Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Νοσοκομείο Χανίων : η συλλογική αντίσταση στους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς έφερε αποτέλεσμα και δείχνει το δρόμο


Αν κάτι ανέδειξε η πανδημία αυτά τα δύο χρόνια είναι οι τραγικές ελλείψεις στο χώρο της περίθαλψης. Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική όλα στο κεφάλαιο όλα για το κεφάλαιο, όπως και οι προηγούμενες, δεν πήρε το παραμικρό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας και θεωρώντας σπατάλες τα λεφτά για την περίθαλψη έκανε μηδαμινές προσλήψεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, που και πριν την πανδημία ήταν κατά χιλιάδες λιγότεροι από όσους απαιτούνταν, τα τελευταία δύο χρόνια να δουλεύουν διαρκώς στο κόκκινο, χωρίς άδειες, με πάρα πολλά χρωστούμενα ρεπό και να γίνονται λάστιχο για να τα καλύψουν τα κενά που διαρκώς προκύπτουν δουλεύοντας πολλές ώρες παραπάνω από όσο ορίζει η σύμβασή τους.

Ακραία έκφραση αυτής της κατάστασης αποτέλεσε η Παιδιατρική κλινική του Γ.Ν.Χανίων όπου οι ειδικευόμενες αναγκάστηκαν να κάνουν από 15 εφημερίες ενώ δεν επαίρναν καν όλα τους τα ρεπό. Ένας αριθμός εξοντωτικός, διπλάσιος από αυτό που ορίζει η σύμβαση και επικίνδυνος ακόμα και για τον ίδιο τον ασθενή.

Με αφορμή αυτό, οι ειδικευόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποιήσαμε συνελεύσεις από τις οποίες αναδείχτηκε η συνεχής καταπάτηση της σύμβασης στο σύνολο σχεδόν των ειδικευόμενων με υπεράριθμες εφημερίες και χρωστούμενα ρεπό. Συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και για τον πραγματικό υπαίτιο της εντατικοποίησης της εργασίας μας που δεν είναι οι συνάδελφοι ειδικευμένοι ιατροί αλλά η πολιτική αυτή που έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες κενά στο ΕΣΥ και την οποία εφαρμόζουν υπουργείο και διοίκηση. Αποφασίσαμε να γράψουμε προκήρυξη με την οποία ως ειδικευόμενοι  να απευθυνθούμε και στου υπόλοιπους συναδέλφους καθώς οι ελλείψεις προσωπικού είναι κοινό πρόβλημα όλων των εργαζόμενων στον χώρο της, την οποία και μοιράσαμε και σε αυτούς αλλά και στον λαό της πόλης που ερχότανε στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα συντάξαμε ένα κείμενο υπογεγραμμένο από το σύνολο των ειδικευόμενων που κατατέθηκε στη διοίκηση και δηλώναμε πως αρνούμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω από αυτό που ορίζει η σύμβασή μας και απαιτήσαμε να βρεθεί λύση.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου να βγάλει απόφαση πως δεν θα γίνεται κανένα πρόγραμμα δεκτό αν έχει υπεράριθμες εφημερίες χωρίς γραπτή συναίνεση από τον ειδικευόμενο και  δεν αναγράφει πάνω τα ρεπό του μήνα.

Κινήσεις σαν κι αυτή δείχνουν την αξία της συλλογικής διεκδίκησης. Την ανάγκη προσπάθειας δημιουργίας εστιών αντίστασης σε κάθε χώρο, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που προσπαθεί να γκρεμίσει οποιοδήποτε δικαίωμα έχει κερδίσει ο λαός με την πάλη του. Δείχνουν πως οι εργαζόμενοι αν πιστέψουν στις δυνάμεις τους και μπουν μπροστά μπορούν να βάλουν φραγμό στην επίθεση και να πετύχουν νίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου