Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Ποιος θα μας προστατέψει από τους «προστάτες»του περιβάλλοντος;


Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται το αποτρόπαιο και εγκληματικό πρόσωπο του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, που δεν διστάζει να καταστρέψει ζωές και τους πνεύμονες ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη στο όνομα της «ανάπτυξης» παλιότερα, της «πράσινης ανάπτυξης» σήμερα. Υπεράντληση παραγωγικών πόρων και πρώτων υλών, ασύδοτη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων, ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων και αέριων ρύπων, με αποκορύφωμα τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους τοξικών και ραδιενεργών βομβών που χρησιμοποιούνται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στις πολεμικές ασκήσεις τους. Το Ναγκασάκι και η Χιροσίμα είναι η τραγική απόδειξη το πόσο αδίστακτο και απάνθρωπο είναι το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα

Με μεγαλόστομες διακηρύξεις οι «ηγέτες» –ιμπεριαλιστές, και διάφοροι κυβερνήτες και στυλοβάτες του συστήματος ,όπως η κυβέρνηση της ΝΔ και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση αναθεματίζουν την κλιματική αλλαγή για τις καταστροφές που βιώνουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο από τις πλημμύρες, τις φωτιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα καλούν τους λαούς, τους εργαζόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μειώσουν …….την κατανάλωση και να «φροντίσουμε όλοι μαζί τον πλανήτη γη».

Στόχος τους να συγκαλύψουν τις ευθύνες της πολιτικής τους που κινείται με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, τη διαιώνιση του βάρβαρου και επικίνδυνου για την ανθρωπότητα συστήματος που υπηρετούν. Αυτός είναι ο λόγος που η ανθρώπινη ζωή δεν μετράει για όλους αυτούς παρά τις διακηρύξεις, και το βιώνει ο λαός μας καθημερινά, με τις ελλείψεις στην περίθαλψη, στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών και των πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και στους εντατικοποιημένους και επικίνδυνους όρους υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων. Για ποια μείωση της κατανάλωσης καλούν τους εργαζόμενους των 578 ευρώ, τους άνεργους, η τους μετανάστες, που δεν χρησιμοποιούν ούτε air condition , ούτε ανεμιστήρα, ούτε έχουν δικαίωμα στις διακοπές, αλλά δουλεύουν μες τον καύσωνα για ένα μεροκάματο πείνας;


Την ίδια ώρα που η «κλιματική αλλαγή» έχει γίνει το εργαλείο προώθησης των συμφερόντων του κάθε ιμπεριαλιστή, διάφοροι οικολογούντες ,παράγοντες του συστήματος με επιστημονικούς τίτλους και πρόσφατα με ανακοίνωση της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων αναλαμβάνουν να εξωραΐσουν το σύστημα με προτάσεις, όπως «για άμεση αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με στροφή στις ΑΠΕ χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος» Σκόπιμα ή με αυταπάτες συγκαλύπτουν μια πραγματικότητα που βοά.

Προτείνουν στους συνειδητούς θύτες να σώσουν το θύμα. Η συζήτηση – αντιπαράθεση για τις μορφές ενέργειας γίνεται στη βάση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και η προώθηση της όποιας μορφής, στηρίζεται σε τεράστια οικονομικά συμφέροντα και όχι στο «ενδιαφέρον» για το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει και με τις ΑΠΕ. Ήδη στις ΗΠΑ μετά 25 χρόνια δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, ενώ στην Ε.Ε έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον των ανεμογεννητριών.

Το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα και οι εκφραστές του το μόνο που έχουν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα είναι η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, η αναρχία στην παραγωγή και ο άκρατος και λυσσαλέος ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που σπέρνει τον όλεθρο

Αυτό φανερώνουν, εκτός των άλλων:

Η καταστροφή τεράστιων εκτάσεων στην νότια Αμερική στην Ασία και η επιβολή της μονοκαλλιέργειας. Η βίαιη αρπαγή της γης από τους αγρότες της Ινδίας στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης»

Η προώθηση των βιοκαυσίμων στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» που βασίζεται στην καταστροφή δασών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων και αντικατάσταση τους με παραγωγή πρώτης ύλης για βιοκαύσιμα. Στο Βόρνεο καίνε τεράστιες εκτάσεις δασών για να παράγουν φοινικέλαιο για βιοκαύσιμο








Προωθούν την πυρηνική ενέργεια σαν…..φιλική προς το περιβάλλον, επειδή δεν παράγει CO2, όταν μόνο η καταστροφή που έγινε στους πυρηνικούς σταθμούς στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας , οι τόνοι ραδιενεργού νερού που ρίχνονται στον ειρηνικό ωκεανό, θα έπρεπε «λογικά» να τους συνετίσει. Όμως ο καπιταλισμός δεν συνετίζεται, ούτε εξανθρωπίζεται.

Στη χώρα μας καμένες εκτάσεις αλλάζουν χρήση στο όνομα της μονοκαλλιέργειας της τουριστικής ανάπτυξης, κλείνουν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενάργειας με λιγνίτη και σπέρνουν άναρχα ανεμογεννήτριες αποψιλώνοντας τα βουνά, επειδή έτσι επιτάσσουν τα ξένα και ντόπια συμφέροντα. Η αυξομείωση της παραγωγής του CO2,η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» είναι εργαλεία επιβολής της μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης στην άλλη και κύρια ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα kai Ας δούμε τον άγριο ανταγωνισμό που εξελίσσεται με βάση την πανδημία, τα εμβόλια, και το υγειονομικό υλικό.

Είναι εργαλείο καταλήστευσης των εξαρτημένων χωρών και απομύζησης παραπέρα των λαών, αφού το πέρασμα από τη μια μορφή ενέργειας στην άλλη θα φορτωθεί οικονομικά στους λαούς και θα τους εξαρτήσει ακόμα παραπέρα στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Ας κοιτάξουμε και τους λογαριασμούς για την ηλεκτρική ενέργεια το πόσο πληρώνουμε για τις εκπομπές του CO2 , που δεν ευθυνόμαστε εμείς, και πόσο για την στήριξη των ΑΠΕ.


Καμιά αυταπάτη λοιπόν για τις προθέσεις τους , για το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον, τις ζωές μας το μέλλον των παιδιών μας. Ιδιαίτερα με τις πρόσφατες φωτιές στη χώρα μας αποκαλύφθηκε άλλη μια φορά ότι ο κόπος του λαού, από όλες τις κυβερνήσεις, επενδύεται στα μέσα καταστολής για να τον υποτάσσουν και στις πολεμικές δαπάνες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ ΝΑΤΟ.

Η αναγνώριση της πραγματικότητας και των υπεύθυνων για τη βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός μας είναι ο οδηγός για την υπεράσπιση της ζωής μας και του περιβάλλοντος, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε αντιπαράθεση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης και τους υποστηρικτές του. Ο μαζικός συλλογικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αναγκάσει το σύστημα να εφαρμόσει κάποια μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των τεράστιων προβλημάτων που βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός.

Χανιά,06-08-2021

Γεωργία Θάνου,

μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου