Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Οι «προστάτες» της Λιβύης και τα κροκοδείλια δάκρυα τους!!!


(το άρθρο δημοσεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα στις 16-09-2023)

 Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα ηγετών και προσφορές για «βοήθεια» μοιράζουν χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, Μ. Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και άλλοι ιμπεριαλιστές προς το λαό της Λιβύης μ’ αφορμή το φονικό «πέρασμα» της κακοκαιρίας. Θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να συγκαλύψουν το έγκλημα που έχουν συντελέσει από το 2011 με την επίθεση και τους βομβαρδισμούς των μαχητικών του ΝΑΤΟ.  Επιδρομή που είχαν σαν αποτέλεσμα βομβαρδισμών να ξεσπιτωθούν πάνω από 760.000 άνθρωποι τους 2 πρώτους μήνες, να δολοφονηθούν και να σακατευτούν χιλιάδες, ενώ καταστράφηκαν οι υποδομές της χώρας. Στο όνομα της «ελευθερίας και της δημοκρατίας». Δηλαδή των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών.

 Επιδρομή που άφησαν μια χώρα που αλληλοσπαράσσεται γιατί έτσι επιτάσσουν οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων, που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών (πάνω από 600.000) οι οποίοι στοιβάζονται στις παραλιακές πόλεις σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.  Απ’ αυτούς είναι και η πλειοψηφία των θυμάτων της κακοκαιρίας. Πνίγηκαν στα ρέματα  πριν τους πνίξουν στη θάλασσα με τα  push back οι «φιλάνθρωποι ευρωπαίοι». Είναι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ που λένε ότι έχουν καταστραφεί εδώ και 10 χρόνια τα μετεωρολογικά συστήματα ειδοποίησης. Στη χώρα που συνεχίζει τις κερδοφόρες εξαγωγές πετρελαίου και το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα καταγράψει το 2023 δείκτη ανάπτυξης 17,9%.!!

Σ’ αυτή την επιδρομή ενάντια στο λαό της Λιβύης συμμετείχε και η Ελλάδα σαν μέλος του ΝΑΤΟ με τις αμερικανονατοϊκές βάσεις και ιδιαίτερα της Σούδας. Χιλιάδες ώρες πτήσεων βομβαρδιστικών από το Ακρωτήρι των Χανίων που έριξαν χιλιάδες τόνους βομβών πάνω από τη Λιβύη..

 Όλες αυτές οι «πολιτισμένες» χώρες που τρέχουν τώρα για βοήθεια στη Λιβύη το μόνο που κάνουν είναι να αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την απανθρωπιά του καπιταλιστικού –ιμπεριαλιστικού συστήματος. Αλλά και οι ντόπιοι κυβερνώντες που έχουν το θράσος να συγκρίνουν τα μεγέθη της καταστροφής, φανερώνουν πολύ απλά ότι είναι υπηρέτες αυτού του συστήματος

 Σ’ αυτή τη λυκοσυμμαχία του ολέθρου η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της διαχρονικά δένουν όλο και πιο σφιχτά το λαό και τη χώρα. Με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών. Την εξάπλωση των αμερικανονατοϊκών βάσεων σε όλη τη χώρα, με τα δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα. Με τη συμμετοχή ελλήνων στρατιωτών στις αποστολές του ΝΑΤΟ. Με τις δηλώσεις υπουργών ότι θα «χύσουμε το αίμα… μας(;) για τους συμμάχους»!!

Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα και το δυσοίωνο μέλλον που μας προδιαγράφουν, ο λαός μας, το μόνο δρόμο που έχει να διαλέξει είναι ο δρόμος της μαζικής –αποφασιστικής πάλης για τα δικαιώματα του στη ζωή, και στη δουλειά, μαζί με τον αγώνα ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, για να μην χρησιμοποιείται η χώρα σαν ορμητήριο πολέμου. Για να φύγουν οι ξένες βάσεις από τον τόπο μας. Γιατί οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από «προστάτες»! έχουν ανάγκη από ανεξαρτησία, να είναι αφέντες στον τόπο τους και να προκόβουν.    

                                                                                            Χανιά, 15-09-2023

                                                                                                Γεωργία Θάνου,

                                                                                 μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου