Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας Αντίστασης για την ακρίβεια και την προοπτική της πάλης για αυξήσεις στο κόστος ζωής


Η πραγματικότητα της ζωής του κόσμου της δουλειάς δείχνει το πόσο αναγκαία είναι η  κατεύθυνση του αγώνα και της πάλης για πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο κόστος ζωής, ενάντια στην λυσαλλέα επίθεση του κεφάλαιου και το εξανέμισμα του όποιου εισοδήματος απομένει από την ακρίβεια. Σε αυτό το πνεύμα αποφασίστηκε
στη μάζωξη της  Πρωτοβουλίας Αντίστασης την Πέμπτη που πέρασε, να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σαν τη χτεσινή στο κέντρο της πόλης, σε μαζικούς χώρους, σε λαικές, σε γειτονιές κλπ το επόμενο διάστημα.

 

Η προκύρηξη που μοιράζεται:  


 

Η πάλη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς όρος ζωής για τους εργαζόμενους


Η καλπάζουσα ακρίβεια στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα, ρεύμα, ενοίκια, καύσιμα) δεν είναι κάτι προσωρινό. Το κόστος ζωής γίνεται ακριβό και δυσβάσταχτο γι’ αυτούς που παράγουν όλο τον πλούτο της κοινωνίας. Για την εργατική τάξη και ευρύτερα για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους απαιτούνται, χωρίς καθυστέρηση, αγώνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ίδια τους τη ζωή. Αγώνες που ήδη ξεσπάνε σε μια σειρά χώρες και στη χώρα μας, έστω αποσπασματικά για την ώρα. Αγώνες για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς – μεροκάματα- συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος της ζωής. Αγώνες κόντρα στην ελεεινή κυβερνητική προσπάθεια να κοροϊδέψει με πρόσκαιρα επιδόματα και αυξήσεις του 2%! (δηλαδή 30 λεπτά την ημέρα), που κάθε άλλο παρά αποτρέπουν την πραγματικότητα που μετατρέπει τους μισθούς και τις συντάξεις από φτώχειας σε πείνας. Αγώνες για αυξήσεις ΤΩΡΑ που είναι η μόνη πραγματική διέξοδος, χωρίς επανάπαυση στις υποσχέσεις Τσίπρα τάχα για αυξήσεις… όταν βγει κυβέρνηση.

Αυτή η κατεύθυνση της αντίστασης στην επίθεση του κεφαλαίου πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου και να υποστηριχτεί ξεκάθαρα από κάθε αγωνιστή του ταξικού εργατικού και αριστερού κινήματος. Δεν υπηρετεί μια τέτοια κατεύθυνση η υποταγή στις όποιες εκλογικές συμπαρατάξεις. Ούτε την υπηρετεί η κοινοβουλευτική υπευθυνότητα του ΚΚΕ που, με τις τροπολογίες στη βουλή για αυξήσεις στους μισθούς, θολώνει το μονόδρομο της πάλης και της σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου, που αναγκαστικά πρέπει να διαβούν οι εργαζόμενοι. Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και μπροστά στην ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού συμπαρατάσσεται με τις αστικές δυνάμεις που οχυρώνονται με κάθε μέσο για να διαχειριστούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια έτσι ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της εκμετάλλευσης.

Αξιοποιώντας αυτούς τους συσχετισμούς το σύστημα αρνείται ακόμη και τα δωρεάν test covid και τη δωρεάν περίθαλψη συνολικά, με τα νοσοκομεία μιας νόσου να καταρρέουν στη Βόρεια Ελλάδα και πανελλαδικά να υπολειτουργούν, στέλνοντας όσους αντέχουν οικονομικά στις πανάκριβες επιχειρήσεις υγείας και τους πολλούς στην αναμονή και συχνά στο θάνατο. Ο ταξικός- εχθρικός εξαναγκασμός με το πρόστιμο, για το αντικειμενικά αναγκαίο εμβόλιο, θέλει να κρύψει τη συνολικά εγκληματική πολιτική του συστήματος για την πανδημία. Φτάνει να μπει κάποιος στο μετρό ή στα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που οι εργαζόμενοι συνωστίζονται καθημερινά σα σαρδέλες, όπως και τα παιδιά στις τάξεις των σχολείων, για ν’ αντιληφθεί την υποκρισία της αστικής πολιτικής. Της πολιτικής που δίνει δις για φρεγάτες, F16 και Rafal, στέλνει στρατό στο Σάχελ, μπλέκει τη χώρα επικίνδυνα στη σύγκρουση ΗΠΑ- Ρωσίας επεκτείνοντας τις βάσεις. Της πολιτικής που θεωρεί σπατάλες τις δαπάνες για την περίθαλψη και σταθερά διορίζει αστυνομικούς και αγοράζει περιπολικά, αντί γιατρούς και ασθενοφόρα, αποδείχνοντας πως τρέμει τις λαϊκές αντιστάσεις.

Η κεφαλαιοκρατία έχει ανάγκη ν’ ανακάμψει τα κέρδη της και ο κόσμος της δουλειάς έχει ανάγκη να παλέψει για την υπεράσπιση της ζωής και του δίκιου του. Οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί για τους εργαζόμενους, μα η θέλησή τους για ζωή είναι ισχυρή και σ’ αυτή τη βάση δημιουργείται έδαφος για να υπάρξουν αγώνες, να είναι επίμονοι, να γενικευτούν και να αποσπάσουν νίκες. Έχουμε επίγνωση ότι μιλάμε για μια δύσκολή υπόθεση με μεγάλες απαιτήσεις που σήμερα λείπουν. Αυτές θα καλυφθούν στο δρόμο του αγώνα. Το σύστημα μετά τους μνημονιακούς νόμους εντείνει την εκμετάλλευση με το νόμο Χατζηδάκη και τώρα με την ακρίβεια (που θεριεύει τα κέρδη σειράς ομίλων του κεφαλαίου) απογειώνει τη ληστεία του πραγματικού εισοδήματος των εργαζόμενων. Μόνο με αγώνα και απεργία οι εργαζόμενοι μπορούν να πετύχουν πραγματικές αυξήσεις στο κόστος της ζωής και συνολικότερα να υπερασπιστούν την ίδια τη ζωή τους από τη φτώχεια, την πανδημία, ακόμη και από πολεμικούς κινδύνους.

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καλεί κάθε συλλογικότητα και κάθε αγωνιστή του αριστερού κινήματος στην πόλη μας σε συντονισμό δράσης, αποφασιστικής υπεράσπισης μιας τέτοιας κατεύθυνσης που θα ευνοήσει και θα ενισχύσει την πάλη των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Την πάλη για συλλογικές συμβάσεις- πραγματικές αυξήσεις, για ανατροπή των αντεργατικών μνημονιακών νόμων και του νόμου Χατζηδάκη, για πραγματικά μέτρα προστασίας από την πανδημία, για την ειρήνη ενάντια σε πόλεμο- ιμπεριαλισμό

Πρωτοβουλία Αντίστασης protovouliantistasis.blogspot.com ΧΑΝΙΑ 2-12-2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου