Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ του Γρηγόρη Νιόλη

 


Η πρόσφατη αδιανόητη τραγωδία στην Πύλο, και η εγκληματική, όχι αποτυχία αλλά συμμετοχή των ελληνικών αρχών, αποδεικνύουν ότι : τα κλαψουρίσματα της «αυτοδύναμης πλειοψηφίας» και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι πέρα για πέρα υποκριτικά αφού υποστηρίζουν την Ε.Ε. , το ΝΑΤΟ και τη FRONTEX που έχουν ορίσει την Ελλάδα μαντρόσκυλο του « κάστρου της Ευρώπης». Της Ευρώπης δηλαδή που δεν είναι αμέτοχη για την πείνα στον τρίτο κόσμο, για τους πολέμους όπου γης, για την προσφυγιά.

Σε λίγες μέρες καλούμαστε ξανά στις κάλπες. Να σημειώσω εδώ πως η συμμετοχή στις εκλογές του αστικού κοινοβουλίου για την κομμουνιστική αριστερά δεν είναι θέμα αρχής, αλλά τακτικής. Φυσικά το «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» είναι δικαίωμα αστικοδημοκρατικό κερδισμένο με αίμα, γι’ αυτό οι κομμουνιστές ούτως ή άλλως το υπερασπίστηκαν πάντα, μολονότι γνωρίζουν ότι το προνομιακό πεδίο για την Αριστερά δεν είναι η βουλή, αλλά ο δρόμος, τα εργατικά σωματεία, οι δημοκρατικοί σύλλογοι, το σχολειό, η γειτονιά.

Επειδή ακριβώς η αστική τάξη έχοντας τους νόμους, τα Σ.Α., τα Μ.Μ.Ε., το χρήμα και γενικά την εξουσία έχει το καρπούζι έχει και το μαχαίρι: Όποτε θέλει κάνει εκλογές, όποτε τα βρίσκει σκούρα κάνει δικτατορίες, αλλάζει τον εκλογικό νόμο, εκβιάζει, νοθεύει, απειλεί.

 

***

«Αν οι εκλογές φέρναν την αλλαγή, θα ήσαν παράνομες» διατύπωνε ο Μαρξ τέλη του 19ου αιώνα, κάτι που παρά τις μεγάλες τεχνολογικές και επιστημονικές κατακτήσεις ισχύει μέχρι σήμερα. Μ’ αυτήν την έννοια το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετέχει και σ’ αυτές τις εκλογές χωρίς αυταπάτες, στην προσπάθειά του να διαδώσει τις απόψεις του όσο το δυνατόν ευρύτερα, με την λενινιστική αντίληψη ότι ο κοινοβουλευτικός αγώνας οφείλει να υπηρετεί και να υποτάσσεται στον εξωκοινοβουλευτικό και όχι το αντίστροφο, όπως για παράδειγμα κάνει το ΚΚΕ.  Το ΚΚΕ που εδώ και δεκαετίες έχει απαρνηθεί το λενινιστικό- επαναστατικό παρελθόν του. Είναι σημαντικό ότι η αριστερά του σφυροδρέπανου (με όλες της τις εκφράσεις) βγήκε ενισχυμένη στις πρόσφατες εκλογές και βέβαια και το ΚΚΕ. Αλλά ας μη πανηγυρίζουμε κιόλας, όταν η δεξιά (δηλαδή η Ν.Δ. και τα ποικίλα συμπληρώματά της) έχουν σαρώσει.

Τι έχει τάχα κερδίσει το ΚΚΕ με δυο – τρεις βουλευτές παραπάνω; Θα υποβάλλει δηλαδή δυο σχέδια νόμου παραπάνω που δεν πρόκειται καν να συζητηθούν, όταν την πρόσφατη τετραετία ο Μητσοτός με μια ισχνή πλειοψηφία περνούσε ατόφια όσα νομοσχέδια κατέβαζε το νεοφιλελεύθερο κεφάλι του;

 

***

Ξεχνάμε που παλιότερα, με πολύ πιο ισχυρές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ., πόσα νομοσχέδια πάρθηκαν πίσω ή έστω τροποποιήθηκαν επί το φιλολαϊκότερον, εξαιτίας της αντιπολίτευσης του δρόμου;  Για να μη θυμίσω την πανίσχυρη κυβέρνηση του «Μεσσία» Καραμανλή με 54% το 1975 πόσα νομοσχέδια πάρθηκαν πίσω, με ανύπαρκτη σχεδόν αντιπολίτευση συνολικά Αριστεράς, Πασοκ, Κέντρου, αλλά κάτω από την πίεση και την οργή του οργανωμένου λαού που ξεχυνότανε στους δρόμους; Απεργίες, ΕΣΚΙΜΟ, ΠΙΤΣΟΣ, ΜΕΛ, ΝΑΣΙΟΝΑΛ- ΚΑΝ, ΜΑΔΕΜ ΛΑΚΟ, Λιθογράφοι κ.λπ. , κ.λπ. Και χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες λαός στους δρόμους.

Σήμερα το τοπίο είναι διαφορετικό: Μολονότι η φτώχεια για μεγάλο μέρος του λαού είναι μεγαλύτερη, η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα οξύτερη, το ΕΣΥ σε διάλυση, το εργατικό όμως κίνημα είναι αποσυγκροτημένο πολιτικά, ιδεολογικά, συνδικαλιστικά. Γι’ αυτό η αντίδραση βρίσκει και κάνει. Γι’ αυτό τα καθήκοντα της Αριστεράς είναι πολύ μεγαλύτερα. Γι’ αυτό αξίζει και πρέπει να προβληματιστεί και να παραδειγματιστεί απ’ ότι συμβαίνει σήμερα στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και αλλού, όπου και εκεί το εργατικό κίνημα αποσυγκροτημένο και με διασπασμένη την Αριστερά, μαχόμενο και μέσα στη δράση ψάχνει να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση θέλει να συμβάλλει και συμβάλλει δεκαετίες τώρα πανελλαδικά το ΚΚΕ(μ-λ):

-        Με βασικό όχημα την ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ αγωνιστών και οργανώσεων που αναφέρονται στην Αριστερά και στον Α/Α χώρο όπου και όποτε γίνεται δυνατό.

-        Επιμένοντας στην κατεύθυνση της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ για δουλειά με δικαιώματα, σπουδές περίθαλψη κόντρα στη διαπραγμάτευση με το σύστημα και τον συμβιβασμό.  

-        Στηρίζοντας κάθε εστία αγώνα όπου και όπως μπορεί.

Επειδή για να ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ μέσα απ’ αυτούς τους αγώνες θα ωριμάσουμε και θα φαρδύνουμε το στενεμένο δρόμο. Κόντρα στις απάτες και τις αυταπάτες του σήμερα, έτσι κι αλλιώς τελειώσανε τα επιδόματα, οι αυξήσεις των μισθών. Μας τα είπε η Κομισιόν, το Στέιπ Ντιπαρτμεντ, οΣτουρνάρας, ο Αλ. Παπαδόπουλος, κι ο Σόιμπλε με τα διπλά πουλόβερ. Τελειώσανε τα ψέματα τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτούς τους λόγους αξίζει να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε το ΚΚΕ(μ-λ), χωρίς αυταπάτες ότι θα βγάλουμε τον «κόκκινο βουλευτή», αλλά επειδή ψήφος στο ΚΚΕ(μ-λ) σημαίνει:

-        Στήριξη στον αγώνα που χρόνια τώρα με συνέπεια διεξάγει η αγωνιστική αυτή οργάνωση

-        Στήριξη στην κατεύθυνση να ξαναγίνει η εργατική τάξη τάξη για τον εαυτό της

-        Στήριξη στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα – ΕΞΩ από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

-        ΕΞΩ ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ από την Ουκρανία.

-        ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

-        Ψήφος στη μαχητική αυτή οργάνωση σημαίνει αμοιβαία υπόσχεση ότι και αύριο θα είμαστε μαζί στους δύσκολους μα αναγκαίους αγώνες

-        Σημαίνει επίσης απόρριψη των ακροδεξιών σχημάτων (Βελόπουλος, Νίκη, κ.ά.) αλλά και των τάχα μου αντισυστημικών (Πλεύση, Βαρουφάκης,) που θέλουν να …. εκσυγχρονίσουν το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Άλλωστε το ΚΚΕ(μ-λ) που μετρά πάνω από τέσσερις δεκαετίες δεν είναι «της Κυριακής χαρά και τη Δευτέρα λύπη». Ας θυμήσουμε το «Ποτάμι», την Ένωση Κεντρώων, κ.λπ., κ.λπ.

Να ψηφίσουμε αγωνιστικά, αλλά κυρίως να βγούμε στους δρόμους, ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝΕ τους ΝΟΜΟΥΣ, ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. Με κατεύθυνση για μια Ελλάδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ.

 

***

«… Αλλά ο αγώνας πρέπει να γίνει

Και κάποιος πρέπει να εξηγήσει

Πόσο δύσκολος είναι κι πόσο αναγκαίος.

Και κάποιος πρέπει να κρατήσει ετούτο τον καιρό του γενικού χαμού.

Γι’ αυτό σου λέω

Σφίξε τα δόντια και ετοιμάσου

Κάπου και εσύ να ωφελήσεις

Εξάλλου γίνεσαι ικανός για κάτι

Μονάχα σαν αρχίσεις να το κάνεις»

                                         Δώρος Λοϊζου (1944- 1974)

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΟΛΗΣ

ΧΑΝΙΑ 15-6-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου