Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Οι πρόσφυγες μας κτυπάνε καμπανάκι!


30 νεκροί πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου στην προσπάθεια τους να γλυτώσουν από τον Πόλεμο, τη φτώχεια, τον κατατρεγμό.

Ναυάγιο Πρασονήσι .90 διασωθέντες, 11 νεκροί

Ναυάγιο περιοχή Γυαλιά Μάνη: 92 διασωθέντες

Ναυάγιο Πάρος : 63 διασωθέντες , 16 νεκροί

Ναυάγιο Φολέγανδρος : 13 διασωθέντες, 3νεκροί.

Σύριοι, Παλαιστίνοι, Αφγανοί και από άλλες χώρες που οι πατρίδες τους έχουν μετατραπεί σε πεδίο ανταγωνισμού των ΗΠΑ, Ρωσίας, Ευρωπαίων, Κινέζων. Άνθρωποι που οι περισσότεροι, αν εξαιρέσεις τους Παλαιστίνιους που ακόμη πεθαίνουν παλεύοντας για λευτεριά, πριν λίγα χρόνια ζούσαν σαν κι εμάς και δεν πίστευαν ότι θα βρεθούν κάποτε σε μια βάρκα να προσπαθούν να γλυτώσουν και να βλέπουν τα παιδιά τους να πνίγονται στη Μεσόγειο. Μέχρι που ήρθαν οι "λυτρωτές" και στο όνομα της «ελευθερίας τους» και της «ανάπτυξης τους» βομβάρδισαν τα σπίτια τους , ισοπέδωσαν τις πόλεις τους και τους έσπρωξαν στην προσφυγιά.

Κι εμείς από δω να «βλέπουμε» τα μαχητικά αεροπλάνα να σηκώνονται από το Ακρωτήρι και να ξερνούν βόμβες απεμπλουτισμένου ουράνιου στη Λιβύη, να στέλνουν πυραύλους με τοξική γόμωση στη Συρία και στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Να βλέπουμε τα τερατόπλοια να ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Σούδας και τους ράμπο να ξεδίνουν στην πόλη μας μετά από κάθε πολεμική επιχείρηση.

Και να πρέπει να «αισθανόμαστε ασφαλείς» που «μας προστατεύουν οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις» !!!!!!σύμφωνα με τις διακηρύξεις κυβέρνησης και συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης

Αλήθεια πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε με τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Δένδια για «αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας το 2022»;Η ιστορία έχει δείξει ότι ο «ρόλος» γρήγορα μετατρέπεται σε στόχο ανάλογα με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών. Αναβαθμισμένο γεωπολιτικό στόχο αποτέλεσαν και οι χώρες όπως το Αφγανιστάν, η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Λιβύη, το Ιράκ και οι λαοί τους ακόμα βιώνουν τα δώρα των μεγάλων δυνάμεων.

Αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο ανέλαβε η Ελλάδα το 1922 στα πλαίσια της ΑΝΤΑΤ και «κέρδισε» 800.000 νεκρούς (στρατιώτες και πολίτες) και από 1.500.000 ξεριζωμένους.

Όταν ο αντιδραστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας Τουρκίας γίνεται πιόνι στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για το λαό και τη νεολαία.

Οι εκατοντάδες πνιγμένοι πρόσφυγες μέσα σε ένα χρόνο στη Μεσόγειο, τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων μας κτυπάνε καμπανάκι.

Κτυπάνε καμπανάκι όχι μόνο στην ανθρωπιά μας και να τους αντιμετωπίσουμε σαν αδέλφια μας στον αγώνα για τη ζωή, αλλά κτυπάνε καμπανάκι για τους κινδύνους που συσσωρεύονται στην περιοχή μας. Τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και βάσεων των ΗΠΑ ΝΑΤΟ απ’ άκρου σ’ άκρη στην Ελλάδα, πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ανοικτές απειλές ανάμεσα σε ΗΠΑ- Ρωσία.

Με τον πιο οδυνηρό και κραυγαλέο τρόπο μας προειδοποιούν: « οι προστάτιδες δυνάμεις προστατεύουν μόνο τα συμφέροντα τους και οι λαοί και οι πατρίδες τους είναι αναλώσιμο είδος στα φιλοπόλεμα σχέδια τους.»

Αυτή την προειδοποίηση δεν πρέπει να την προσπεράσουμε. Να ξαναηχήσουν οι φωνές ενάντια στον πόλεμο, για τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Να ξαναβγούμε να διαδηλώσουμε μαζικά για να μην χρησιμοποιείται ο τόπος μας σαν ορμητήριο πολέμου, ενάντια στην ύπαρξη και λειτουργία των βάσεων του θανάτου. Όσο δύσκολος κι αν είναι αυτός ο στόχος, είναι ο μοναδικός που μπορεί να ανακόψει τους κινδύνους που είναι μπροστά μας.

Γεωργία Θάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου