Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Εκλογές στο σωματείο εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Παρά τη συστηματική αναπαραγωγή του κλίματος αδράνειας και συνδιαλλαγής με τη διοίκηση, που χαρακτηρίζει χρόνια τώρα τη στάση του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων του Γ.Ν.Χ., ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων συμμετείχε στις εκλογές. Αρνήθηκε στοιχειωδώς τον ιδεολογικό πόλεμο κατά της συλλογικής οργάνωσης και δράσης που εξαπολύει το σύστημα και στρώνει το δρόμο για την ουσιαστική απαγόρευσή τους.

Ωστόσο η συμμετοχή 500 εργαζόμενων στις εκλογές, παρότι θετικό, κάθε άλλο παρά αρκεί για ν’ ανατρέψει τη λογική της εκπροσώπησης. Πόσο μάλλον όταν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ συγκροτούν ενιαίο ψηφοδέλτιο για να μοιραστούν τις έδρες του Δ.Σ., χωρίς καμιά διάθεση από κανέναν να υποστηριχθεί η ανάγκη, που δυναμώνει αντικειμενικά στους εργαζόμενους, να παλέψουν για τα δίκια τους. Τα δίκια τους και τα δικαιώματά τους απέναντι σ’ ένα εγκληματικό σύστημα που αυτόν τον καιρό οι υγειονομικοί το ζουν από πρώτο χέρι. Τι πιο φυσικό για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, τι πιο αποκαλυπτικό για τον κούφιο «ταξικό» βερμπαλισμό του ΠΑΜΕ και την ψεύτικη πλειοδοσία του υπέρ του ταξικού προσανατολισμού των σωματείων.



Κόντρα σ’ αυτό το κλίμα συγκροτήθηκε το ψηφοδέλτιο και η εκλογική παρέμβαση της Ταξικής Πορείας των υγειονομικών. Δέσμευσή της η ενίσχυση της προσπάθειας των συντρόφων – συναγωνιστών να συμβάλλουν στη συγκρότηση εστιών αντίστασης και συνολικότερα στη μαζική αντίσταση στην επίθεση στα δικαιώματα που συνθλίβονται. Ιδιαίτερα στη φρίκη της πανδημίας η κυβέρνηση κοροϊδεύει με πρόσκαιρα επιδόματα για να μονιμοποιηθεί και να κλιμακωθεί η εξοντωτική εντατικοποίηση και η στυγνή εκμετάλλευση που θα μείνει και για την επόμενη μέρα.


Παρά τα εμπόδια που πρόβαλε το απερχόμενο Δ.Σ. στη συμμετοχή της Ταξικής Πορείας όπως και στην πίεση για την κατάθεση του ψηφοδελτίου αρκετές μέρες πριν τις εκλογές και τον αποκλεισμό της από την κάλπη της ΠΟΕΔΗΝ, τάχα γιατί δε δηλώσαμε το αυτονόητο της συμμετοχής μας, το ψηφοδέλτιό μας γνώρισε σημαντική επιτυχία που μάλιστα δεν ήταν στενά εκλογική.


Ένα δυναμικό με διάθεση να πάει κόντρα στο κλίμα εκπροσώπησης- αδράνειας- υποταγής γνωρίστηκε σε μικρά έστω αγωνιστικά σκιρτήματα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, συσπειρώθηκε στη στήριξη του ψηφοδελτίου και αλληλοτροφοδοτήθηκε με το αναγκαίο κουράγιο για να δυναμώσει η φλόγα της αντίστασης και του αγώνα στους χώρους του Γ.Ν.Χ. παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς.


Η επίγνωση της δυσκολίας είναι δεδομένη και τη διαπιστώνουμε καθημερινά στην προσπάθειά μας. Αυτό κάθε άλλο παρά μειώνει το κουράγιο που μας δίνει η πολλαπλή στήριξη δεκάδων συναδέλφων. Στοίχημά μας να πλατύνει και να βαθύνει η συσπείρωση για να ενισχυθεί στο Γ.Ν.Χ. η γραμμή της μαζικής συλλογικής πάλης κόντρα στη λογική της εκπροσώπησης που συντηρεί και αναπαράγει τη βολική για το σύστημα κατάσταση της αδράνειας και της υποταγής. Αυτό μάλιστα την ώρα που χτυπιούνται βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και του εργαζόμενου λαού στην ίση - πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.


Τα αποτελέσματα για το ΔΣ:



Σύνολο

499

Ενωτική Πρωτοβουλία

384

Παρών

51

Ταξική Πορεία

34

Λευκά

12

Άκυρα

18

Ακολουθεί το κείμενο:


Εκλογές Συλλόγου Εργαζομένων Γ.Ν.Χ. 20 Δεκέμβρη

Στηρίξτε-Ψηφίστε Ταξική Πορεία

Συνάδελφοι, η περίοδος που διανύουμε ως εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και των Κέντρων Υγείας, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Το κύμα της πανδημίας αποκαλύπτει τις εγκληματικές ελλείψεις στο χώρο της υγείας που με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν αφήσει πίσω τους 20.000 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους μέχρι χτες συνάδελφοί μας.

Καμία διάθεση δεν έχει η κυβέρνηση να ενισχύσει το σύστημα υγείας, αντίθετα αξιοποιεί την πανδημία σαν ευκαιρία για να διαλύσει τα νοσοκομεία και να εξουθενώσει τους υγειονομικούς που καλούνται πλέον να δουλέψουν σε τραγικές συνθήκες με εξοντωτικές εφημερίες και βάρδιες.

Τελευταία, προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους με το λεγόμενο έκτακτο επίδομα-ξεροκόμματο του μισού μισθού που θα δώσει, γιατί τάχα την πήρε ο πόνος, για τη συνεισφορά μας στην πανδημία. Όμως εμείς οι υγειονομικοί έχουμε κάθε λόγο να εξοργιζόμαστε και δεν ξεχνάμε ότι είναι αυτοί που :

  • Καταργούν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε εργαστηριακούς, μαίες τραυματιοφορείς ,βοηθούς θαλάμων και δίνουν το μισό στους νοσηλευτές.

  • Προχωρούν το νέο ‘’ΕΣΥ’’ και προσκαλούν το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω ΣΔΙΤ να αλωνίζει στην περίθαλψη σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

  • Διευρύνουν τις ελαστικές μορφές εργασίας (επικουρικοί, ΣΟΧ ,εργολαβικοί) κρατώντας τους συναδέρφους μας ομήρους της απόλυσης κάθε φορά που λήγει η σύμβασή τους .

  • Εντείνουν την ακρίβεια δημιουργώντας συνθήκες φτώχειας για τους εργαζόμενους.

  • Βγάζουν σε αναστολή συναδέλφους μας με πρόσχημα το εμβόλιο μειώνοντας ακόμα περισσότερο το προσωπικό και χτυπώντας τη μονιμότητα

  • Χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία μέσω του νόμου Χατζηδάκη.


Συνάδελφοι, η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί μόνο με τη συγκρότηση αγώνων στους χώρους εργασίας. Είναι ανάγκη να πάμε κόντρα στη συνδικαλιστική ηγεσία του συλλόγου μας, γιατί αναπαράγει την αδράνεια στους εργαζόμενους. Αυτή ευθύνεται για τις αποσπασματικές, χωρίς καμία προοπτική κινητοποιήσεις, για τα ανούσια και ακίνδυνα ταξιδάκια στην ΥΠΕ που υποσκάπτουν οποιαδήποτε διάθεση αγώνα των εργαζομένων. Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από αυτούς που ουσιαστικά υποτάσσονται στην κυβερνητική πολιτική, που τάχα θέλουν να μας σώσουν εκπροσωπώντας μας και που δε διστάζουν, ειδικά στα ανώτερα κλιμάκια, να ξεπουλούν ανοιχτά τους αγώνες μας.

Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί είναι ανάγκη να βαδίσουμε έναν άλλο δρόμο. Αυτόν το δρόμο που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται από τις νίκες των αγώνων των εργατών της Cosco και των ντελιβεράδων της e-food.

Σε αυτή την κατεύθυνση ρίχνει τις δυνάμεις της η Ταξική Πορεία. Για να δημιουργηθεί στο κίνημα των υγειονομικών ένα ρεύμα απόψεων που θα συμβάλει να ξεπεραστεί η αντίληψη περί ματαιότητας των αγώνων. Ένα ρεύμα που θα αναζητά τη διέξοδο στους μαζικούς αγώνες και στις απεργίες για να πάψουν αυτές να είναι τυπικές όπως τις καταντά η συνδικαλιστική ηγεσία που τις προκηρύσσει χωρίς καμιά αγωνία να τις στηρίξει ουσιαστικά. Βασικό βήμα σ΄ αυτήν την πορεία είναι η ανασυγκρότηση των συνελεύσεων του Συλλόγου μας.

Σε αυτή τη λογική το κατέβασμα μας στις εκλογές στις 20 Δεκέμβρη γίνεται κόντρα σε κάθε λογής απόψεις υποταγής και συνδιαλλαγής. Κόντρα σε απόψεις που συντηρούν και αναπαράγουν την αδράνεια για να κυριαρχεί έτσι στο νοσοκομείο η εγκληματική πολιτική του συστήματος απέναντι σε μας τους εργαζόμενους αλλά και απέναντι στο λαό που έχει ανάγκη την πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Το κατέβασμά μας θέλει να ενισχύσει στους υγειονομικούς την πεποίθηση ότι οι αγώνες μας είναι δίκαιοι αναγκαίοι και είναι η μόνη διέξοδος.

Να παλέψουμε αποφασιστικά για:

  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών

  • Αυξήσεις στους μισθούς στο κόστος ζωής

  • Μονιμοποίηση των επικουρικών, ΣΟΧ, εργολαβικών εργαζομένων

  • Χαρακτηρισμός του χώρου ως ανθυγιεινού

  • Επιστροφή των σε αναστολή συναδέλφων

  • Ίση-πλήρη-δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου