Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ρέθυμνο: Και άλλος νεκρός εργάτης

 



ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

 

Πληθαίνουν οι νεκροί εργάτες στα μεροκάματα του τρόμου, καθώς ένας ακόμα εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στη μάχη για το μεροκάματο. Αυτή τη φορά πρόκειται για 53χρονο οικοδόμο, ο οποίος έπεσε από την σκαλωσιά και από ύψος 2,5 περίπου μέτρων στο κενό εκτελώντας οικοδομικές εργασίες, στην Αγιά Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο.

 

Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα δάκρυα από το έγκλημα στα Τέμπη και ήδη ο κλάδος των κατασκευών μετρά ήδη 6 νεκρούς εργάτες και δεκάδες ατυχήματα. Από ότι φαίνεται το «πάμε κι’ όπου βγει», είναι η καθημερινότητα για τους περισσότερους χώρους δουλειάς.  Οι ευθύνες κράτους και εργοδοσίας και στο χώρο των κατασκευών είναι τεράστιες, για του εργασιακούς όρους που επικρατούν στον κλάδο των κατασκευών. Η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει, λόγω της εντατικοποίησης που επικρατεί στην οικοδομή, δουλειά ήλιο με ήλιο, δουλειά τα Σαββατοκύριακα, ελλιπή μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια αφού για την εργοδοσία θεωρούνται κόστος. Όλα τα εργοδοτικά εγκλήματα -θανατηφόρα ή μη- δεν προκύπτουν ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από την απροσεξία, αλλά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς. Δεν είναι τυχαίο πως περίπου το 80% των ατυχημάτων στις κατασκευές γίνονται μετά τις δύο, όταν η κούραση είναι προχωρημένη και σε συνδυασμό με την πλήρη έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Είναι πασιφανές σε κάθε κλάδο, τα εργατικά "ατυχήματα" αποτελούν μια καθημερινότητα και οι βάρβαρες συνθήκες εργασίας κάνουν το μεροκάματο πραγματικό αγώνα επιβίωσης. Όλη η αντεργατικη πολιτική που επιβάλλεται θέλει τον εργαζόμενο σκλάβο στις ορέξεις του κεφαλαίου. Η μακάβρια λίστα των εργοδοτικών δολοφονιών επιβεβαιώνει πως, για το σύστημα, τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία, λαός και εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι, ανέξοδες θυσίες στο βωμό της κερδοφορίας.

 

Μέσα σε όλο αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο οι εργάτες καλούνται να αντισταθούν σε αυτήν την εργασιακή βαρβαρότητα, να παλέψουν και να διεκδικήσουν ασφαλείς συνθήκες και ανθρώπινους όρους εργασίας. Γιατί μόνο μέσα από το δρόμο του αγώνα μπορούν να κερδίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

 

- ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

- ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

- ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

- ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ


ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου