Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Δύο εικόνες στην ίδια πόλη...

Κυριακή 12 Μάρτη  η μαζική πορεία καταγγελίας του εγκλήματος  στα Τέμπη  διασχίζει την οδό Τζανακάκη. Τα συνθήματα καταγγελίας της πολιτικής του συστήματος που απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή και προδιαγράφει μαύρο το παρόν και το μέλλον του λαού  αντηχούν στο δρόμο.

Ξαφνικά γέμισαν τα μπαλκόνια των ξενοδοχείων με τους ράμπο του αεροπλανοφόρου USS G.BUSH που έχουν έρθει στην πόλη μας για να ξεδώσουν μετά τις δολοφονικές επιχειρήσεις τους. Η εικόνα αυτή ήρθε να συμπληρώσει τις εικόνες που παρουσιάζουν τα Χανιά από την Παρασκευή 10 Μάρτη με τους μεθυσμένους αμερικανούς ράμπο να πλακώνονται στο ξύλο στο λιμάνι ή να ξερνάνε όπου βρουν. Μας υπενθύμισαν γι άλλη μια φορά ότι, εκτός από το ότι το Ακρωτήρι και το Λιμάνι της Σούδας έχουν μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμου, όπως όλη χώρα, όταν ελλιμενίζονται τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα η πόλη των Χανίων μετατρέπεται σε  περιοχή  «ευχαρίστησης», κοινώς σύγχρονη «Τρούμπα» για τους  ράμπο,  με ότι αυτό συνεπάγεται .

Τα συνθήματα «ΕΞΩ το Αεροπλανοφόρο από τη Σούδα», « Έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά» κλπ, αντηχούσαν σε όλη την πορεία από το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και του ΚΚΕ(μ-λ), γιατί η πάλη ενάντια στις πολιτικές που δολοφονούν και μας στερούν τα δικαιώματα στη ζωή δένεται με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τις βάσεις και τον όλεθρο που φέρνουν οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών και η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

            Από την Πέμπτη 2 Μάρτη  μέχρι την Κυριακή 12 Μάρτη  πραγματοποιούνται και στα Χανιά καθημερινά πορείες και διαδηλώσεις με ελπιδοφόρα μαζική συμμετοχή της νεολαίας, (μαθητές –φοιτητές), επιβεβαιώνοντας την άποψη που λέει ότι ο λαός και η νεολαία, αγκομαχούν  και συνθλίβονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές και όταν τους δοθεί η δυνατότητα θα βγουν στο δρόμο του αγώνα. Το απέδειξαν εξ άλλου και τον καιρό της πανδημίας, που αντιστάθηκαν μαζικά στην επιβολή κλίματος κρατικής βίας και τρομοκρατίας.

Αυτή η εικόνα της πόλης είναι, που μας γεμίζει κουράγιο και ελπίδα και ανοίγει δρόμους αγώνα. Αγώνα για μια ζωή που οι εργαζόμενοι δεν θα είναι αναλώσιμοι (μετράμε πάνω από 42 νεκρούς στην Ελλάδα, στους χώρους εργασίας το 2023), ούτε εργασιακά περιπλανώμενοι, εξουθενωμένοι, με  μισθούς πείνας. Αγώνα με τον οποίο η νέα γενιά θα απαιτεί τα δικαιώματα της στις σπουδές, στη ζωή και μέσα απ’ αυτόν  θα προσβλέπει σε μια καλύτερη ζωή.

Η άλλη εικόνα είναι αυτή που δεν μας ταιριάζει, όχι μόνο γιατί σε λίγο δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε στην πόλη εμείς και τα παιδιά μας, (να θυμίσω ότι πέρυσι  σε αντίστοιχη κατάληψη της πόλης από τους χιλιάδες ράμπο, κάποιοι όρμησαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου που έμενε μαθήτρια με τον πατέρα της), αλλά το άπλωμα και η γιγάντωση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ακρωτήρι και το λιμάνι της Σούδα μόνο κινδύνους φέρνουν για το λαό μας. Τα κέρδη από τα αιματοβαμμένα δολάρια τους, είναι μόνο για τους ελάχιστους,  την κυρίαρχη τάξη και τις κυβερνήσεις της, ενώ για το λαό και τους εργαζόμενους προοιωνίζουν εξαθλίωση και  θυσία στο βωμό των φιλοπόλεμων σχεδίων τους.

 

                                                                                                                       Χανιά, 13-03-2023

                                                                                                                         Γεωργία Θάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου