Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Αγώνας ενάντια στην επίθεση στο δικαίωμα στις Δωρεάν Σπουδές και στους ταξικούς φραγμούς| ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Ακρίβεια, μισθοί πείνας, αντεργατικοί νόμοι, χτύπημα σε ότι έχει απομείνει από τη δωρεάν περίθαλψη, διάλυση νοσοκομειακών δομών.

Αυτή η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά συμπληρώνεται με την επίθεση στο δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές και στη δωρεάν εκπαίδευση. Βομβαρδισμός από νόμους που ορθώνουν νέους ταξικούς φραγμούς. Πολλαπλές εξετάσεις, τράπεζες θεμάτων, Ε.Β.Ε, εντατικοποιημένες σπουδές, μαθητεία, πρακτική και απλήρωτη δουλειά αντί για σπουδές. Σχολεία για λίγους και «εκλεκτούς», όπως είναι τα Πειραματικά-Πρότυπα. Συνολικά προωθείται ένα πιο ταξικό θεσμικό πλαίσιο που μαζί με τη φτώχεια που εξαπλώνεται, να αποθαρρύνει και να αποκόψει τους μαθητές από τις λαϊκές οικογένειες στο να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Κυβερνητικός στόχος και διαχρονικά του συστήματος είναι η πλειοψηφία των μαθητών να εκπαιδευτούν για να γίνουν φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, έρμαιοι στις ορέξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Κι αν «χρειαστεί» να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών. 

Το νέο νομοσχέδιο που προωθείται για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στοχεύει να χτυπήσει παραπέρα το δικαίωμα στη Δωρεάν-δημόσια εκπαίδευση. Δηλαδή, να επιβάλλει δίδακτρα και στα Δημόσια Πανεπιστήμια (ήδη υπάρχουν δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά στα δημόσια Πανεπιστήμια και στα δημόσια ΙΕΚ) και ταυτόχρονα να καταργήσει τα καταχτημένα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών στη συλλογική πάλη.

Ήδη οι φοιτητές, αλλά και μαθητές έχουν δείξει τη διάθεση τους να αντιπαλέψουν το αντιδραστικό πλαίσιο που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση.

Με μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις παλεύουν για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Πιερακάκη. Γι' αυτό η κυβέρνηση αλλά και τα ΜΜΕ και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση έχουν στοιχηθεί σ’ ένα σκοπό. Στο πώς να συκοφαντήσουν, να χτυπήσουν με τις δυνάμεις καταστολής και να καταστείλουν τον αγώνα της νεολαίας. Προσαγωγές μαθητών, δακρυγόνα στις διαδηλώσεις, χτύπημα των κινητοποιήσεων των αγροτών, χτύπημα κινητοποιήσεων ενάντια στις εξώσεις, δίκες απεργών και συνδικαλιστών είναι η μόνιμη αντιμετώπιση όποιων αγωνίζονται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική, όσων παλεύουν για ζωή με δικαιώματα. 

Αυτή η πολιτική για να ανατραπεί πρέπει να βρει απέναντι της το μαζικό-λαϊκό κίνημα που θα παλεύει για τα δικαιώματα της νεολαίας, των εργαζόμενων, του λαού συνολικά χωρίς να εναποθέτει τις ελπίδες του στους δήθεν σωτήρες και δεν θα εγκλωβίζεται στους σχεδιασμούς τους ή στις εκλογικές τους στοχεύσεις. 

Η προσωρινή υποχώρηση για το μη κλείσιμο ενός Γενικού Λυκείου στα Χανιά για να γίνει Πειραματικό είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας του αγώνα που δόθηκε, αλλά και του φόβου της κυβέρνησης αυτός ο αγώνας να συνδεθεί με την πάλη των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να αναδειχθεί παραπέρα η ανάγκη της πάλης ενάντια στο θεσμό των Πειραματικών - Πρότυπων. Ενάντια συνολικά στην επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας.

Ο αγώνας της νεολαίας αφορά όλο το λαό! Είναι ένας δίκαιος αγώνας για το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς που ορθώνει η κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα της νέας γενιάς στη δουλειά και στη ζωή. Απέναντι στο μαύρο παρόν που υπόσχεται το σύστημα της εξάρτησης, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και η κυβέρνηση του και το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται ένας δρόμος υπάρχει. Ο δρόμος της οργάνωσης και του μαζικού ανειρήνευτου αγώνα για όλα όσα δικαιούμαστε!

                                           ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ    

                                                                                                                                        Χανιά, 24-01-2024



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου