Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Οι εκκωφαντικοί θόρυβοι των μαχητικών θυμίζουν τους κινδύνους που μεγαλώνουν

 


Μια ζεστή αγκαλιά και ένα καλωσόρισες, θα ήταν μια φυσιολογική σκηνή ενός κόσμου που μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο των Χανίων με τους δικούς του. Με την ανυπομονησία να ξανασμίξεις με δικούς σου ανθρώπους που είτε έχεις να τους δει καιρό είτε όχι, ιδιαίτερα εν μέσω μιας τραγωδίας – κρατικού εγκλήματος που κάνει ακόμα πιο έντονη τη συναισθηματική φόρτιση.


Όχι όμως στα Χανιά. Εδώ έχουμε φιγούρες και επικίνδυνους ελιγμούς μαχητικών αεροσκαφών ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας, με τον κόσμο να σαστίζει και να πανικοβάλλεται. Οι κουβέντες αγάπης δεν ακούγονται, γιατί οι εκκωφαντικοί θόρυβοι των επικίνδυνων μετά από ένα σημείο ντεσιμπέλ προστάζουν σιωπή, άγχος, αναστάτωση στους μεγάλους και προκαλούν τα κλάμματα και την ταραχή στους μικρούς. Έτσι και γω, που παρακολούθησα τη γυναίκα και το παιδί μου αντί να έρθουν σε μένα να τρέχουν όπως-όπως πίσω στο χώρο του αεροδρομίου.


Πυκνώνουν μέρα με τη μέρα οι υπερπτήσεις, αυξάνονται οι οχλήσεις, μεγαλώνει η μόλυνση από την στρατιωτική δραστηριότητα, τις βολές, τα πυρηνοκίνητα. Κυρίως, δυναμώνει ο μαγνήτης πολέμου με την επέκταση του καρκίνου των βάσεων εδώ αλλά πλέον και πανελλαδικά, γεγονός που μετατρέπει όλη τη χώρα σε ορμητήριο και μας εμπλέκει ενεργά στον πόλεμο, που δύναται να είναι ο επικινδυνότερος στην ανθρώπινη ιστορία.



Εγώ λοιπόν, δεν θα διστάσω και δεν μπορώ να μην συσχετίσω τα γεγονότα. Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στο βωμό του κέρδους με πρόσφατο το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, πάει μαζί με τον εθισμό στη φρίκη του πολέμου, στον εθισμό στο θάνατο. Άρα είτε καείτε, είτε πνιγείτε, είτε διαμελιστείτε σε κάποιο τρένο, δική σας ευθύνη. Ατομική. Και να λέτε πάλι καλά, αν πεταχτείτε έντρομοι μετά από κάποια πτήση F16 πάνω στην πόλη. Είναι ''η προστασία μας''. Είναι η ''κανονικότητα''. Είναι η αλήθεια των εκμεταλλευτών μας.


Ελπίζω να μην τραυματίστηκαν τα τύμπανα του παιδιού μου. Θα του εξηγήσω όμως αργότερα, μόλις αρχίσει και καταλαβαίνει, πως αν δεν κινητοποιηθούμε, αν δεν παλέψουμε, θα είναι το λιγότερο κακό που μπορεί να πάθει αυτός και μεις.


Γιάννης Περράκης, μέλος του ΚΚΕ(μ-λ) και της Πρωτοβουλίας Αντίστασης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου