Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Τα εργατικά ''ατυχήματα'' είναι εγκλήματα της εργοδοσίας!

Την περασμένη εβδομάδα άφησε την τελευταία της πνοή η 20χρονη κοπέλα από το Αγρίνιο μετά από αρκετές ημέρες μάχης με τα τραύματά της. Νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε στον χώρο εργασίας της. Η εν λόγω κοπέλα εργαζόταν σε τοπικό ξενοδοχείο των Χανίων υπό το καθεστώς της πρακτικής άσκησης.
Πίσω από τα δημόσια «ευχαριστώ» και τα βραβεία των τοπικών φορέων της πόλης προς τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου για τον ζήλο και την αυταπάρνηση που επέδειξαν ακόμα μία τουριστική σεζόν, κρύβεται η φρικτή αλήθεια η οποια συντίθεται από μισθούς πείνας, ατομικές συμβάσεις εργασίας, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, εξαντλητικά ωράρια, εντατικοποίηση και συνεχιζόμενη πίεση να βγει η δουλειά από λιγότερα χέρια, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι μία εφιαλτική πραγματικότητα για όλους τους εργάτες, τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, για όλους τους απολυμένους και τους άνεργους, είναι το μαύρο μέλλον της νεολαίας.

Τα κέρδη του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου από τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προπαγάνδας και της σημερινής κυβέρνησης περί «ανάπτυξης», απαιτούν την εξαθλίωση των εργαζόμενων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Κομπάζουν κάθε χρόνο για ρεκόρ αφίξεων και κερδών, όμως ο λαός κι οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους αυτήν την ανάπτυξη, την ίδια ώρα που η δικιά τους πρόσβαση και δυνατότητα για διακοπές, έστω και για λίγες μέρες, ολοένα και μειώνεται, αν δεν έχει γίνει ήδη άπιαστο όνειρο.
Άλλωστε, πολλοί νέοι φοιτητές-σπουδαστές (σε Ι.Ε.Κ., ΕΠΑΛ κλπ.) επανδρώνουν την σύγχρονη «γαλέρα» του τουρισμού, αφού στα πλαίσια των σπουδών τους υποχρεούνται να κάνουν πρακτική άσκηση. Οι «πρακτικάριοι» στο όνομα της άσκησης, συχνά εργάζονται σε εξαντλητικούς ρυθμούς, κάνουν απλήρωτες υπερωρίες, εργάζονται ανασφάλιστοι ή πληρώνονται με πολύ χαμηλά μεροκάματα. Η πρακτική άσκηση έρχεται να τους διδάξει να δέχονται αυτές τις συνθήκες εργασίας ως φυσιολογικές! Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι «πρακτικάριοι» -εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας εργοδότης δεν τους κάνει τη χάρη να τους προσλάβει για πρακτική. Είναι εργαζόμενοι, έχουν δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικήσουν!
Αυτά τα ατυχήματα είναι η “επιστροφή στην κανονικότητα” που επικαλείται η κυβέρνηση. Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά με ασφάλεια είναι υπόθεση μαζικού, συλλογικού αγώνα των ίδιων των εργαζόμενων. Για να ανατραπεί η σημερινή πορεία ισοπέδωσης των εργατικών κατακτήσεων, που φτάνει στο σημείο να απειλεί ολοένα και περισσότερο τη ζωή μας, πρέπει να χτίσουμε τη συγκρότησή μας και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Να μην συνηθίσουμε την εκμετάλλευση και το θάνατο...

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

•    Μαζικός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς!
•    Καμία ανοχή στην καθημερινή εργασιακή βαρβαρότητα!
•    Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου