Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

49 χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα στις 22/11/2022 (https://www.haniotika-nea.gr/49-chronia-meta-ti-laiki-exegersi-toy-noemvri/

Όσο κι αν προσπάθησαν, όπως γίνεται τόσα χρόνια, κυβέρνηση, μέσα ενημέρωσης και κόμματα της αντιπολίτευσης να υπονομεύσουν, να αλλοιώσουν τα μηνύματα τη λαϊκής εξέγερσης ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία που κατέβηκαν μαζικά στις διαδηλώσεις, έδειξαν με τη συμμετοχή τους και τα συνθήματα τους ότι έχουν ανάγκη και διάθεση να παλέψουν και να αγωνιστούν κόντρα στην πολιτική της βαρβαρότητας και του πολέμου.

Το σύνθημα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, που συμπυκνώνει διαχρονικά την απαίτηση του λαού για ζωή με δικαιώματα, χρησιμοποίησαν σε δηλώσεις τους, με θράσος, παράγοντες του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης σε μια επίδειξη υποκριτικής έγνοιας για τα προβλήματα του λαού. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την οργή του για τη φτώχεια και την εξαθλίωση που βιώνει για να είναι ευχαριστημένος με τα ψίχουλα των επιδομάτων και την κοροϊδία των «καλαθιών». Επειδή όμως γνωρίζουν ότι η κοροϊδία δεν πείθει στέλνουν τις δυνάμεις καταστολής σε κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας και τους πνίγουν στα δακρυγόνα, ανοίγουν κεφάλια ή τους σέρνουν στα δικαστήρια.

Όσο για τα συνθήματα Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ, σβήστηκαν από τις φωτογραφίες της πύλης του Πολυτεχνείου που προβάλλονται από συστημικά μέσα, από τις σχολικές εκδηλώσεις, και φυσικά… είναι ξεγραμμένα από την αρθρογραφία των εφημερίδων και τις συζητήσεις των ΜΜΕ.

Είναι όμως αυτά τα συνθήματα που ορίζουν το περιεχόμενο στο Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Γιατί Ελευθερία για ένα λαό σημαίνει απαλλαγή από κάθε ξένο βρόγχο (λεγόμενο προστάτη) που εκμεταλλεύεται τον τόπο του, κλέβει τον κόπο των εργαζομένων και όταν τα συμφέροντα του το επιτάσσουν σέρνει τη νεολαία στα σφαγεία του πολέμου. Ελευθερία για την άρχουσα τάξη σημαίνει να ξεπουλάει το λαό και τον τόπο στους ξένους προστάτες της και να υπερεκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό αποκρύβει, ότι τη Χούντα την επέβαλλαν οι ΗΠΑ (όπως παραδέχτηκε δημόσια ζητώντας υποκριτικά συγγνώμη το 1999 ο Κλίντον). Εξ άλλου είναι όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που απλόχερα παραχώρησαν ό,τι τους ζητήθηκε από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Σήμερα που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε 51η πολιτεία των ΗΠΑ με τις διάσπαρτες βάσεις από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, τον Βόλο, τη Λάρισα, τον Άραξο, συμμετέχουν ανοιχτά στον άδικο πόλεμο στην Ουκρανία και υπουργοί δηλώνουν ότι είναι έτοιμη η κυβέρνηση να στείλει τη νέα γενιά να χύσει το αίμα της για τα συμφέροντα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, θέλουν να διαγράψουν από τη μνήμη του λαού και τη νεολαίας αυτά τα συνθήματα.

Η μαζική απεργία στις 9 Νοέμβρη και οι διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου δείχνουν, ότι ο λαός και η νεολαία δεν θέλουν να θυσιαστούν στον βωμό των κερδών του κεφαλαίου και των πολέμων των ιμπεριαλιστών.

Είναι αυτός ο δρόμος του μαζικού αγώνα, που χρειάζεται να ανοίξει, κόντρα στις παροτρύνσεις των κυβερνητικών στελεχών να κάνουμε υπομονή, για να διασωθεί το σύστημα και τα κέρδη του κεφαλαίου και τις υπονομευτικές πρακτικές των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Κόντρα σ’ αυτούς που θέλουν να εξαργυρωθούν οι αγωνίες και οι αγώνες του λαού στις αυταπάτες των εκλογών .

Αγώνες που θα διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, δωρεάν σπουδές και ανατροπή των νόμων που ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς και πετάνε έξω από σχολεία και σχολές τη νέα γενιά, δωρεάν περίθαλψη για όλους.

Για να μη συμμετέχει η χώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία και να μην χρησιμοποιείται ο τόπος μας σαν ορμητήριο πολέμου. Αγώνες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κρατική βία και καταστολή, όπως συμβαίνει πάντα όταν ένας αγώνας είναι μαζικός και αποφασιστικός. Γιατί τίποτε δεν χαρίζεται. Τα πάντα κατακτιούνται.

49 χρόνια μετά… ο αγώνας είτε το «θέλουμε» είτε «όχι» συνεχίζεται

Η ταξική πάλη δεν σταματάει.


Γεωργία Θάνου

μέλος του ΚΚΕ (μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου