας κάνουν εργαζόμενους λάστιχο που χωρίς κανένα δικαίωμα θα είμαστε στη διάθεση του εργοδότη όποτε και εάν αυτός μας χρειαστεί! Και φυσικά, όπως οι ίδιοι παραδέχονται φαρδιά πλατιά στις ''προτάσεις τους'' αυτά τα έκτακτα μέτρα  δεν τα θέλουν μόνο για φέτος!
Η κυβέρνηση ακολουθώντας τις πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων περνάει ήδη αντιλαϊκά μέτρα και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα  να στηρίξει τους ΠΟΞ και την ΞΕΕ και μαζί κάνουν την κρίση ευκαιρία και στρώνουν την ταφόπλακα στους εργαζόμενους. 
Δεν θα πρέπει να δεχτούμε αυτήν την κατάσταση.  Είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και μαζί με τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού. Πρέπει να παλέψουμε συλλογικά για τη ζωή μας-αλλιώς θα μας λιώσουν!
Είναι πιο αναγκαίο παρά ποτέ να κάνουμε βήματα Οργάνωσης- Αντίστασης και Αγώνα. Να ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΜΕ τα  δικαιώματα μας απέναντι στην πολιτική που επιβάλει τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα .Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους, με τους χιλιάδες απολυμένους, το λαό και την νεολαία. Να αντισταθούμε, να οργανωθούμε να παλέψουμε συλλογικά  κόντρα στον ατομικό δρόμο, γιατί τα “έκτακτα μέτρα” του σήμερα θα γίνουν πραγματικότητα για το  αύριο. 

Να μην τους περάσει! Θέλουμε δουλεία και ζωή με δικαίωμα!

Απαιτούμε: 
Επίδομα ανεργίας στο κόστος ζωής μας για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις  .
Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους.
Πλήρη ασφάλεια για όλους- κανένα λιγότερο ένσημο.
Να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια όλο το διάστημα της ανεργίας 
Ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
Δωρεάν υλικά και μέτρα προστασίας για όλους μας.

                                                      ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 

http://taxikiporeia.blogspot.com/2020/05/blog-post_83.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου