Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Πλήθος κοσμου στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση

Χιλιάδες κόσμος πλημμύρισε σήμερα τους κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Απεργοί εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, αγρότες, εργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της πόλης διαδήλωσαν σήμερα ενάντια στην ασταμάτητη και ολοένα κλιμακούμενη επίθεση του συστήματος σε μια σειρά δικαιωμάτων νεολαίας – εργαζομένων – λαού. Το δικαίωμα σε δωρεάν εκπαίδευση και περίθαλψη, το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση και εισόδημα που να καλύπτει το κόστος ζωής, το δικαίωμα σε φτηνές και ασφαλείς μεταφορές του λαού, το δικαίωμα στην ειρήνη και στη φιλία με τους γύρω λαούς και άλλα τόσα, όλα τους βρίσκονται στο στόχαστρο και αμφισβητούνται ή αναιρούνται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Παράλληλα όμως συντελούνται σημαντικοί αγώνες τμημάτων της κοινωνίας που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος του νέου γύρου επίθεσης στα δικαιώματά τους αλλά ορθώνουν ανάστημα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Η μεγάλη μάχη των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι αγώνες των αγροτών ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, ο αγώνας των Χανιωτών για να υπερασπιστούν την πρόσβαση τους στη δωρεάν περίθαλψη αλλά και μια σειρά αγώνες εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δείχνουν ότι γεννιούνται σημαντικές αντιστάσεις που αποδεικνύουν ότι παρά την ολομέτωπη επίθεση που προωθείται, η κυβέρνηση και συνολικά το σύστημα δεν είναι παντοδύναμο.


Αυτή η ελπιδοφόρα κινηματική αναταραχή της περιόδου αλλά και η παρακαταθήκη από τις προηγούμενες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της νεολαίας για το φρικτό έγκλημα στα Τέμπη, αντανακλάστηκε και στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην πόλη μας. Κόντρα στην «ηχηρή» κινηματική απραξία συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως της ΓΣΕΕ, κόντρα στην προκήρυξη απεργιών «τουφεκιές» συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως της ΑΔΕΔΥ για να βγουν από την υποχρέωση και κόντρα σε λογικές συμβολικών αγώνων και ανάθεσης αυτών στους ειδικούς του ΠΑΜΕ, κόντρα στην απροθυμία όλων να συναντηθούν τα αγωνιζόμενα κομμάτια σε κοινό μέτωπο, λαός – εργαζόμενοι – νεολαία έδειξαν και σήμερα ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν θα μείνουμε στο περιθώριο, οι αγώνες όλων μας είναι δίκαιοι και μπορούν να νικήσουν!


Το μπλοκ της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ πλαισιωμένο με σημαντικό πλήθος συναγωνιστών έδωσε ηχηρό παρών με τα συνθήματα του, προσπαθώντας να αναδείξει την ανάγκη να δυναμώσουν οι αντιστάσεις ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους, τη νεολαία και συνολικά το λαό. Τις προηγούμενες ημέρες της απεργίας έγιναν παρεμβάσεις με προκηρύξεις και συζητήσεις στο νοσοκομείο, σε χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες, σωματεία. Το θετικό λοιπόν μήνυμα της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης επιβάλλει το δυνάμωμα των προσπαθειών ούτως ώστε να βρεθούμε όλα τα πληττώμενα στρώματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής σε ένα κοινό μέτωπο πάλης για την αντίσταση στην επίθεση και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου