Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Στον δρόμο του μαζικού αγώνα…

 

* Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε απο τα Χανιώτικα Νέα

...θα πρέπει να αναζητήσει ο λαός τις απαντήσεις για τα προβλήματα του

Ήδη έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Τα επιτελεία των κομμάτων του συστήματος είναι σε πλήρη δραστηριότητα. Ενώ τα τραπέζια του διαλόγου έχουν στηθεί και με τακτικές τηλεοπτικές (και όχι μόνο) εκπομπές θέλουν να μας ενημερώσουν υποτίθεται για να εκλέξουμε «ελεύθερα» τον «καλύτερο». Σε μια περίοδο που:

• ενώ βαθαίνει η εξάρτηση της χώρας από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, οι πολεμικοί κίνδυνοι και η εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.

• ο αντιδραστικός ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζει να υφίσταται και να δημιουργεί αυξημένη πιθανότητα πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στους δύο λαούς.

• η φτώχεια, η ανεργία και η εργασιακή ζούγκλα έχουν γίνει καθεστώς και ο κόσμος της δουλειάς αδυνατεί να ανταπεξέλθει με τους μισθούς πείνας στο ράλι της ακρίβειας.

• η νεολαία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αντιμέτωπη με τους ταξικούς φραγμούς, με τις συνθήκες εργασιακής γαλέρα, βλέπει τα όνειρα της να ψαλιδίζονται, της στερούν το δικαίωμα στη ζωή.

• οι δομές της δωρεάν περίθαλψης αντί να ενισχύονται κλείνουν ή αποδιοργανώνονται με αποτέλεσμα, όποιος δεν έχει να πληρώσει μένει αβοήθητος, (για «απόσυρση»). 40.000 οι νεκροί από τον κορονωϊο και «πρέπει να μένουμε και ευχαριστημένοι» λέει η κυβέρνηση.

• η τρομοκρατία, οι απαγορεύσεις, η φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής, η καταστολή κάθε φωνής που σηκώνει κεφάλι έχει γίνει επίσημη πολιτική του συστήματος.

• το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο απαιτεί ακόμη μεγαλύτερες θυσίες από τους εργαζόμενους, ενώ οι ευρωπαίοι «εταίροι μας» δεν χάνουν και σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν, ότι από το 2024 θα πρέπει η χώρα να παρουσιάζει τα ματωμένα πλεονάσματα .

• η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος είναι αξεπέραστη και νέα βάρη ετοιμάζονται να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών.

• τα καραβάνια των κολασμένων προσφύγων και μεταναστών στοιβάζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ στις παραλίες ξεβράζονται συνεχώς πτώματα δυστυχισμένων

► Η χώρα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη έχει γεμίσει με αμερικανονατοϊκές βάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται και διευκολύνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποτελεί πλέον στόχο με ότι αυτό συνεπάγεται για το λαό μας.

► Η βαθιά σήψη του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης αποκαλύπτεται και μέσα από τα τελευταία σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Υποκλοπές, κομπίνες και διαφθορά (Πάτσης, Καϊλή, Σπυράκη, Γεωργούσης κ.ά.). Είναι ατελείωτος ο κατάλογος των εκλεχτών που αντιπροσωπεύουν αυτό το σύστημα και που η μπόχα του πνίγει το λαό.

► Το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη τους δεν αξίζει πεντάρα και ίσως από καθαρή τύχη ζούμε ακόμη.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ!

Όλα αυτά τα παραπάνω, τα καυτά προβλήματα του λαού δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα του διαλόγου και των εξαγγελιών. Η συζήτηση είναι ποιος είναι ο καταλληλότερο πρωθυπουργός για να εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Αν θα έχουμε μονοκομματική ή κυβέρνηση συνεργασίας. Αν θα πιστέψουμε τον Μητσοτάκη που μας υπόσχεται καλύτερους μισθούς την επόμενη τετραετία ή θα προτιμήσουμε τα 880 μικτά που θα μας δώσει αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν προτιμάμε την αξιολόγηση -πειθάρχηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα έχουμε (με δεδομένο την κατάργηση του ασύλου) πανεπιστημιακή αστυνομία που θα διορίζει η κυβέρνηση ή αυτή που θα διορίζει το Πανεπιστήμιο. Αν προτιμάμε τη «διαφάνεια» στους διορισμούς της Ν. Δ ή τα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ. Παρόλο που τα κόμματα δεν είναι ίδια, η πολιτική άποψη και πραχτική τους συγκλίνουν, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Παπαδημούλης· «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με του ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται κατά 70%», άρα κυβέρνηση μπορεί να γίνει. Εδώ θα συμφωνήσω ότι είτε έτσι είτε αλλιώς ακυβερνησία δεν θα υπάρξει. Η λύση θα βρεθεί και «όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο», αφού έτσι απαιτούν και οι ξένοι προστάτες, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Υπ. Εξ των ΗΠΑ Μπλίκεν, όταν ήρθε στην Ελλάδα είδε και τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα προφανώς απαίτησε δέσμευση για ευθυγράμμιση. Έτσι εξηγείται το ότι ο Τσίπρας στην πρόσφατη προεκλογική του ομιλία στα Χανιά δεν είχε να πει τίποτα για τα 9000 τ.μ. που θα είναι τα καινούρια κτήρια της αμερικανονατοϊκής βάσης στο Ακρωτήρι .

Όλα τα κόμματα του συστήματος και από κοντά και πλείστες οργανώσεις της αριστεράς προπαγανδίζουν και εξωραΐζουν τη δυνατότητα που δίνει στο λαό η ψήφος για να αλλάξει τη ζωή του. Λες και οι εκλογές δεν γίνονται κάτω από τον έλεγχο του συστήματος. Το σίγουρο είναι ότι όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα το σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και του πολέμου θα γίνει ακόμη πιο βάρβαρο, πιο επιθετικό. Θα συνεχίσει να αξιοποιεί προς όφελος του τη διάλυση του εργατικού επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος και θα επιτίθεται με ακόμη μεγαλύτερη βαρβαρότητα στα δικαιώματα και τις καταχτήσεις των εργαζόμενων μαζών. Θα συνεχιστούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το κομμάτιασμα χωρών, οι αιματοβαμμένοι πόλεμοι, τα καραβάνια των προσφύγων και των κατατρεγμένων. Κανένα μικρό η μεγαλύτερο πρόβλημα του δεν θα κερδηθεί από τις προτάσεις νόμου που θα καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, ή αν θα έχει λίγους ή περισσότερους βουλευτές. Καμιά σωτηρία για το λαό δεν θα έρθει αν το ΜΕΡΑ (που πριν ένα χρόνο ήταν έτοιμο να κουβεντιάσει προγραμματικά ακόμη και με το Μητσοτάκη) μείνει εντός ή εκτός Βουλής ή αν θα γίνει τσόντα σε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας.

Τα ζητήματα του λαού κρίνονται και θα κριθούν στο δρόμο του μαζικού αγώνα, όπως δείχνει εργατική τάξη και ο λαός της Γαλλίας. Οργάνωση – Αντίσταση του λαού ενάντια στον πόλεμο, στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, στη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την καταστολή. Για να ανοίξει ο δρόμος του λαού, για το μέλλον που του αξίζει. Για Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό. Αυτή την κατεύθυνση επιδιώκει να προβάλλει το ΚΚΕ (μ-λ) με τη συμμετοχή του στις εκλογές. Ζητάμε τη στήριξη αυτής της κατεύθυνσης από τους εργαζόμενους τη νεολαία, το λαό και με τη ψήφο τους.

Γιάννης Χαρτζουλάκης,

μέλος του ΚΚΕ(μ-λ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου