Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Οι βάσεις απλώνουν, ο λαός απειλείται θανάσιμα!


Πλέον είναι φανερό ακόμα και σε αυτούς που δεν θέλουν να το δουν, πως το βάθεμα της πολεμικής εμπλοκής και της οικονομικής, στρατιωτικής, γεωπολιτικής εξάρτησης της χώρας από ΗΠΑ ΝΑΤΟ, δεν έχει όρια. Η ρότα των εξελίξεων επιβεβαιώνει και τα υπογεγραμμένα -  συμφωνηθέντα(συμφωνία αμυντικής συνεργασίας MDCA κλπ) αλλά και τα λεχθέντα( "οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας καλύτερες από ποτέ, δεν έχουν όρια κλπ") και δυστυχώς οδεύουν, όσο δεν βρίσκουν αντιστάσεις, ακόμα και στο "θα ματώσουμε στο πλαϊ των αμερικάνων" του Παναγιωτόπουλου.

Η φρεσκοψηφισμένη τροπολογία που πέρασε από το Κογκρέσο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ έτους 2024 θα “διευρύνει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και προχωρά στην εγκατάσταση πρόσθετων αμερικανικών βάσεων στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα σε ελληνικά νησιά”. Ενώ όπως τονίζουν πηγές της Ουάσιγκτον, ακόμα και να μην προχωρήσει προς ψήφιση και στα άλλα όργανα , αυτό θα είναι προσωρινό, αφού εκτιμαται οτι σύντομα θα επανέλθει σε άλλες τροπολογίες.
Εδώ λοιπόν βρισκόμαστε. Με τις προεκλογικές σταθερές να ξεδιπλώνονται και μετεκλογικά, καθώς το "διάλειμμα" για εκλογή νέου(ή και ίδιου)  διαχειριστή της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης δεν ήταν διάλειμμα από την φτώχεια και την ακρίβεια που σπάνε κόκκαλα, τη φασιστικοποίηση, τους κινδύνους του βαθέματος της εμπλοκής στον πόλεμο που διεξάγεται και στα σχέδια ΗΠΑ ΝΑΤΟ.
Είναι ανάγκη ζωής να ξεδιπλωθεί η πάλη του λαού ενάντια στη φρίκη που εξελίσσεται μπτοστά στα μάτια του. Ο πόλεμος με τους εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά στην Ουκρανία κλιμακώνεται επικίνδυνα και τείνει να γίνει με διαφορά ο πιο επικίνδυνος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα δεδομένα που παράγει στο τώρα, με δοσμένη την αθεράπευτη κρίση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος αλλά και την δοσμένη πολιτική του κεφάλαιου να φορτώνει στις πλάτες της εργατιάς και των λαών τα βάρη, υπενθυμίζουν τη σκοτεινή εποχή που έχουμε μπει και διαβαίνουμε. Αυτό δείχνει σε όσους το αντιλαμβάνονται, το πιστεύουν, το επιθυμούν, το ιεραρχούν και το αντέχουν, πως είναι μονόδρομος η συγκρότηση αντιστάσεων για να μπορεί ο λαϊκός παράγοντας να γίνει υπολογίσιμος, να μπορεί να βάλει εμπόδιο στην επίθεση. Ο αγώνας για το μεροκάματο, η πάλη για πραγματικές αυξήσεις στο κόστος ζωής δένεται με την πάλη ενάντια στις βάσεις και στην εμπλοκή. Γιατί οπως λέει και το σύνθημα, οι βάσεις φέρνουν χούντες και πολέμους και όσο δεν αντιπαλεύονται τόσο οι κίνδυνοι θα γιγαντώνουν σε όλα τα επίπεδα.

ΥΓ. Όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές, κυκλοφορούσε στο ίντερνετ η δήλωση του υπ. Εργασίας Γεωργιάδη για την νέα εργασιακή νομοθεσία που ετοιμάζεται και που φέρνει, στα πρότυπα της ΕΕ όπως λέει, την 16ωρη εργασία, αλλά και το δικαίωμα στην εργοδοσία να απολύει χωρίς αποζημίωση εντός 6 μηνών τους εργαζόμενους αφού θα τελούν υπό "δοκιμαστική" περίοδο. Απλά τα πράγματα. Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσει η λαϊκή πάλη. Και εργασία στα 14χρονα στις ΗΠΑ, και 12ωρα στην Αυστρία, και τα 10ωρα χατζηδάκη θα γίνονται 16ωρα. Και φυσικά κι άλλες βάσεις  F35, φρεγάτες, δις για εξοπλισμούς κλπ κλπ.

Γ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου