Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Από την μαζική απεργιακή διαδήλωση της 9/11 στα Χανιά



Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας έγινε η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην πόλη των Χανίων. Πάνω από 2000 άτομα, δεκάδες σωματεία, φορείς και συλλογικότητες, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, καθηγητές, φοιτητές, συνταξιούχοι απέργησαν και διαδήλωσαν ενάντια  στο νέο κύκλο σκληρής επίθεσης που έχει εξαπολύσει το σύστημα, με τα τεράστια κύματα ακριβείας να θέτουν ζήτημα επιβίωσης για εκτεταμένα τμήματα του λαού, την αντεργατική επίθεση να προελαύνει με προμετωπίδα τον ν. Χατζηδάκη και τον πόλεμο να βρίσκεται ξανά κοντά στη γειτονιά μας.

Ήταν μια συγκέντρωση που είχε χρόνια να γίνει με τόσο όγκο για ζητήματα που αφορούν την επίθεση του συστήματος στις εργαζόμενες μάζες. Αποτελεί μια θετική παρακαταθήκη για τους αυριανούς αγώνες που απαιτούνται να δυναμώσουν. Η μαζικότητα της απεργίας έδωσε από τη μεριά των εργαζόμενων την δική τους απάντηση προς στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – Εργατικών Κέντρων που αδιαφορούν για την οργάνωση και ξέσπασμα αγώνων ενώ σπέρνουν την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό και την υποταγή αναζητώντας ρόλο συμβουλατορα για το σύστημα.

Αλλά και προς τους ρεφορμιστές του ΠΑΜΕ που δεν τολμούν να κοντράρουν την πολιτική του συστήματος, που βάζουν τρικλοποδιές στους αγώνες που ξεσπούν και από την άλλη ο βερμπαλισμός τους περισσεύει και βέβαια διεκδικούν να το παίζουν νταβατζήδες του κινήματος. Έτσι λοιπόν στην σημερινή απεργία όπου  καλούσαν δεκάδες σωματεία, φορείς και συλλογικότητες στο ίδιο μέρος, θέλησαν να το παίξουν αφεντικά προσπαθώντας να διασπάσουν τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση και να πορευτούν με τις δυνάμεις που ελέγχουν μεμονωμένα και ξέχωρα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά και εμποδίζοντας παράλληλα εκπροσώπους άλλων συλλογικοτήτων και φορέων – όπως και της Ταξικής Πορείας – που δεν ελέγχονται από το ΠΑΜΕ να μιλήσουν κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης. Η μαζικότητα της απεργίας όμως δεν επέτρεψε την διάσπαση και τελικά έγινε μια απεργιακή πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η Ταξική Πορεία και η Πρωτοβουλία Αντίστασης έκαναν προσυγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο. Κατά τη διάρκεια της πορείας το μπλοκ της Ταξικής Πορείας και Πρωτοβουλίας Αντίστασης αριθμώντας περί τα 100 άτομα έδωσε ηχηρό παρών με τα συνθήματα του, προσπαθώντας να αναδείξει την ανάγκη να δυναμώσουν οι αντιστάσεις ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους, τη νεολαία και συνολικά το λαό. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις με προκηρύξεις και συζητήσεις, στο κέντρο της πόλης, στο νοσοκομείο, σε χώρους εργασίας, σούπερ μάρκετ, δημόσιες υπηρεσίες, βιοτεχνίες, σχολεία κλπ. Το θετικό μήνυμα της απεργιακής συγκέντρωσης επιβάλλει το δυνάμωμα των προσπαθειών ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να γίνουν πραγματικοί πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Γιατί μόνο οι ταξικοί εργατικοί αγώνες μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτή την πολιτική.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου