Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Με την ακρίβεια οι μισθοί φτώχειας γίνονται μισθοί πείνας. Η εμπλοκή στον πόλεμο γεννά κινδύνους. Αναγκαία η συγκρότηση των μετώπων πάλης του λαού.


Η ακρίβεια λεηλατεί πλέον συστηματικά τους μισθούς και τις συντάξεις των ανθρώπων της δουλειάς. Αυτών που παράγουν όλο τον πλούτο της κοινωνίας, ο οποίος συσσωρεύεται σε όλο και πιο λίγα χέρια.

Ο νόμος Χατζηδάκη και ένα ολάκερο αντεργατικό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο γκρεμίζει κάθε εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα και κυρίως τα τελευταία εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα. Στα θύματα της αδηφαγίας του κεφαλαίου ακόμη και τα μικρομάγαζα των αυτοαπασχολούμενων για να δοθεί χώρος και εύνοια στην κερδοφορία των ισχυρών. Όσο βαθαίνει η κρίση του καπιταλισμού- ιμπεριαλισμού και καθυστερεί η εκ νέου συγκρότηση της εργατικής τάξης και των μετώπων πάλης του λαού, είναι φανερό πια πως η βαρβαρότητα θα επελαύνει.

Η όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και της σύγκρουσης ΗΠΑ- ΡΩΣΙΑΣ οδήγησε στον άδικο πόλεμο της Ουκρανίας και σε ανέβασμα των πολεμικών κινδύνων παγκόσμια και στη μεγαλύτερη κλίμακα μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Τα σύστημα της εκμετάλλευσης ξανά και σε όλες τις εκφράσεις της ζωής, δείχνει το φρικτό του πρόσωπο στους λαούς.

Η ελπίδα υπάρχει σ’ αυτό που λείπει σήμερα και πρέπει εκ νέου να συγκροτηθεί. Μιλάω για την πάλη των λαών και έστω συνοπτικά θα το μεταφράσω στα αναγκαία μέτωπα της λαϊκής πάλης που είναι ανάγκη να συγκροτηθούν στη χώρα μας και στη σχέση αλληλοτροφοδότησής τους. Μια σχέση που είναι αναγκαία να τη δουν αυτοί που στ’ αλήθεια θέλουν να υπηρετήσουν αυτή την υπόθεση.


Συλλογικές συμβάσεις πραγματικές αυξήσεις στο δρόμο λαέ μπορείς να τους νικήσεις.

Πρώτα – πρώτα για τον εργαζόμενο λαό είναι ανάγκη να παλέψει για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς- συντάξεις στο κόστος της ζωής. Μόνο μέσα από σκληρούς απεργιακούς αγώνες σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπερασπιστεί τη ζωή και το δίκιο του. Μέσα από τέτοιους αγώνες θα μπορέσει πρώτα- πρώτα η εργατική τάξη αλλά και ευρύτερα οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν υπόσταση συγκροτώντας την πάλη τους σε πιο μόνιμη βάση απέναντι στους εκμεταλλευτές. Ξεκάθαρα πρόκειται για κάτι δύσκολο και απαιτητικό, όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τα τσουβάλια αιτημάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως αυτό σε άρθρο στο Πριν του προηγούμενου Σαββατοκύριακου που δυστυχώς δεν είναι μόνο του, δε βοηθούν τη συγκρότηση της πάλης έστω σε μια πορεία. Σίγουρα εστίες Αντίστασης οφείλουν πάντα να αναπτύσσονται σε κάθε χώρο και σε καθένα από τα πολλαπλά προβλήματα της ζωής λαού και νεολαίας που γεννά η επίθεση του κεφαλαίου.

Το κάθε ρυάκι είναι πολύτιμο. Ιδιαίτερα στους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς είναι εφικτό και αναγκαίο να ευνοούνται και οι πιο μικρές αντιστάσεις. Με δοσμένη την οργή και την ασφυξία των εργαζόμενων γεννιέται η δυνατότητα μέσα από τις εστίες Αντίστασης να μάθουν πολλά από την κίνησή τους. Όμως και οι πιο μικρές εστίες Αντίστασης ευνοούνται όταν κεντρικά με τόλμη προβάλλεται στους εργαζόμενους από την Αριστερά η μόνη διέξοδος για να υπερασπιστούν συνολικότερα το δίκιο τους: Η πάλη για πραγματικές αυξήσεις στο κόστος της ζωής .


Πάλη για την Ειρήνη- να σταματήσουμε την εμπλοκή στο άρμα του πολέμου των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ.

Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ φορτώνοντας επιπλέον δις στις πλάτες του λαού εκτίναξε την κούρσα του ανταγωνισμού εξοπλισμών με την Τουρκία με τα F35. Απέσπασε χειροκροτήματα δηλώνοντας ουσιαστικά την πλήρη ευθυγράμμιση της ντόπιας αστικής τάξης στο ιμπεριαλιστικό άρμα των ΗΠΑ στη συγκυρία της πιο επικίνδυνης σύγκρουσής τους με το ρώσικο ιμπεριαλισμό. Και μόνο η προσθήκη των F35 στην κούρσα των εξοπλισμών που θρέφει ο αντιδραστικός ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας- Τουρκίας για ρόλο στην περιοχή, θα έφτανε για ν’ ανησυχήσει κανείς από πολλές απόψεις. Ήδη το ήρεμο καλοκαίρι γίνεται καυτό, ενώ ή ένταξη της Σουηδίας- Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ και η όλη ιμπεριαλιστική σύγκρουση αντανακλάται και στο Αιγαίο με το θερμόμετρο να ανεβαίνει. Όμως η είδηση ότι η χώρα μας αποστέλλει βαρέα όπλα αυτή τη φορά στο σφαγείο του Ρώσικου και Ουκρανικού λαού που επέλεξε να μας τη δώσει ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, γεννά δικαιολογημένα φόβο και ανησυχία για το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο αστικός τυχοδιωκτισμός και σε τι κινδύνους βάζει τη ζωή του λαού μας.

Ο ίδιος ο Κίσινγκερ στο Νταβός πρότεινε ουσιαστικά στις ΗΠΑ να σταματήσουν εδώ τον πόλεμο. Κανείς δε μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση που ξεδιπλώνεται σε όλα τα πεδία και σε πλανητική κλίμακα. Είναι ξεκάθαρο πως η συντριπτική υπεροπλία της Ρωσίας μπορεί να ξεκάνει και τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη αν έτσι το θελήσουν οι ΗΠΑ που υπερασπίζονται τον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ρόλο τους με το αίμα των Ουκρανών και των Ρώσων στρατιωτών.

Είναι εξοργιστικό και εξαιρετικά ανησυχητικό το μέχρι που έχει φτάσει να υπερασπίζεται την υποκρισία και την ωμότητα του πιο φονικού ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ η κυβέρνηση. Έχει ήδη δώσει , χάρη και στην προϋπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όλη τη χώρα για βάση – πολεμικό ορμητήριο και την εμπλέκει παραπέρα στον πόλεμο ακόμη και με αποστολή βαρέων όπλων. Ανάγκη ζωής λοιπόν το μέτωπο πάλης για την Ειρήνη.

Ο αστικός κόσμος του συστήματος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της εκμετάλλευσης δεν κινδυνεύει ούτε από τη φτώχεια, ούτε από την πείνα, βλέπει άλλωστε ολιστικά τα ζητήματα…. Ούτε θα σφαχτούν τα παιδιά του στους άδικους πολέμους που γεννά ο ιμπεριαλισμός. Κοινός λοιπόν ο αντίπαλος σ’ όλα τα μέτωπα των αναγκαίων αγώνων λαού και νεολαίας για τη ζωή και το δίκιο τους. Σαφής ως εκ τούτου η αλληλοτροφοδότηση των μετώπων πάλης τους. Ακόμη πιο σαφής η ανάγκη υπηρέτησής τους έστω και με τις πιο μικρές εστίες Αντίστασης με κοινή δράση των πραγματικών αριστερών έξω από σεχταρισμούς, αναχωρήσεις, εκλογικές αγωνίες και ταμπούρωμα σε ιδεολογικά σχήματα.

Οι εκλογικές αυταπάτες έχουν φθαρεί και δε γοητεύουν το λαό όσο παλιότερα, φτάνει να μην τις ενισχύει η ίδια η Αριστερά. Μέσα στους αρνητικούς συσχετισμούς να διακρίνουμε τις διεργασίες που είναι σ’ εξέλιξη στη νεολαία και το λαό που επιμένουν να θέλουν να ζήσουν. Δίπλα στα δεινά και τους κινδύνους η αναπόφευκτη δυσφορία και η κίνηση των εργαζόμενων μαζών κόντρα στην επελαύνουσα βαρβαρότητα του συστήματος μπορεί να γεννήσει ελπίδες για νέους γύρους αναζήτησης ενός κόσμου ανθρωπιάς.


Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης

ΧΑΝΙΑ 25-5-2022



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου