Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

ΧΑΝΙΑ: ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

 

Πολύ καιρό είχε να γίνει αυτού του μεγέθους απεργιακή συγκέντρωση στην πόλη μας. Πάνω από 800 άτομα, αξιοποιώντας την 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατέβηκαν στο δρόμο και διαδήλωσαν ενάντια στη φτώχεια, την ακρίβεια, το νόμο 4808, αλλά και ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ήταν ένα δείγμα της οργής που επικρατεί σε πλατιά στρώματα εργαζομένων απέναντι σε μια πολιτική που οδηγεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους και εγγυάται σκοτεινό μέλλον και εργασιακό μεσαίωνα για τη νεολαία.

Η συγκέντρωση θεωρείται μαζική γιατί τόσο οι εργατοπατέρες που την αποφάσισαν ,όσο και οι ρεφορμιστές του ΠΑΜΕ σε καμιά περίπτωση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των αγώνων και την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Γι αυτό και τα συνδικάτα ανεξάρτητα το ποιος τα ελέγχει εξακολουθούν να παραμένουν σφραγίδες και μακριά από την πλατιά μάζα των εργαζομένων. Αυτό εκφράζεται και με τις θέσεις και τα αιτήματα που τίθενται από τη μεριά των εργατοπατέρων ( θέσεις συνδιαχείρησης του συστήματος της εκμετάλλευσης), αλλά και από τη μεριά των ρεφορμιστών του ΠΑΜΕ που ο βερμπαλισμός τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι λοιπόν και στη συγκεκριμένη συγκέντρωση περίσσεψε η φλυαρία και η απογείωση, λες και όλοι εμείς ζούμε σε άλλο πλανήτη και η επίθεση που τσακίζει κόκαλα δεν γίνεται σ’ αυτή τη χώρα αλλά κάπου αλλού . Το σίγουρο είναι ότι με αυτές τις απόψεις δεν μπορεί να φτιαχτεί κίνημα ταξικό, εργατικό αγωνιστικό.

Το εργατικό κέντρο Χανίων ( που βγήκε από τη ναφθαλίνη μετά από πολλούς μήνες) καλούσε στις 10πμ, η ΕΛΜΕ στις 10.30πμ και τα σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ στις 11πμ στην ίδια πλατεία. Τελικά έγινε μια συγκέντρωση και η πορεία ξεκίνησε ενιαία αλλά στη διαδρομή διασπάστηκε.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ και η Πρωτοβουλία Αντίστασης που κινήθηκαν δραστήρια όλες τις προηγούμενες μέρες στο κέντρο της πόλης και σε χώρους δουλειάς προπαγανδίζοντας την απεργία έκαναν προσυγκέντρωση στο δημαρχείο Χανίων. Επίσης έγιναν παρεμβάσεις σε σχολεία από τις Αγωνιστικές Κινήσεις εκπαιδευτικών, όπως και στις σχολές από τις Αγωνιστικές Κινήσεις. Στην κεντρική συγκέντρωση μίλησε συν. από την Ταξική Πορεία.





Συγκροτήθηκε ένα αξιόλογο μπλοκ και με τα συνθήματα επιδιώχτηκε να δοθεί ένας ταξικός αγωνιστικός τόνος στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε. Έχοντας επίγνωση του ταξικού συσχετισμού και των δυσκολιών που υπάρχουν, μπορούμε να πούμε ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι μια αισιόδοξη αχτίδα και μπορεί να επιδράσει θετικά στους αναγκαίους αγώνες που οφείλουν να δοθούν.

Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν έλειψε και η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ακόμη και στο χώρο της προσυγκέντρωσης για να μας υπενθυμίσει ότι η τρομοκρατία καλά κρατεί και ότι το κράτος και η κυβέρνηση έχει έτοιμες τις λύσεις για να αντιμετωπίσει τον εχθρό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου