Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης στα “Χ.ν.”: «Ελπίδα οι αντιστάσεις του λαού»


 https://www.haniotika-nea.gr/nektarios-kokolantonakis-sta-quot-ch-n-quot-elpida-oi-antistaseis-toy-laoy/

 

 «Στους δρόμους και στους αγώνες του λαού, στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και τον πόλεμο θα κριθεί η ζωή και το μέλλον του». Αυτό υποστηρίζει το ΚΚΕ (μ-λ) και σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή του κόμματος Νεκτάριο Κοκολαντωνάκη, που μιλά στην ενότητα “Terra Politica” στα “Χανιώτικα νέα”, οι αντιστάσεις του λαού απέναντι στις εξελίξεις και τα κακώς κείμενα αποτελούν φάρο ελπίδας.

 

» Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ (μ-λ) παρουσιάζει τις θέσεις
του κόμματος εν όψει της κάλπης της Κυριακής

Αρχικά, του θέτουμε το ζήτημα ότι «τα πράγματα δεν αλλάζουν από την κάλπη» όπως υποστηρίζουν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ (μ-λ), ρωτώντας τον: Δεν θεωρείτε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ως έναν βαθμό έναν καθρέφτη της κοινωνίας κι ότι αναλόγως πώς εκείνο θα διαμορφωθεί, επηρεάζεται άμεσα κι η ζωή των πολιτών;
Ο κ. Κοκολαντωνάκης απαντά λέγοντας «οπωσδήποτε τα εκλογικά αποτελέσματα αποτυπώνουν τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν. Οι εκλογές γίνονται όμως με τους όρους του συστήματος: Όσες φορές θέλει, όποτε θέλει, με όποιον εκλογικό νόμο θέλει κοκ. Έτσι μπορεί να επιβάλει έναν καταναγκασμό στο λαό, ο οποίος όπως αντιλαμβανόμαστε δεν έχει καμία διάθεση να οδηγηθεί σε ακόμα πιο βαθιά λεηλασία των εισοδημάτων του όπως πρόκειται να συμβεί. Επίσης όμως ο λαός δεν έχει καμία διάθεση να αμφισβητείται το δικαίωμά του να ζει ειρηνικά στον τόπο του». Σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάλλεται μια σειρά αντιλαϊκών πολιτικών και το ζήτημα είναι ότι «το σύστημα έχει τον τρόπο πάντα να πετυχαίνει αυτή την νομιμοποίηση μέσα από την κάλπη. Ο κόσμος όμως που παράγει τον πλούτο της κοινωνίας επιμένει να θέλει να ζήσει, ξέρει ότι έχει δίκιο και δεν θα παραιτηθεί από αυτό».

Το ΚΚΕ (μ-λ) ενώ σημείωσε μια μικρή άνοδο στα Χανιά και την Επικράτεια στις τελευταίες εκλογές, παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Αυτό φαίνεται πως προβληματίζει και τον ίδιο αλλά και τους συνυποψήφιούς του και όπως σημειώνει «δεκαετίες τώρα το λαμβάνουμε υπόψη μας. Παρόλα αυτά, είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική του λαού μας αλλά και των λαών ευρύτερα. Μέσα από αυτές τις απόψεις που επιμένουμε, η εργατική τάξη έγινε ραχοκοκαλιά της πάλης των λαών και μέσα από αυτή τη διαδικασία κατέκτησαν το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή∙ η εργασία έγινε αξία, επιβλήθηκε σε σημαντικό βαθμό η ειρήνη κόντρα στους πολέμους κι έγιναν βήματα σε μια κατεύθυνση ανθρωπιάς».

Ο υποψήφιος βουλευτής τονίζει πως βιώνουμε πια τις επιπτώσεις μιας επελαύνουσας βαρβαρότητας που είναι στη φύση του ιμπεριαλιστικού – καπιταλιστικού συστήματος και «εκδηλώνεται σήμερα χωρίς να νιώθει την απειλή από ένα συγκροτημένο εργατικό, επαναστατικό, κομμουνιστικό κίνημα». Σχετικά με την άνοδο της Δεξιάς, δηλώνει πως έχει πλήρη επίγνωση των αρνητικών συσχετισμών του εκλογικού αποτελέσματος και το ζει στην προσπάθεια του ΚΚΕ (μ-λ) που συμβάλει στην αλλαγή τους, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ασκώντας δριμεία κριτική στη Ρωσία, αλλά και στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αποκαλώντας τους “φονιάδες των λαών”, αλλά και στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, κάνοντας λόγο για “έγκλημα” και πως «μόνο η πάλη των λαών μπορεί να φράξει τον δρόμο της βαρβαρότητας. Για αυτό και το κεντρικό μας σύνθημα σε αυτές τις εκλογές είναι “Λαέ, μόνο στον δρόμο μπορείς να τους νικήσεις”».

Σχολιάζοντας το γεγονός των μαζικών και δυναμικών διαδηλώσεων του τελευταίου διαστήματος στα Χανιά κι ολόκληρη την Ελλάδα (π.χ. για τα Τέμπη), ο ίδιος αναφέρει πως η αντιδραστική ρότα κι οι αντιστάσεις αποτελούν μια ακόμη πλευρά των εξελίξεων. «Απέναντι σε όλα αυτά που γίνονται, οι αντιστάσεις του λαού είναι η ελπίδα» σημειώνει ο Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης. Όσον αφορά στο ζήτημα της απομάκρυνσης των βάσεων, το οποίο προτάσσει συνεχώς το κόμμα, τον ρωτάμε αν τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν πια την σύγχρονη κοινωνία μπαίνουν σε “δεύτερη μοίρα”, με τον ίδιο να σχολιάζει πως «η πάλη ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, η εμπλοκή στον πόλεμο κι οι επιπτώσεις της λεηλασίας του μόχθου των λαών είναι κάτι που αφορά καθοριστικά τη ζωή μας. Οι εξελίξεις μας δείχνουν όχι απλά πόσο ζωτικό είναι να μιλάμε για τις βάσεις και τον πόλεμο αλλά να γίνει κεντρικό ζήτημα της πάλης του λαού, μαζί με την πάλη για το μεροκάματο, για το δικαίωμα στην περίθαλψη κ.ά.» ενώ ξεκαθαρίζει πως το ΚΚΕ (μ-λ) δεν θα αποδεχτεί τη σιγή ιχθύος για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα όπως είναι η εμπλοκή στον πόλεμο, καθώς «αφορά το μέλλον του λαού και της χώρας μας».

Άλλο ζήτημα που απασχολεί το κόμμα είναι η φτώχεια γιατί «ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν έχει να φάει, υπάρχει λεηλασία στους μισθούς και τις συντάξεις κι αυτή είναι μια κατάσταση που επεκτείνεται», κάτι που φαίνεται σύμφωνα με τον ίδιο και στις πολιτικές των υπολοίπων κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ.λπ. «Η πάλη για το δικαίωμα στη ζωή δεν είναι ξεκομμένη από το δικαίωμα του να ζει κάποιος ειρηνικά» επισημαίνει, ενώ τονίζει για άλλη μια φορά το επίκαιρο του συνθήματός τους «Οργάνωση, αντίσταση, στο δρόμο λαέ μπορείς να τους νικήσεις» καθώς είναι κάτι που έχει αποδειχτεί διαχρονικά τώρα σύμφωνα με τον ίδιο και στους αγώνες του λαού θα κριθεί η ζωή και το μέλλον τους.

Τέλος, τον ρωτάμε για τη διάσπαση της Αριστεράς κι αν είναι εφικτή η πολυπόθητη ίσως ενότητα για τα κόμματά της, με τον υποψήφιο βουλευτή να ξεκαθαρίζει πως «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», αναφερόμενος στα ονόματα των κομμάτων, Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, λέγοντας «πάλι καλά που έχουμε και τη Νέα Δημοκρατία δηλαδή… Στην εποχή και φάση που ζούμε είναι πολύ εύλογο να υπάρχει σύγχυση και πολυδιάσπαση και τα όποια συμπτώματα θα απαντηθούν με όρους ταξικής πάλης. Χωρίς να μας προκαλεί λίγο πόνο κι αγωνία, ωστόσο δεν είμαστε από αυτούς που θα εμπορευτούν την ενότητα χωρίς να θέλουν να την υπηρετήσουν. Θεωρούμε ότι την υπηρετούμε όταν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κι επιμένουμε αριστερά, κομμουνιστικά, επαναστατικά, μέσα από την αντίληψη της κοινής δράσης∙ αυτό χαρακτηρίζει το ΚΚΕ (μ-λ) καιρό τώρα. Έχουμε δώσει το στίγμα μας δεκαετίες τώρα, δεν σπέρνουμε εκλογικές αυταπάτες, μας νοιάζει το λαϊκό κίνημα κι η μαζική αντίσταση, καθημερινά και στους δρόμους, με τις μικρές μας δυνάμεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου