Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Ανταπόκριση από τη συγκέντρωση τη μέρα της δίκης των 8 διαδηλωτών(φωτο+βίντεο)


 Μαζική συγκέντρωση -απάντηση στις διώξεις και τη καταστολή

 

Η δίκη  των 8 τελικά δε ξεκίνησε ποτέ- αναβλήθηκε για τις 17/1/2024 λόγω παρέλευσης του ωραρίου .Η αναβολή για 14(!) μήνες μετά φανερώνει τη γραμμή του συστήματος για παράταση της ομηρίας των αγωνιστών ,αλλά και μια προσπάθεια να γίνει η δίκη με τους χειρότερους όρους για τους κατηγορούμενους.

 

Έξω από τα Δικαστήρια Χανίων όμως πραγματοποιήθηκε μια μαζικότατη συγκέντρωση-απάντηση στη καταστολή και τις διώξεις. Εργαζόμενοι,συνταξιούχοι,νεολαίοι , εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος ,με μεγάλη συμμετοχή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι έδωσαν το παρόν για να απαιτήσουν την αθώωση των 8.Για να μη περάσει η επιχείρηση ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης,για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την απεργία .Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαβαζόντουσαν ανακοινώσεις στη μικροφωνική,ενώ δόθηκαν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ που ήταν στο σημείο.

 

Είχε προηγηθεί μια καμπάνια αρκετών εβδομάδων ,όπου με όρους κοινής δράσης ένα δυναμικό άνοιξε το ζήτημα της δίκης των 8 στη πόλη,ως  μια πολιτική μάχη  που στόχο έχει να υπερασπιστεί τη δυνατότητα του λαού και τη νεολαίας να οργανώνεται και αντιστέκεται στην  κυρίαρχη πολιτική. Και μάλιστα σε μια περίοδο,που είναι ανάγκη ζωής να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στη πολιτική της φτώχειας,της καταστολής,της πολεμικής εμπλοκής. Σημαντικό είναι λοιπόν  ότι εκδόθηκαν δεκάδες ψηφίσματα και ανακοινώσεις από φορείς,κυκλοφόρησε πλατιά η αφίσα με το κάλεσμα,δόθηκαν συνεντεύξεις τύπου,έγιναν μαζικές παρεμβάσεις στις σχολές και στο κέντρο πόλης. Κατορθώθηκε έτσι να σπάσει το σιωπητήριο από τα ΜΜΕ και να γίνει ευρύτερα γνωστό το ζήτημα στα Χανιά. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση τη Δευτέρα 31/10,που συμμετείχαν εκπρόσωποι από κινηματικές συλλογικότητες της πόλης,

 

Η καμπάνια για να μπορέσει να ξεδιπλωθεί έπρεπε να αναμετρηθεί με  απόψεις που είτε υποβάθμιζαν τη πολιτική σημασία της δίκης,είτε επιχειρούσαν να αναθέσουν την υπεράσπιση στους επόμενους κυβερνητικούς σωτήρες .Αποτελεί  λοιπόν πολύτιμη  παρακαταθήκη για την αθώωση των 8,για να σπάσει κλίμα διώξεων  που έχει στηθεί και τοπικά,αλλά και μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος για δουλειά,σπουδές,ειρήνη.

 






 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου