Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Η Κακιά η (χ)ώρα.. ένα όχι και τόσο αθώο σχήμα. Μια βαθειά ριζωμένη ταξική, αντιδραστική θεώρηση.


Ψωροκωστενα και Μεγάλη ιδέα δύο όψεις μιας πολιτικής βαθιά αντιδραστικής, βαθειά αντιλαϊκής-αντεργατικης. Της συγκεκριμένης αστικής τάξης στη συγκεκριμένη χώρα. Από την εποχή της Ελλάδας 1.0 έως την σημερινή εποχή της "ΜΕΤΑ" Ελλάδας 2.0.


Η υιοθέτηση της ψωροκωστενας οδηγεί στην παραδοχή της αστικής ανάγκης "μη φωνάζεις παλιόπλεμπα φάε παντεσπάνι γιατί το γουβερνο δεν έχει παράδες".
 Η ευθεία συσχέτιση για το εργατικό, λαϊκό, και το  κίνημα της νεολαίας, οδηγεί σε παράλυση και παράδοση στους αστικούς σχεδιασμούς/τυχοδιωκτισμους και "σχεδιασμούς".
 Καθώς, μάλλον δεν υπάρχουν τα λεφτά για πραγματικές αυξήσεις στο κόστος της ζωής, όπως επιφανείς αστοί αναλυτές εξηγούν ήδη από την εποχή που ο Μαρξ έγραφε το "τιμή μισθός και κέρδος" (Ο Μαρξ εξηγεί τι συμβαίνει όταν το προλεταριάτο οργανωμένο σε τάξη για τον εαυτό του "διαβάσει" πολιτικά την παραπάνω δικαιολογία και ο Λένιν με τη βοήθεια του Στάλιν το πάνε παρακάτω). Οπότε μέρες που έρχονται όσοι ψάχτουν για δουλειές ευκαιριακές στη σεζόν μάλλον δεν θα κάνουν την τύχη τους, τουναντίον οι όροι εκμετάλλευσης θα είναι ληστρικού χαρακτήρα και όπως ήδη τα παχεμενα, κρατικό δίαιτα καρταλια της εργατικής αριστοκρατίας επίσημα ενημερώνουν: τα εργατικά ατυχήματα θα γνωρίσουν πολλαπλασιασμό μέσα στο
2023 (έρευνα πριν τα Τέμπη, στην εφσυν.) Αλλά ποιός νοιάζεται, εκλογές στον ορίζοντα η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, ήρθε και ο Μπλινκεν, χρειαζόμαστε σταθερότητα. 

Η δε Μεγάλη ιδέα βέβαια καταρρέει ευκολότερα έχοντας το ιστορικό προηγούμενο.. αλλά φευ.
Η σύγχρονη εκδοχή της μας μιλάει για την "σωστή πλευρά της ιστορίας", την πλευρά δηλαδή της άμεσης εμπλοκής στον μεγαλύτερο πόλεμο (από αρχής άδικο και από τις δύο πλευρές, τα περί απελευθερωτικών ρωσικών στρατών στην λιγότερο τραγική εκδοχή απλά συσκοτίζουν) μετά από την εποχή του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και στο πλευρό των μεγαλύτερων φονιάδων των λαών, τα Rafale, τα f35 και οι Belhara ακονίζονται για τους προβλέψιμους κατά τα γνωστά συμμάχους οι οποίοι ίσως μετά και τις εκλογές να συνδράμουν και με κάνα δυο leopards φιλελεύθερα η προοδευτικοσυμμαχικα στον πόλεμο της δημοκρατίας ενάντια στην απολυταρχία βεβαίως βεβαίως.  Στη Μεγάλη ιδέα 2.0 τα αμερικανικα-νατοϊκά αεροπλανοφόρα σουλατσαρουν στο Αιγαίο και..όλα υπό έλεγχο. Μέσα απ'αυτή την ταξική επιλογή η αστική τάξη κάνει το "εθνικό" της καθήκον.
Το διττό του πράγματος βρίσκει έκφραση στο "παλιόπλεμπα πάλι πας να μιλήσεις; Θα μας φάνε οι Τούρκοι!" Οι πιο "μαχημοι" ίσως θα συμπληρώσουν στο ακροατήριο τους μην μιλάς μα κάπως έτσι μπορεί και να τους φάμε εμείς τώρα.. με τι θα γεμίσει το στομάχι άλλης Τάξης ζήτημα.

Όλα τα αστικά αηδόνια κλαρίνο για την λεγόμενη "εθνική" ομοψυχία. Φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες ακραίοι κεντρώοι και φυσικά ακροδεξιά ξόανα και φασίστες.Όλοι και όλα συμμορφώνονται στην Εθνική γραμμή ανάλογα και με τη συγκυρία.

 Και ο κοσμος της δουλειάς και του μόχθου τα παιδιά του; 
Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τους εξυπνακικους λαϊκισμούς αστών και ρεβιζιονιστων. Πονάει βαθειά με το νέο έγκλημα στα Τέμπη. Νοιώθει την ασφυξία. Θα βρει τις απαντήσεις του στο κίνημα του. Όχι στις εκλογικές αυταπάτες. Στο δρόμο της Αντίστασης και της πάλης μεσα στην πάλη και μέσα από την πάλη.

 Ο δρόμος βέβαια δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, κάθε άλλο. Και εδώ πάλι ξεφυτρώνουν λογιών λογιών μπουρδολογιες που υπό άλλους όρους δεν θα ήταν αξίες συζήτησης, μα κάπου γράφτηκε κάτι για αυτούς που δεν τους αρέσει η εποχή που τους έλαχε να ζήσουν.

Nίκος Κ.   6/3/23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου