Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην πλήρη – δωρεάν περίθαλψη για όλους

 


Άλλο ένα νομοσχέδιο ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πλέριας αναίρεσης της δωρεάν περίθαλψης, μιας πολύ σημαντικής κατάκτησης του λαού. Ωμά πλέον περίθαλψη θα έχει μόνο όποιος έχει να πληρώσει!

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που είναι χαρακτηριστική έκφραση του συστήματος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, η οποία άλλωστε επελαύνει συνολικότερα, στη βάση της αδυναμίας του λαϊκού παράγοντα  ν’ αντισταθεί αποτελεσματικά. Αυτή η πραγματικότητα, που επιδεινώνεται συνεχώς, δε χαρακτηρίζει μόνο τη φτωχή και καταχρεωμένη Ελλάδα όπως μας είπαν με τα μνημόνια, τότε που επιταχύνθηκε το συνολικό ξεθεμελίωμα κατακτήσεων στη χώρα μας. Στις αδιαμφισβήτητα πλούσιες ΗΠΑ το υγειονομικό προφίλ δεκάδων εκατομμυρίων φτωχών είναι άθλιο. Και μόνο το θανατικό του κορωνοϊού στην ίδια τη Νέα Υόρκη αποκάλυψε διεθνώς την προκλητική και βάρβαρη αυτή εικόνα.

Ξεκάθαρα αυτή η ωμή πραγματικότητα, που δεν κρύβεται πια, είναι αποτέλεσμα της νίκης των δυνάμεων του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαών σε κάθε χώρα. Η πανδημία αποκάλυψε αλλά και επιτάχυνε αντί να επιβραδύνει, όπως θα περίμενε ίσως κάποιος, την επίθεση του κεφαλαίου σ’ αυτή την κρίσιμη για τη ζωή του λαού κατάκτηση.  Η επίθεση είναι πλέον γενικευμένη και χωρίς όριο σ’ όλο το φάσμα των δικαιωμάτων που απέσπασαν οι εργαζόμενες μάζες με σκληρούς αγώνες προηγούμενες εποχές.

Ωμά λοιπόν και μ’ άλλο ένα νομοσχέδιο σ’ αυτή την κατεύθυνση λένε στον εργαζόμενο,  που ταυτόχρονα λεηλατούν τον μισθό του, να πάει σε απογευματινό ραντεβού με πληρωμή στο νοσοκομείο ή στον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη  περιμένοντας στις λίστες για δωρεάν πρωινό ραντεβού να διακινδυνεύσει ακόμη και να πεθάνει. Έτσι η λεηλασία του εισοδήματος των ανθρώπων που παράγουν όλο τον πλούτο της κοινωνίας είναι διπλή και με γρήγορους ρυθμούς αυτοί οδηγούνται στη φτώχεια, την ανέχεια, ακόμη και στο θάνατο.

Αυτή η κατάσταση κοροϊδεύεται ελεεινά και κάθε άλλο παρά ανατρέπεται με τα επιδόματα πείνας ή τις αυξήσεις ψίχουλα  σε μισθούς- συντάξεις,  που τάζει ο Μητσοτάκης στα πλαίσια και της προεκλογικής καμπάνιας. Ούτε πρόκειται να επιδράσει σ’ αυτή την κατάσταση η όποια ενδεχόμενα αλλαγή κυβέρνησης με δοσμένους τους υπάρχοντες συσχετισμούς, οι οποίοι ανατρέπονται μόνο στο πεδίο της ταξικής πάλης. Σκληροί και δύσκολοι είναι αλήθεια οι αγώνες που απαιτούνται. Όμως άλλος δρόμος για τη ζωή και το δίκιο του κόσμου της δουλειάς δεν υπάρχει!

Οι εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί που πλημμύρισαν τους δρόμους πριν δέκα μέρες δείχνουν πως η υπεράσπιση της δωρεάν περίθαλψης είναι ανάγκη ζωής. Ίσως προέχει οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο ( και στα νοσοκομεία) να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς στο κόστος της ζωής και δικαιώματα στη δουλειά τους. Όμως και το ξέσπασμα πανεργατικών – παλλαϊκών αγώνων για βασικές κατακτήσεις που ξεθεμελιώνονται, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τους πρωτοπόρους της εργατικής τάξης και κάθε αγωνιστή. Το χειρότερο είναι η αποδοχή της βαρβαρότητας του συστήματος έστω και με την αποδοχή κάποιων αυταπατών παρηγόριας για πιο εύκολους δρόμους. Ας το πούμε ξανά. Ο δρόμος της Αντίστασης και του Αγώνα είναι δύσκολος μα όλο και πιο φανερά αναγκαίος. Μόνο με τον τρόπο που κατακτήθηκαν αυτά που φτάσαμε να λέμε δικαιώματα μπορούμε σήμερα να τα υπερασπίσουμε και προοπτικά να τα διευρύνουμε.

·       Να μη περάσει το νέο νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία

·       Πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό

·       Αλληλεγγύη και συντονισμός με τον αγώνα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και σε όλους τους χώρους περίθαλψης

 

Πρωτοβουλία Αντίστασης       Χανιά 29-11-022

                                                    protovouliantistasis.blogspot.com 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου