Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία !

Μια-μια σαρώνει η κυβέρνηση τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων στην περίθαλψη. Μέσα στο καλοκαίρι έφερε για διαβούλευση και ψήφιση το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Φανερώνεται ακόμη μια φορά πως, ούτε τα εκλογικά  αποτελέσματα των ευρωεκλογών την σταματάνε από την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε βέβαια οι επερωτήσεις στη Βουλή και οι παράστασεις των συνδικαλιστών. 

Είναι η ίδια πολιτική που κλείνει τα νοσοκομεία και εδώ στα Χανιά ζούμε το κλείσιμο της Πνευμονολογικής κλινικής, την έλλειψη παιδοχειρουργών, συνολικά την υποβάθμιση των δομών υγείας, τη  λειτουργία τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια θυσιάζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις λαού και εργαζομένων στο βωμό του κέρδους. Τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία στα νοσοκομεία επιβεβαιώνουν το γκρέμισμα της όποιας δωρεάν περίθαλψης είχε κατακτηθεί.

Για τους εργαζόμενους και στις δομές ψυχικής υγείας, οι συνθήκες δουλειάς γίνονται πολύ χειρότερες. Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για μετακινήσεις προσωπικού άμεσα, ενώ η νέα οργανωτική δομή που προβλέπεται χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα, έχοντας στο στόχαστρο το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Πρόκειται για τμήμα και συνέχεια της πολιτικής απολύσεων και διατήρησης των επισφαλών σχέσεων. 

Με πρόσχημα λοιπόν την «ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και τη λεγόμενη «αποασυλοποίηση» κλείνουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ΨΝΑ και ΨΝΘ που νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς. 

Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται αναφέρεται σε πολλά σημεία η συγχώνευση και κατάργηση υπαρχουσών υπηρεσιών, ενώ ως «νέες» προβλέπει μονάχα τη δημιουργία αποκλειστικά κατασταλτικών, περίκλειστων τμημάτων (για «δυσίατα περιστατικά») «μέσης» και «υψηλής» ασφάλειας καθώς και δημιουργία μονάδων «σωφρονισμού παραβατικών ανήλικων». Μονάδες που δεν έχουν να επιτελέσουν τίποτα περισσότερο από καταστολή, σε μια περίοδο που η οργή κι η αγανάκτηση της νεολαίας μοιάζει με νερό που βράζει σε χύτρα ταχύτητας. Ισχυρό χτύπημα δέχεται και η Απεξάρτηση. Δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης κι Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) με χαρακτήρα ΝΠΙΔ, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που τσουβαλιάζει σ’ έναν ενιαίο φορέα όλες τις δομές που υπήρχαν ως τώρα. Η κατάργηση των στεγνών προγραμμάτων είναι ένα απλόχερο δώρο στις φαρμακευτικές εταιρείες. Την ίδια ώρα που η φτώχεια σαρώνει την πλειοψηφία του λαού, έχει γίνει καθεστώς οι δυο και τρεις δουλειές για τους εργαζόμενους, ενώ τα λεγόμενα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινά λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, το χτύπημα και στα στοιχειώδη δικαιώματα στην περίθαλψη έρχεται να συμπληρώσει  την επίθεση του συστήματος και της κυβέρνησης. 

Για εμάς είναι ξεκάθαρο: ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ. Μόνο η οργανωμένη μαζική πάλη λαού και εργαζομένων μπορούν να βάλουν φρένο στην εφαρμοζόμενη πολιτική που προελαύνει και διαλύει δικαιώματα και κατακτήσεις. Με συλλογικούς αγώνες που θα έχουν σαν στόχο τη νίκη, θα εναντιώνονται στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δρουν διαλυτικά και αποπροσανατολιστικά. Είναι ανάγκη λοιπόν να βρεθεί το νήμα της συνέχειας των αγώνων, να οργανωθεί παραπέρα η πάλη διεκδικώντας ΙΣΗ – ΠΛΗΡΗ – ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ για όλο το λαό, ΜΑΖΙΚΟΥΣ-ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ εργαζομένων στις δομές υγείας και συνολικά ΖΩΗ & ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.                                                                                          

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

16-07-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου