Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

*Άρθρο που δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα στις 25/11/2021

Πριν από ένα χρόνο, τέτοιες μέρες ,η κυβέρνηση κλιμακώνοντας  την ατζέντα του ''νόμου και της τάξης'' επέβαλε χουντικού τύπου απαγορεύσεις για τις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκέμβρη.Με πρόσχημα την πανδημία χτύπησε τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα,προχωρώντας σε συλλήψεις διαδηλωτών και επιβάλλοντας σωρηδόν πρόστιμα.Στα Χανιά στις 6 Δεκέμβρη τα ζήσαμε από πρώτο χέρι.Η αστυνομία  επιτέθηκε απρόκλητα στους συγκεντρωμένους στη πλατεία Αγοράς με δακρυγόνα, χειρομβοβίδες κρότου λάμψεις και γκλοπιές για να διαλύσει τη συγκέντρωση.Έριξε πρόστιμα στο ψαχνό και προχώρησε σε 8 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε 8 συλλήψεις.

Ένα χρόνο μετά, δεκάδες αγωνιστές σέρνονται σε δίκες.Στις 29/11 ξεκινάει η δική 62 αγωνιστών στην Αθήνα γιατί επιχείρησαν να διαδηλώσουν στις 6 Δεκέμβρη.Δίκη εκκρεμεί και στα Χανιά για τους 8 συλληφθέντες της ίδιας μέρας.Ανάλογες δίκες είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Πρόκειται για πολιτικές δίκες,με στόχο από τη πλευρά της κυβέρνησης να στείλει ένα μήνυμα τρομοκρατίας σε όλο το λαό.Να στείλει το μήνυμα ότι κάθε φωνή που θα αντιδρά, αντιστέκεται,αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική θα διώκεται.

Με αυτή την έννοια αφορούν όλο το λαό,ακριβώς γιατί τον αφορά το δικαίωμα του στη διαδήλωση,τον αφορά η δυνατότητα του να αναπτύσσει τους αγώνες του για ψωμί,δουλειά,ελευθερίες,ειρήνη.

 Δεν είναι φυσικά μόνο οι δίκες.Μια σειρά αντιδραστικά νομοθετήματα επιδιώκουν να βγάλουν στη παρανομία το λαϊκό κίνημα.Ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων,το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη που χτυπάει τα σωματεία και την απεργία, ο νόμος Κεραμέως που βάζει την αστυνομία στις σχολές είναι ίσως τα πιο πρόσφατα,αλλά όχι τα τελευταία.

Η αστυνομοκρατία με πρόσχημα την πανδημία γνωρίζει μέρες δόξας.Στον δημόσιο λόγο  ενισχύονται οι πιο μαύρες,αντιδραστικές απόψεις.Το αντιδραστικό ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης.Ο  ανοιχτός αντικομμουνισμός εκφέρεται όλο και πιο ανοιχτά,ο ραφιναρισμένος είναι ήδη κυρίαρχη ιδεολογία και θεσμοθετημένος. Ο εθνικιστικός,σοβινιστικός λόγος από τη μία και η υπόκλιση στους ιμπεριαλιστές προστάτες  από την άλλη διαπερνούν το σύνολο του αστικού  πολιτικού συστήματος και ακόμα παραπέρα.Όλα αυτά, μαθήματα προς επιμόρφωση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας για να αποδεχτεί τη μοίρα της φτώχειας,της ανεργίας ακόμα και των πολεμικών σφαγείων...τον 21ό αιώνα.

 Η πολιτική της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής δεν είναι βίτσιο της ΝΔ.Αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα της επίθεσης του συστήματος στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης ,του λαού,της νεολαίας.Για αυτό και εξελίσσεται δεκαετίες τώρα και την έχουν προωθήσει με συνέπεια μια σειρά κυβερνήσεις στο παρελθόν.Για αυτό και την υπηρέτησε με το καλύτερο τρόπο και ο Σύριζα όταν ήταν κυβέρνηση,για αυτό βάζει πλάτη και σαν αντιπολίτευση.Είναι στα πλαίσια της αντιδραστικής συναίνεσης που υπάρχει στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Δεν χωρούν κοινοβουλευτικές αυταπάτες για λύσεις στα προβλήματα του λαού,από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα.Ας δούμε το δρόμο που έδειξαν με τους νικηφόρους αγώνες τους οι εργαζόμενοι της e food και της Cosco.H μαζική,συλλογική  πάλη ακόμα και σε αρνητικούς συσχετισμούς μπορεί να φέρει αποτελέσματα,απελευθερώνει δυνατότητες,φέρνει και νίκες!

 Και για το κομβικό ζήτημα των δημοκρατικών ελευθεριών,μόνο η λαϊκή πάλη μπορεί να εγγυηθεί το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία. Οι αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι,ούτε παράνομοι είναι μονάχα δίκαιοι.Όσο είναι δίκαιο να παλεύουμε για ψωμί,δουλειά,ελευθερίες,ειρήνη.

Να απαιτήσουμε να αθωωθούν όσοι διώκονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις.

Να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα.Να υπερασπίσουμε τη διαδήλωση,την απεργία,το δικαίωμα στην αγωνιστική πολιτική δράση.

 Νίκος Χαρτζουλάκης,μέλος ΚΚΕ(μ-λ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου