Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Να δυναμώσουν τα μέτωπα πάλης ενάντια σε αντιλαϊκή επίθεση- πόλεμο


 Βάσεις- αεροπλανοφόρα- πολεμικές ασκήσεις, μας μπλέκουν στον πόλεμο

Σύγχρονους σκλάβους θέλει τους εργαζόμενους το κεφάλαιο χωρίς αξιοπρεπή μισθό, οχτάωρο, ασφάλιση και σύνταξη. Οι νόμοι Κεραμέως ορθώνουν πλέον ανυπέρβλητους ταξικούς φραγμούς στο δικαίωμα στις σπουδές των παιδιών του. Ταυτόχρονα, ενώ η τεχνολογία καλπάζει με ταχύτητες 5G, δεν υπάρχουν εμβόλια, επαρκή τεστ, ούτε φυσικά ΜΕΘ, ούτε παύει το στοίβαγμα σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ, παρότι η πανδημία εδώ και ένα χρόνο έχει αφαιρέσει τη ζωή χιλιάδων και στη χώρα μας.

Στις φτωχογειτονιές, τα παιδιά φεύγουν από τις τάξεις των 27 μαθητών μήνες τώρα, και στοιβάζονται στα μικρά και ανήλιαγα σπίτια τους μαζί με τους κουρασμένους και συχνά άρρωστους γονείς και παππούδες. Τα νοσοκομεία έχουν γίνει παντού μιας νόσου και αλλοίμονο σ’ όποιον δεν έχει να πληρώσει για την υγεία του.

Και ενώ οι εργαζόμενοι ζουν όλα αυτά στο πετσί τους και πνίγονται στην οργή τους, ταυτόχρονα διαισθάνονται ότι ούτε το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά στον τόπο τους είναι δοσμένο, ούτε φυσικά είναι δοσμένα τα στοιχειώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα. Η πανδημία αντιμετωπίζεται με την αστυνομοκρατία και εδώ γίνονται επενδύσεις. Αγοράζονται συνεχώς αστυνομικά περιπολικά και μέσα καταστολής, αλλά υπολείπονται σταθερά και συστηματικά οχήματα του ΕΚΑΒ. Γίνονται αθρόες προσλήψεις αστυνομικών, αλλά παραμένουν τραγικές οι ελλείψεις και υπάρχει άρνηση προσλήψεων μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Ενώ γενικότερα η οικονομία λέγεται πως δεν αντέχει το κόστος για δικαιώματα και την ίδια τη ζωή των εργαζόμενων, αθρόα δίνονται εκατομμύρια στις μεγάλες επιχειρήσεις και δις για RAFAL, φρεγάτες και άλλα όπλα.


Ο λαός διαισθάνεται πως η καπιταλιστική – ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που επελαύνει φέρνει εκτός από στυγνή εκμετάλλευση σειρά από δεινά και το χειρότερο πολεμικούς κινδύνους και γενικότερη δυστυχία. Το δικαίωμα του λαού να ζει ειρηνικά στον τόπο του δεν είναι αυτονόητο και κάθε άλλο παρά το διασφαλίζει η αντιδραστική συναίνεση του συνόλου του αστικού πολιτικού προσωπικού που αναπαράγει τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό και ταυτόχρονα μπλέκει τη χώρα στα πιο επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Σε μια συγκυρία που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανεβαίνει στο κόκκινο με κρίσιμα πεδία σύγκρουσης από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η χώρα μας προσφέρεται από την αστική τάξη σαν σταθερό προγεφύρωμα στα αμερικανονατοϊκά σχέδια. Όλη η χώρα, με βάρος σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα γίνεται βάση – πολεμικό ορμητήριο με συνεχείς ασκήσεις μεγάλης κλίμακας και με φανερή την επικίνδυνη εμπλοκή της στη σύγκρουση ΗΠΑ- Ρωσίας, αλλά και στους σχεδιασμούς του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής. Ο ελληνικός στόλος «απλώνεται» στη Μεσόγειο μας πληροφορεί άρθρο στην εφημερίδα Βήμα (στις 11 Μάρτη) που παραθέτει μια σειρά ασκήσεων με συμμετοχή ελληνικών πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών από τη Μεσόγειο και τον Περσικό κόλπο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ασύλληπτο, προκλητικό και κυρίως επικίνδυνο να δαπανώνται αθρόα δις σε ασκήσεις, σε πολεμικό υλικό και νέα όπλα, στις πλάτες ενός λαού που βουλιάζει στη φτώχεια χωρίς να έχει καν τη δυνατότητα για ένα κρεβάτι νοσοκομείου αν το χρειαστεί! Στην ίδια κατεύθυνση με θράσος καλούν το λαό να χαρεί γιατί το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο ΑΙΝΖΕΝΧΑΟΥΕΡ που θα ελλιμενιστεί στη Σούδα τις προσεχείς μέρες, αποδεικνύει τη στήριξη των ΗΠΑ τάχα υπέρ της ειρήνης! Εμείς απλά ανατριχιάζουμε γιατί η βάση καρκίνος στον τόπο μας αναβαθμίζεται στα σχέδια των ΗΠΑ, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλειά μας!


Τα πράγματα οξύνονται από κάθε άποψη. Είναι ανάγκη αυτοί που δηλώνουν αριστεροί, και πόσο μάλλον κομμουνιστές, να μιλήσουν καθαρά και ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, σταθερά η μια ακροβατώντας η άλλη στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ζητήματα που δεν αφορούν τα συμφέρονται των λαών τους. Διεκδικούν στο πλαίσιο των αναδιατάξεων που δημιουργεί ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ρόλους στην ευρύτερη περιοχή, ποντάροντας αμφότερες στην εύνοια των ιμπεριαλιστών.


Μετά τον πόλεμο δια αντιπροσώπων στη Λιβύη, οι συμμαχίες της ελληνικής αστικής τάξης με Αίγυπτο, Ισραήλ, αντιδραστικά Αραβικά καθεστώτα αλλά και τους Γάλλους ιμπεριαλιστές, αντιμετωπίζονται με κινήσεις της Τουρκικής αστικής τάξης στο πεδίο αλλά και στη διπλωματία με τη σταθερή στήριξη της Γερμανίας. Οι ΗΠΑ έχουν κυρίαρχο ρόλο και οι πολεμικές δαπάνες, από διάφορες πηγές, καλά κρατούν και από τις δύο πλευρές. Τίποτα δεν είναι πιο σταθερό και πιο καθαρό όσο οι μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς Ελλάδας – Τουρκίας- Κύπρου και όλους τους γύρω λαούς. Όσο μάλιστα οι λαοί καθυστερούν να βγουν στο προσκήνιο, τόσο ο τυχοδιωκτισμός των αστικών τάξεων τους εκθέτει θανάσιμα. Οι ιμπεριαλιστές αξιοποιούν τον αντιδραστικό ελληντουρκικό ανταγωνισμό στα σχέδιά τους καθημερινά, μα και οι αστικές τάξεις αξιοποιούν τον εθνικισμό για να καθυποτάξουν τους λαούς, να τους φορτώσουν ξανά τα σπασμένα της κρίσης και να συνεχίσουν την επίθεση λεηλασίας των δικαιωμάτων τους. Κάπου εδώ ο Συρίγος γίνεται υφυπουργός παιδείας και ο Χρυσοχοϊδης νομοθετεί για τα πανεπιστήμια μαζί με την Κεραμέως. Σ’ όλα αυτά που στυγνά εφαρμόζει σε βάρος του λαού η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ουσιαστικό αντίλογο. Όμως, πέρα από την αντιδραστική συναίνεση του αστικού πολιτικού προσωπικού, η ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής κρίνεται απαραίτητη πολύ περισσότερο για να μείνει και μετά την πανδημία.


Μόνο η μαζική λαϊκή πάλη μπορεί να βάλει αναχώματα υπέρ της υπεράσπισης της ζωής και του δίκιου του λαού. Σήμερα που παρά την πανδημία η λαϊκή οργή εκδηλώνεται αποφασιστικά στους δρόμους, η κοινή δράση όσων μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εκλογικές και οποιεσδήποτε αυταπάτες εύκολων λύσεων, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των κρίσιμων μετώπων πάλης του λαού και της νεολαίας.


Είναι κρίσιμο να πάψουν τα αφηγήματα περί επιτιθέμενης Τουρκίας και αμυνόμενης Ελλάδας να βρίσκουν έδαφος στην αριστερά. Μόνο έτσι μπορεί να υπηρετηθεί η αναγκαία αντιπολεμική πάλη.


Είναι κρίσιμο να μη μένει η οργή της νεολαίας μονάχα στην καταστολή, αλλά να μπει στο στόχαστρο η αντιλαϊκή πολιτική που την επιστρατεύει. Υπάρχουν διαθέσεις για αγώνα, η πάλη για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί.


Είναι ανάγκη να υπάρχει επίγνωση των αρνητικών συσχετισμών, μα ταυτόχρονα και εμπιστοσύνη στη μαζική πάλη του λαού και της νεολαίας. Με δοσμένη τη λειψή εμπειρία της νεολαίας που μπαίνει στον αγώνα και τους αρνητικούς συσχετισμούς χρειάζεται ενότητα και πάλη αποφασιστικά και επίμονα.


Μπροστά στον ελλιμενισμό στη Σούδα του φονικού τερατόπλοιου αεροπλανοφόρου ΑΙΝΖΕΝΧΑΟΥΕΡ είναι απαραίτητο στην πόλη μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κινηματικού αναβρασμού, να επικεντρώσουμε τις επόμενες μέρες σε συζητήσεις- παρεμβάσεις και δράσεις με στόχο τη μαζική αντιβασική κινητοποίηση.


Όσο αρνητικό είναι να περνάνε αναπάντητα τέτοια σοβαρά ζητήματα (όπως π.χ. η αύξηση θητείας στη νεολαία) άλλο τόσο θετικό για το κίνημα και για όλα τα μέτωπα πάλης θα είναι να καταδικάσουμε τον ελλιμενισμό στη Σούδα του πλοίου του θανάτου. Οι λαοί έχουν ανάγκη την ΕΙΡΗΝΗ και αυτή θα τη φέρει ο κοινός αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ο αγώνας στα ντόπια στηρίγματά του, τις εκμεταλλεύτριες αστικές τάξεις.


Κομματική οργάνωση Χανίων ΚΚΕ(μ-λ)

Χανιά 13-3-2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου